Prima pensie 2023. Seniorii aşteaptă cel puţin 8 săptămâni poştaşul după ce au depus dosarul cu şină

Pentru mulți români care se apropie de vârsta pensionării, așteptarea de a-și încasa prima pensie poate fi un proces destul de îndelungat.
Filip Stan
14 aug. 2023, 09:29
Prima pensie 2023. Seniorii aşteaptă cel puţin 8 săptămâni poştaşul după ce au depus dosarul cu şină
Câţi bani câştigă pe lună un poştaş în România. Salariul s-a majorat în 2023

Prima pensie 2023. Durată de așteptare foarte mare pentru pensionarii români, se stă cel puţin 8 săptămâni poate dura încasarea primei pensii!

Potrivit informațiilor oferite de Casa Națională de Pensii Publice, soluționarea cererii de pensionare poate dura până la 45 de zile, însă există situații în care acest termen se poate prelungi până la 8 săptămâni.

Pensii 2023. Seniorii României ar putea avea cu 20% mai mult pe cuponul de pensie din 2024
Prima pensie 2023. Unul dintre motivele principale pentru această întârziere este numărul redus de angajați care se ocupă de evaluarea și soluționarea dosarelor de pensionare. Având în vedere că în România există peste cinci milioane de pensionari, este de înțeles că resursele umane sunt limitate în această privință.

Deși legea prevede că decizia de admitere sau respingere a cererii de pensionare trebuie emisă în termen de 45 de zile de la înregistrarea cererii, acest lucru nu înseamnă că pensionarii vor primi instant banii.

Prima pensie 2023. Decizia, care va fi comunicată în scris, poate fi contestată în termen de 30 de zile de la primirea ei. Acest proces adaugă, în mod inevitabil, o întârziere suplimentară în obținerea primei pensii.

Cea mai bună veste pentru pensionari în august. Sejur de 16 zile, plătit cu 2600 de lei de Casa de pensii. Unde se dau biletele norocoase!

Prima pensie 2023. Procesul de pensionare în România și cerințele impuse
Pentru a beneficia de pensie în România, persoanele interesate trebuie să îndeplinească o serie de criterii. Dosarul de pensionare trebuie depus la casa teritorială de pensii de pe raza domiciliului persoanei în cauză și trebuie să conțină, printre altele, cererea de pensionare și carnetul de muncă.

Pentru a se încadra în categoria de pensie solicitată, trebuie să fi fost realizate toate contribuțiile necesare și să se fi acumulat un stagiul minim de cotizare de 15 ani pentru bărbați și 35 de ani pentru femei.

Deși termenul legal pentru soluționarea cererii de pensionare este de 45 de zile, este important de menționat că acesta poate fi depășit în unele cazuri, din cauza volumului mare de dosare și a numărului redus de personal disponibil pentru a le evalua.

Numărul redus de angajați care se ocupă de evaluarea dosarelor și volumele mari de cereri de pensionare pot duce la întârzieri și frustrări pentru pensionari.

Este important ca fiecare român care se apropie de vârsta pensionării să fie conștient de acest aspect și să ia în considerare posibilele întârzieri în obținerea primei pensii. De asemenea, este recomandat să se pregătească cu timp înainte cu toate documentele necesare și să depună dosarul cu suficientă vreme înainte de data estimată a pensionării pentru a reduce timpul de așteptare.

Prima pensie 2023. Casa de Pensii, schimbare majoră pentru pensionari, se aplică din această vară

Potrivit unui comunicat de presă, Casa de Pensii informează că a fost eliminată obligativitatea prezentării/depunerii de pensionari a copiilor unor documente.

Mai mult, dacă legislația pe care o aplică unitățile teritoriale de pensii prevede anumite copii pentru acordarea drepturilor, acestea vor fi realizate, gratuit, de funcționarii caselor de pensii teritoriale. Din 4 iulie 2023, autorităților publice centrale și locale li se interzice să mai ceară contribuabililor dosare cu șină atunci când vine vorba de furnizarea la cerere a serviciilor publice, de concursuri publice sau de proceduri de achiziții publice. Măsura este dintr-o lege oficializată la începutul anului.

Pensii 2023. Recalcularea pensiei nu va mai fi posibilă de la 1 septembrie, lovitură grea pentru milioane de români
Informare cu privire la aplicarea Legii nr. 9/2023 pentru modificarea și completarea O.U.G. nr 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative

Începând cu data intrării în vigoare a prevederilor Legii nr. 9/2023 pentru modificarea și completarea O.U.G. nr 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative, a fost eliminată obligativitatea prezentării/depunerii de către beneficiari a copiilor unor documente.

În situațiile în care legislația pe care o aplică casele teritoriale de pensii prevede că documentația necesară acordării drepturilor cuprinde și anumite copii, acestea vor fi realizate în mod gratuit de funcționarii instituției, în momentul depunerii cererii”.

Vârsta de pensionare creşte, natalitatea scade, iar îmbătrânirea populației accelerează, toate acestea punând în dificultate sistemul public de pensii.

Pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) sunt prevăzute condițiile în care angajații se pot pensiona anticipat și numărul de ani de contribuție pe care trebuie să îl aibă.

Casa de Pensii. Pensia pentru limită de vârstă – documentele necesare

Documentele necesare înscrierii la pensia pentru limită de vârstă sunt, după caz:

– cerere pentru înscrierea la pensie (anexa nr. 6 la norme);

– carnetul de muncă (original şi copie);

– carnetul de muncă pentru membrii CAP (original şi copie);

– carnetul de asigurări sociale pentru agricultori (original și copie);

– alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată;

– actele de stare civilă ale solicitantului: BI/CI, certificat de naştere şi de căsătorie (original şi copie);

– livretul militar (original şi copie);

– diploma de absolvire a învăţământului universitar (original şi copie) şi adeverinţa din care să rezulte durata normală, perioada studiilor şi faptul că acestea au fost urmate la zi;

– dovada echivalării de către statul român a cursurilor desfăşurate în cadrul unor instituţii de învăţământ universitar din străinătate;

– adeverinţa privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă (original);

– adeverinţa privind încadrarea activităţii în fostele grupe I şi/sau II de muncă, în condiţii deosebite și speciale , în original (anexa nr. 12, anexa nr. 13, anexa nr. 14 la norme);

– procura specială, pentru mandatar (original şi copie);

– acte pentru dovedirea calităţii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, şi/sau al Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din Decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare

– alte acte întocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie.
Pentru a putea comunica angajatorului informaţiile cu privire la emiterea deciziei de pensionare, persoana care solicită înscrierea la pensie trebuie să prezinte, pe lângă documentele prevăzute de legislaţia cadru în domeniul pensiilor, o adeverinţă eliberată de angajatorul la care îşi desfăşoară activitatea la data solicitării înscrierii la pensie, din care să rezulte datele de identificare ale angajatorului, (adresa, e-mail, fax, nr. telefon).

CNPP face precizarea că, în cazul persoanelor care desfăşoară concomitent activitate la mai mulţi angajatori, la dosarul de pensie se vor depune adeverinţe eliberate de fiecare angajator în parte.

Prima pensie 2023. Pensia anticipată – documente necesare

Documentele necesare înscrierii la pensie anticipată sunt, după caz:

– cerere pentru înscrierea la pensie anticipată (anexa nr. 6 la norme);

– carnetul de muncă (original şi copie);

– carnetul de muncă pentru membrii CAP (original și copie);

– carnetul de asigurări sociale pentru agricultori (original și copie);

– alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă realizată;

– actele de stare civilă: buletin de identitate sau carte de identitate, certificat de naştere şi de căsătorie, original şi copie;

– livretul militar (original şi copie);

– diploma de absolvire a învăţământului universitar (original şi copie) şi adeverinţa din care să rezulte durata normală, perioada studiilor şi faptul că acestea au fost urmate la zi;

– dovada echivalării de către statul român a cursurilor desfăşurate în cadrul unor instituţii de învăţământ universitar din străinătate;

– adeverinţă privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă, în original (anexa nr. 15 la norme);

– adeverinţă privind încadrarea activităţii în fostele grupe I şi/sau II de muncă, în condiţii deosebite și speciale, în original (anexa nr. 12, anexa nr. 13, anexa nr. 14 la norme);

– procura specială pentru mandatar, original şi copie;

– acte pentru dovedirea calităţii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, şi/sau al Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din Decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare;

– dovada încetării calităţii de asigurat în cazul înscrierii la pensie anticipată pentru persoanele care, la data solicitării, nu mai au calitatea de asigurat (original), cu excepția celor care, potrivit legii, au dreptul să cumuleze veniturile aferente acestei categorii de pensii cu alte venituri;

– alte acte întocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie.

Acte necesare pentru pensie de boală

Pensia de boală sau pensia de invaliditate intervine când o persoană nu mai are capacitatea fizică de a munci, din cauza unei afecțiuni.

Persoanele care pot beneficia de o astfel de pensie sunt cele care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă din cauza accidentelor de muncă și bolilor profesionale, neoplaziilor, schizofreniei sau SIDA ori a bolilor obișnuite și accidentelor care nu au legătură cu munca.

Invaliditatea poate fi de trei grade. Cea de gradul I este pierderea totală a capacității de muncă și autoîngrijire, necesitând asistență permanentă din partea unei alte persoane.

Invaliditatea de gradul II este pierderea totală a capacității de muncă, dar păstrarea capacității de autoîngrijire.

Invaliditatea de gradul III se referă la pierderea a cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, persoana având capacitatea de presta o activitate profesionale pentru măcar jumătate din timpul normal de muncă.

Încadrarea în grad de invaliditate și evaluarea capacității de muncă se face la cerere de către medicul expert al asigurărilor sociale.

Pensia de boală sau invaliditate – documente necesare:

– cerere pentru înscrierea la pensie de invaliditate

– carnetul de muncă în original și copie

– carnetul de muncă pentru membrii CAP în original și copie

– carnetul de asigurări sociale pentru agricultor, în original și copie

– alte acte privind vechimea în muncă

– acte de stare civilă: certificat de naștere, certificat de căsătorie, buletin în original și copie

– livretul militar original și copie

– diploma de absolvire a învățământului universitar, original și copie, și adeverință privind durata studiilor și faptul că au fost urmate la zi

– dovada echivalării de statul român a cursurilor unor instituții de învățământ universitar din străinătate

– adeverință privind sporurile reglementate prin lege sau prin contract de muncă individual sau colectiv în original

– adeverință privind încadrarea activității în fostele grupe I și/sau II de muncă în condiții speciale sau deosebite, dacă e cazul

– procura specială pentru mandatar, original și copie (dacă e cazul)

– decizia medicală asupra capacității de muncă, în original

– adeverința din care să rezulte data încetării plății indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă/ copie după ultimul certificat de concediu medical, sau adeverința încetării calității de asigurat, în original

– copie după formulare pentru înregistrarea accidentului de muncă, dacă e cazul.

Pensia de invaliditate se acordă persoanelor care nu au împlinit vârsta standard de pensionare, dar care și-au pierdut total sau jumătate din capacitatea de muncă și care au realizat stagiu de cotizare.

Dosarul se depune la Casa teritorială de pensii din raza de domiciliu al solicitantului.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Permisul de conducere obligatoriu pentru a conduce un triciclu. E lege în România
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
ȘOCANT! Criminalul din Vaslui, care și-a băgat victima în valiză, a mai comis o crima. Audierile au scos la iveală detalii macabre
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Partidul lui Macron câștigă președinția Adunării Naționale după un vot strâns
MediaFlux
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'