Autoritatea de concurenţă suspectează agenţiile de turism că îşi coordonează politicile comerciale în scopul impunerii unui nivel minim de preţ de vânzare a produselor turistice şi/sau pachetelor de servicii turistice şi al menţinerii unui status-quo pe piaţă, începând cu anul 2013.
În cadrul investigaţiei, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile şi/sau puntele de lucru ale mai multor companii active pe piaţa serviciilor turistice.
Documentele ridicate în cadrul acestor inspecţii se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice investigaţiei.
Citeşte şi: Agenţiile de turism, suspectate de nereguli în ultimii trei ani. Consiliul Concurenţei a declanşat o anchetă
Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă preliminară în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial. Efectuarea acestor inspecţii nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor investigate şi nici în ceea ce priveşte rezultatul final al investigaţiei declanşate.
Platforma avertizorilor de concurenţă reprezintă un instrument care asigură anonimatul persoanelor care doresc să comunice Consiliului Concurenţei informaţii referitoare la activităţile de tip cartel ale unor companii.
Cu privire la comunicatul de presă al Consiliului Concurenţei, Patronatul ANAT face următoarele precizări:
Patronatul ANAT, împreună cu membrii pe care-i reprezintă, îşi declară întreaga disponibilitate pentru a clarifica aspectele verificate de către Consiliul Concurenţei şi de a aduce lămuriri suplimentare cu privire la specificul activităţii agenţiilor de turism turoperatoare şi detailiste în România, Uniunea Europeană şi în afara graniţelor Uniunii Europene
În plus, faţă de aspectele analizate, ne preocupă şi alte aspecte menite să ducă la instituirea în România a unei pieţe a agenţiilor de turism cu adevărat eficientă şi concurenţială, aptă să asigure consumatorilor servicii calitative într-o manieră durabilă.
De asemenea, în urma acestei verificări, ne dorim să identificăm împreună soluţii de reducere a numărului de falimente de agenţii de turism, acest aspect fiind în beneficiul consumatorilor de produse turistice din România, consumatori în sprijinul cărora acţionează, în principal, şi Consiliul Concurenţei
În acest sens, sperăm ca în urma controlului, Patronatul ANAT să identifice, împreună cu Consiliul Concurenţei şi celelalte instituţii responsabile ale statului, modelul optim de criterii necesare înfiinţării şi funcţionării unei agenţii de turism, precum şi modelul necesar de asigurare integrală a banilor achitaţi de clienţi pentru serviciile de călătorie comandate, pentru protejarea intereselor turiştilor consumatori dar şi pentru susţinerea activităţii specifice a agenţiilor de turism corect plătitoare de taxe şi impozite în România.
Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism şi membrii săi au acţionat mereu în spiritul unui mediu puternic concurenţial şi nu au participat niciodată la înţelegeri anticoncurenţiale, verificarea demarată de către Consiliul Concurenţei oferindu-ne posibilitatea de a dovedi acest lucru.
ANAT este asociaţia patronală a agenţiilor de turism din România, cărora le reprezintă interesele la nivel naţional, european şi internaţional. Asociaţia are ca membri activi circa 500 de agenţii de turism, cele mai importante din ţară, ce cumulează peste 85% din vânzările de pachete turistice şi servicii de călătorie. Agenţiile membre ANAT au împreună peste 5.000 de angajaţi şi vânzări cumulate de aproximativ 1 miliard de euro.
Membrii asociaţi sunt birouri naţionale sau regionale de promovare a turismului, companii aeriene şi de transport, companii rent-a-car, hoteluri şi restaurante, edituri, sisteme de rezervări, asigurători, prestatori de servicii medicale, fundaţii/asociaţii cu activitate în turism.