DNA cere ministrului Justiţiei să solicite Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului Elena Udrea, într-un dosar în care fostul ministru este acuzat de luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani, instigare la abuz în serviciu şi fals în declaraţii.
„Daca nu as fi stiut inca din vara ca doamna procuror Moraru a spus explicit ca i s-a dat ordin sa caute orice ca sa ma aresteze din nou, as fi fost socata. Stiind lucrul acesta, pe care le-a spus si in plangerea catre CSM, nu ma mir ca exista aceasta cerere de la DNA pe numele meu. Toata vara au fost chemati, pe diverse spete, pentru a mi se crea un nou dosar penal si a se cere din nou arestarea mea.
Stiam lucrul acesta. Sunt oameni din zona serviciilor de informatii, de la DNA care mi-au spus ca este ordin de la domana Kovesi sa se faca un nou dosar Elenei Udrea. Cum va explicati ca doamna Kovesi vine si spune ca sunt 7000 de dosare la DNA, dar noi avem, in doar cateva luni, a treia arestare a Elenei Udrea. Inteleg ca s-a dedicat un departament intreg la DNA pentru a gasi ceva impotriva Eleneu Udrea. Aceasta nu este justitie. Sa iei un om sa-l haituiesti, sa aduci oameni din arest si sa-i ameninti, ori spun ceva de Udrea, ori raman arestati
Nu stiu ce speta este aceasta. Inteleg ca este o speta cu o vila de la mare. Vilele din patrimoniul Ministerului erau, de fapt, niste ruine pe litoral, care au fost vandute si cred ca a fost o decizie buna„, a spus Elena Udrea, marţi, la România TV.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: „A solicitat vânzarea activului „Vila Săbărel” din Eforie Sud (achiziționată cu suma de 56.425 euro), prin metoda negocierii directe şi cu recunoaşterea unor investiţii în cuantum de aproximativ 7.284 euro ce nu fuseseră realizate, către SC Romlit Spectrum SRL – o societate controlată de o persoană din anturajul său, societate pe care a creditat-o prin intermediul unei rude, pentru achitarea sus menţionate, fără a declara împrumutul acordat societăţii sau cumpărarea activului prin interpuşi”.
Elena Udrea a declarat că îşi aminteşte de acea vilă. „Imi amintesc speta. Vila a fost vanduta unei firme private. A fost vanduta de o firma a ministerului Turismului, in 2009. Ca sa intelegeti, acest caz a pornit de la un denunt al doamnei Topoliceanu, care spune ca a luat niste bani de la firmele de la CNI, dar banii erau pentru Elena Udrea. Vila a fost vanduta ca activ.”, a mai spus aceasta.
De asemenea, procurorii DNA o acuză pe Elena Udrea de trafic de influenţă. Un om de afaceri sustine ca Elena Udrea ar fi pretins cinci milioane de dolari pentru a face trafic de influenta la Hidroelectrica si la Ministerul Economiei.
„Cunosc speta. Persoana despre care se vorbeste se numeste Buzăianu. Ar fi absurd ca eu sa fi facut trafic de influenta pentru Buzăianu. Este prima data cand aud ca se face o acuzatie impotriva mea pe acest subiect. Nu m-a intrebat nimeni despre subiectul aceasta. Cu siguranta ca este tot un denunt al Anei Maria Topoliceanu si in aceasta speta.
Exclus ca eu sa fi luat bani pentru trafic de influenta. Nu cinci milioane de dolari, nici macar un dolar sau nu euro nu au ajuns la Elena Udrea. Nici nu am vorbit cu nimeni din minister ca omul de afaceri sa isi primeasca banii. Nu neg ca am informatii ca s-ar fi dat bani. Banii i-a folosit Ana Maria Topoliceanu„, a mai explicat Udrea.
Aceasta este convinsă că noul dosar făcut pe numele ei face parte dintr-o amplă acţiune a DNA, care lucrează la arestarea sa. „Este foarte posibil sa ma intorc in spatele gratiilor. Faptul ca se incearca, de asta vara, gasisrea unor acuzatii ca sa pot sa fiu arestata din nou este proba ca exista o actiune organizata a DNA impotriva mea. Mai putin a DNA, ci a lui Kovesi si Coldea„, a mai precizat Elena Udrea.
Potrivit unor surse judiciare, în noul dosar al Elenei Udrea sunt implicaţi Bogdan Buzăianu, fondatorul Energy Holding, cunoscut ca unul dintre „băieţii deştepţi” din energie, cel care avea contractul cu Hidroelectrica, Radu Budeanu, fostul patron al Cancan, şi Dan Andronic, patronul Evenimentului Zilei.
Procurorii DNA cer, din nou, arestarea Elenei Udrea. Fostul ministru este acuzat, într-un nou dosar de luare de mită, trafic de influenţă, instigare la abuz în serviciu, efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia ori încheierea de tranzacţii financiare, spălare de bani şi fals în declaraţii de avere. Dacă solicitarea DNA va fi votată de Camera Deputaţilor, Elena Udrea ar ajunge pentru a treia oară în arest preventiv.