Prima reacție a Guvernului, după ce Pfizer a dat România în judecată! Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat joi, nu doar România se află în această situație, ci și alte state europene.
Citește și Pfizer nu cedează! Gigantul a fost de acord să revizuiască contractul UE privind vaccinul anti-COVID, dar cere plata dozelor care nu vor fi fabricate niciodată
Mai mult, Mihai Constantin a subliniat că articolul în baza căruia compania farmaceutică cere despăgubirile uriașe României nu a fost semnat de Ministerul Sănătății.
„Este o speta care nu a facut astazi obiectul sedintei de guvern. Din cate stiu a venit o notificare de deschidere a acestui litigiu de catre compania farmaceutica cred ca in ultimele zile ale anului trecut. Undeva in ultima parte a lunii februarie va fi un prim termen. Romania a estimat un necesar pandemic pentru doza de vaccin, insa amendamentul la care compana farmaceutica face referire nu a fost semnat de Ministerul Sanatatii, deci nici nu s-a putut face vreo plată pentru că nu există acele doze încasate de statul roman. Intr-o situatie similara se afla si alte tari, Polonia si Ungaria cred ca sunt in acelasi caz cu noi fata de aceeasi companie farmaceutica”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, la finalul ședinței de joi a Executivului.
Reprezentanții gigantului Pfizer spun că potrivit termenilor contractului, dacă România nu reușește să achiziționeze cantitatea convenită, trebuie să despăgubească compania farmaceutică pentru cel puțin jumătate din doze, ceea ce înseamnă o sumă impresionantă de 550 de milioane de euro.
Procesul deschis de Pfizer împotriva României vine într-un moment în care depozitele țării noastre sunt pline cu vaccinuri și echipamente care sunt pe cale de a expira, iar acest lucru provoacă îngrijorări legate de proasta gestionare și de repercusiuni financiare
În acest caz, fostul ministrul al Sănătății Vlad Voiculescu a fost pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave (două fapte) și pentru complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.
„Ca urmare a îndeplinirii condițiilor legale și constituționale, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combaterea corupției au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul Voiculescu Vlad Vasile, la data faptelor având funcția de ministru al Sănătății, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave (două fapte) și complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave”, anunță DNA.
În ordonanța procurorilor se arată că la data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre. Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre. De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.
„În contextul menționat mai sus, în datele de 10 respectiv 18 martie 2021, suspectul Voiculescu Vlad Vasile, în calitate de ministru al Sănătății, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 14.445.798 doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane și că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane. De asemenea, suspectul ar mai fi întocmit un memorandum aprobat la data de 19 aprilie 2021 de către suspectul Cîțu Florin Vasile, în calitate de prim – ministru al Guvernului României, care ar fi avut ca urmare tranzacționarea și ordonanțarea la plată a achiziției, în plus, a unei cantității de 4.260.269 doze de vaccin Pfizer. Precizăm că acest memorandum ar fi fost susținut spre aprobare în ședința Guvernului de către unul dintre secretarii de stat, ce avea la momentul respectiv atribuții delegate de ministru al Sănătății”, potrivit comunicatului de presă.