„Avem instituții care funcționează, nu perfect, dar soluția nu este să dai foc la țară ca să faci instituțiile să funcționeze. Deci acum este nevoie acum de asumare până la capăt, felicit CCR că în unanimitate și-a asumat această decizie deloc simplă.
Să nu avem impresia că rușii se vor opri aici, nu, ei vor continua, vor încerca să incite lumea la tot felul de acțiuni de stradă probabil și trebuie ca toate instituțiile să-și facă treaba în următoarea perioadă impecabil și să avem ordine în țara asta ca să putem rămâne o țară mai liberă și pe termen mai lung trebuie să îndreptăm lucrurile care au dus în acest punct ca să nu repetăm acest scenariu.
Este șansa unui nou început pentru o Românie democratică, liberă și care are șanse să se dezvolte în continuare. Având în vedere gravitatea lucrurilor, eu consider că decizia ne dă șansa unui nou început”, a declarat Burduja.
Judecătorii Curții Constituționale au ajuns la un consens pentru anularea alegerilor prezidențiale. Este o decizie fără precedent, discutată într-o ședință convocată vineri dimineață. Potrivit unor surse de la CCR, ar fi apărut „elemente noi” care arată că scrutinul prezidențial din 24 noiembrie a fost viciat.
Procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi reluat în integralitatea, guvernul urmând să stabilească o nouă dată. Acest lucru înseamnă că alegerile vor fi luate de la zero, candidații trebuind să se înscrie din nou și trebuind să treacă prin procesul de validare de la Biroul Electoral Central.
Ședința CCR are loc după ce, miercuri, CSAT a decis să desecretizeze documentele de la serviciile secrete care arată interferența unui „actor statal” în procesul electoral din România. De asemenea, documentele dezvăluie rețeaua din spatele candidatului independent Călin Georgescu.
”În temeiul articolului 146 litera f din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea președintelui României”, se arată în comunicat.
Judecătorii Curții Constituționale au avut o ședință de mai bine de 5 ore, întreprută de două ori, pentru a analiza solicitările de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale. Ședința a fost convocată de președintele CCR, Marian Enache, joi noaptea, pentru că ar fi apărut elemente noi legate de desfășurarea primului tur.