Premierul Nicolae Ciucă a anunţat prima rectificare bugetară din acest an. Va fi una pozitivă, întrucât mai multe ministere vor primi bani suplimentar. Ministerul Finanțelor a propus o suplimentare a bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale de stat de 28,2 miliarde lei. Ministerele conduse de Marius Budăi, Marcel Boloş, Sorin Grindeanu şi Virgil Popescu vor primi bani în plus.
Cei mai mulţi bani în plus vor primi Ministerul Muncii (6,77 miliarde lei), Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (2,7 miliarde lei), Ministerul Energiei (2,4 miliarde lei) și Ministerul Transporturilor (2 miliarde lei), conform Economedia.ro.
Principalii ordonantori de credite au cerut, în total, 91 miliarde lei în plus, însă Ministerul Finanțelor a aprobat o majorare a bugetului de stat de numai 24,6 miliarde lei.
Administrația Prezidențială a cerut 16,46 milioane lei, dar primește doar 15,45 milioane lei.
Senatul a cerut 19,77 milioane lei, dar primește doar 3,79 milioane lei.
Secretariatul General al Guvernului a cerut o majorare de buget de 2,066 miliarde lei, însă primește numai 231 milioane lei în plus.
Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice a cerut o majorare de buget de 6,67 miliarde lei, însă primește doar 649 milioane lei în plus.
Ministerul Justiției a cerut o majorare de 1,3 miliarde lei, dar Ministerul Finanțelor propune doar 864 milioane de lei în plus.
Ministerul Muncii și Protecției sociale primește cea mai mare majorare de buget de 6,77 miliarde lei, deși a cerut 8,48 miliarde lei.
Citeşte şi: Se dau bani de la stat! Cine sunt românii care vor beneficia de ajutoare de urgenţă majorate
Ministerul Sportului primește o majorare de 33 milioane lei, după ce a cerut o suplimentare de buget de 169 milioane lei.
Ministerul Agriculturii a cerut un plus de 1,6 miliarde lei, dar primește doar 716 milioane lei.
Ministerul Transporturilor a cerut și a primit o suplimentare de buget de 2 miliarde lei.
Ministerul Economiei primește o suplimentare de 125 milioane lei, deși a cerut 973 milioane lei.
Ministerul Energiei a cerut cea mai mare sumă la rectificare, 31,66 miliarde lei, în contextul schemei de plafonare și compensare a facturilor, însă Ministerul Finanțelor a decis că va primi doar 2,4 miliarde lei.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a cerut o suplimentare de 17,2 miliarde lei, însă va primi doar 2,7 miliarde lei.
Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a cerut o suplimentare de 1,55 miliarde lei, dar va primi doar 648 milioane lei.
Ministerul Cercetării și Digitalizării a cerut 497 milioane lei, dar Finanțele propun o suplimentare de numai 203 milioane lei.
Ministerul Familiei și Tineretului primește o suplimentare de 13 milioane lei, deși nu a cerut sume în plus.
Totodată, Ministerul Finanțelor propune suplimentarea bugetului Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate cu 3,89 miliarde lei.