„Avem între 170 și 220 de persoane care vin zilnic să consume. După numai trei luni, este enorm, iar acest lucru arată că sala răspunde unei nevoi”, a explicat pentru AFP președintele Asociației Gaia, Jean-Pierre Lhomme.
Deschisă la 17 octombrie 2016, sala a adăpostit în total circa 8.000 de consumatori, a precizat el.
Aproximativ 5.000 de persoane s-au dus de asemenea la acest loc, denumit oficial ‘sală de consum de risc mic’, pentru a li se furniza material steril, conform asociației.
Deschiderea acestei prime săli în Franța a fost contestată de o parte a riveranilor, care se tem de o amplificare a delicvenței și a traficului de droguri în acest cartier din nord-estul capitalei, cunoscut deja pentru numărul mare de toxicomani.
Spațiul, care are 400 de metri pătrați, este situat în incinta unui spital, însă dispune de o intrare separată, protejată de un grilaj și de o cameră de supraveghere. Deschis șapte zile din șapte, spațiul are 12 posturi de consum, o sală de odihnă și birouri unde toxicomanii pot cere sfaturi și pot fi supuși unor teste medicale, în special pentru depistarea virusului HIV și a hepatitei C.
Deschiderea acestei săli la Paris a fost urmată de deschiderea unei a doua săli de consum la Strasbourg la 7 noiembrie, destinată consumatorilor din estul Franței, dar și celor care traversează frontiera din Germania, în cadrul unui program de testare a unor astfel de săli, posibil prin legea sănătății adoptată în decembrie 2015.
Lansând acest experiment prevăzut pentru o durată de șase ani, Franța se alătură Germaniei, Australiei, Canadei, Spaniei, Danemarcei, Luxemburgului, Norvegiei, Olandei și Elveției, unde deschiderea de săli de consum și-a dovedit eficacitatea în ultimii ani.