Prima şcoală profesională din ţară care va pregăti sudori, deschisă în Bihor, cu sprijin german

Prima școală profesională în sistem de învățământ dual care va pregăti specialiști în sudură se va înființa, cu sprijin german, în județul Bihor, în localitatea Cadea, aparținând de orașul Săcueni, potrivit Agerpres.
Romania TV
31 oct. 2017, 15:16
Prima şcoală profesională din ţară care va pregăti sudori, deschisă în Bihor, cu sprijin german

„Felicit județul Bihor pentru înființarea primului proiect pilot pe simulare de sudură din întreaga Românie. Va fi, practic, un Centru de excelență în sudură. Nu este doar un centru de formare a viitorilor constructori, noi l-am numit un institut care aduce standarde de calificare recunoscute și internațional, nu doar în România. A suda este o artă. Această artă poate să fie însușită cu talent sau cu mai puțin talent. Acest centru pe care îl formăm va aduce concepte didactice pe care le considerăm foarte eficiente, cu un input minim, dar cu o eficiență maximă. Aici vom crea condiții prin mijloace multimedia care să facă această meserie mult mai atractivă, în condițiile în care există o cerere imensă”, a declarat, în conferință de presă, Andreas Hart, președintele grupului de firme Lucas-Nulle.

Consiliul Județean Bihor a pus marți bazele primei școli profesionale în sistem de învățământ dual din județul Bihor și prima din țară în specializarea sudură. Declarația de intenție a fost semnată între Parcuri Industriale Bihor, entitatea Consiliului Județean Bihor care va implementa acest proiect, și trei companii românești localizate în Oradea (Selina, Gavella, Autobara) precum și compania Lucas-Nulle, din Dusseldorf. Alte trei noi firme străine, din parcul industrial I, și-au manifestat intenția de a adera la acest proiect.

Președintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, a ținut să aprecieze colaborarea cu Werner Braun, beneficiind de exeperiența pe care acesta a avut amabilitatea să o ofere orădenilor privind modelul Școlii profesionale Kronstadt din Brașov.

„Este un model care funcționează. Este un model, din păcate, prea puțin răspândit în România. Acesta este și motivul pentru care noi suntem acum aici și vrem să creăm în toate orașele importante o astfel de formă de învățământ, singura soluție pentru dezvoltarea regiunilor mai puțin dezvoltate. Nu va veni niciun investitor fără ca să existe personal calificat. Ne-a bucurat foarte mult deschiderea pe care am găsit-o la Bihor, pentru că succesul acestui proiect se bazează pe parteneriatul dintre mediul economic, cu autoritățile locale, în cazul acesta Consiliul Județean Bihor și Inspectoratul Școlar”, a declarat Werner Braun, președintele Clubului economic german din Brașov.

Infrastructura necesară pentru prima școală profesională de tip dual din județ va fi asigurată în clădirea Școlii profesionale din localitatea Cadea, un campus reabilitat cu cinci milioane de euro, ce deține ateliere, cămin, spații de lucru, bază sportivă etc.

În etapa următoare se va înființa un ONG care va avea ca obiectiv să înființeze și să dezvolte școala profesională. Autoritățile județene vor asigura partea de infrastructură, iar mediul economic, investițiile necesare în echipamente etc. Proiectul ar urma să fie demarat în anul școlar 2018-2019, prin colaborare cu Inspectoratul Școlar.

Școala de la Cadea va avea o a doua componentă, cea de formare profesională a adulților, reconversie profesională, de mare interes. Programele vor fi diferite, de trei-șase luni, în funcție de specializare.

Pasztor Sandor a precizat că, pe lângă școala de la Cadea, aflată lângă viitorul parc industrial Săcueni, se vor înființa alte două școli profesionale în apropierea altor două parcuri industriale, din Aleșd și Beiuș.

„Va fi un sistem construit pe cerința pieței și a firmelor din acest ONG. Prima specializare va fi cea a sudurii, unică în țară, pentru că există o deficiență imensă pe piață, dar ne gândim deja și la domeniul construcțiilor de mașini”, a mai spus Pasztor Sandor.

Spynews
Fiica lui Vladimir Drăghia și a lui Alice Cavaleru împlinește doi ani. Ce mesaj emoționat i-a transmis mămică micuței: “Suflețel frumos”
Bzi.ro
Imagini fierbinți cu cea mai senzuală conducătoare de federație din România! Irina Deleanu arată senzațional la 49 de ani!
Fanatik.ro
Ce plan avea John F. Kennedy cu România, înainte de a fi asasinat. Ar fi schimbat profund istoria țării noastre
Capital.ro
Șoc istoric în Ungaria. Se vinde țara. Ce se întâmplă la granițele României
Playtech.ro
Zodiile care câștigă o gălăgie de bani în octombrie 2024. Norocul le surâde
DailyBusiness
Oferta lunii! Mașini scoase la vânzare cu prețuri pornind de la 50 de lei
Adevarul
Ce limbă vorbeau românii în Evul Mediu. Cum își spuneau în vremea lui Ștefan cel Mare și de unde vine numele lor
Spynews
Cum explică Ionel Ganea scandalul cu vecinul său. Fostul fotbalist s-a ales cu ordin de protecție emis împotriva sa
Spynews
Cum îl așteaptă Iustina Loghin pe Cornel acasă! Fosta concurentă de la Insula Iubirii îl surprinde / VIDEO
Evz.ro
Leii, favoriții toamnei pe plan financiar. Noroc la câștiguri neașteptate și pentru alte zodii
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță
Cancan.ro
Kate Middleton, operată de urgenţă. Ce I-au descoperit medicii la nivelul capului
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Se dau rechizite școlare gratuite pentru elevii defavorizați! Data la care începe depuneriea dosarelor
Capital.ro
Cutremur în România. S-a aflat ce a pus Băsescu cât a fost președinte: Și-a pus...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
Mariana spune că are o șopârlă în stomac: Medicii m-au trimis la...
substantial.ro
Marcel Ciolacu: „Nu l-am găsit la bazin” în disputa electorală cu Mircea Geoană
MediaFlux
VICTORIE pentru DONALD TRUMP. Când se va pronunța SENTINȚA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...