Petrom, liderul pieței de distribuție a carburantului din România, afișează joi, 4 iulie, la stația din strada Brașov din București, un preț de 7,49 lei pe litru de benzină standard. Motorina standard se vinde cu 7,59 lei pe litru.
Conform analizei Economica.net, față de prețurile de ieri, Petrom a crescut azi și prețul benzinei și prețul motorinei cu cinci bani pe litru.
Creșterea de azi anulează ieftinirea de patru bani pe litru care a avut loc la 2 iulie și crește ușor, cu un ban pe litru, prețurile de la pompă peste scumpirea record de la 1 iulie, determinată exclusiv de creșterea accizelor.
Prețul benzinei a crescut la 1 iulie cu 43 de bani pe litru, iar cel al motorinei cu 40 de bani pe litru, ca urmare a creșterii accizei la carburanți, companiile petroliere transferând matematic în prețul final de la pompă acciza majorată cu cota de TVA aferentă. În 2024, creșterea accizei a fost aplicată în două etape: prima la 1 ianuarie și a doua la 1 iulie. Prima etapă a avut loc la 1 ianuarie. Atunci, preţurile la pompă au crescut, imediat. Benzina s-a scumpit cu 29 de bani pe litru, iar motorina cu 26 de bani pe litru, în comparaţie cu sfârşitul anului trecut.
Citește și: Un gălățean vrea să concureze cu Coca Cola, după ce a inventat o băutură mai ieftină ca braga
Celelalte lanțuri mari de benzinării operează în general modificări asemănătoare.
Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul din România, cu o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 Petrom și 162 OMV.
Prețul țițeiului Brent, de referință pentru Europa, era cotat joi dimineață la 86,9 dolari barilul, în creștere după ce datele din SUA au arătat că sticurile sunt scăzute, și s-au eliberat din rezerva federală un milion de barili de benzină, pentru a nu fi puse sub presiune prețurile la pompă în sezonul călătoriilor – azi este zia națională a Statelor Unite. La creșterea prețului petrolului cobtribuie și temerile că uraganele din Atlantic, al căror sezon a început, ar putea afecta instalațiile petroliere din sudul si estul SUA. Există astfel unele previziuni cum că prețul țițeiului va depăși pragul de 90 de dolari pe barili, pe fondul unei cereri mai mari decât oferta.