Prima sesiune parlamentară: 83% din proiecte propuse de Guvern, 17% de parlamentari

Majoritatea proiectelor devenite legi în sesiunea parlamentară februarie - iunie au fost propuse de Guvern, relevă sinteza realizată de Institutul de Politici Publice (IPP). Potrivit sursei citate, din totalul proiectelor devenite legi, în perioada analizată, 83% au fost propuse de Guvern şi 17% de către parlamentari.
Marius Neagu
02 iul. 2014, 12:41
Prima sesiune parlamentară: 83% din proiecte propuse de Guvern, 17% de parlamentari

Institutul notează faptul că se continuă astfel practica întâlnită şi în sesiunile parlamentare anterioare. Astfel, 89% din legile votate în perioada similară a anului trecut au avut ca iniţiator Guvernul şi 11% au fost acte normative iniţiate de către parlamentari, scrie Agerpres.

IPP arată că din consultarea bazei de date a Camerei Deputaţilor reiese că în ultimele 5 luni au fost înregistrate 347 de proiecte şi iniţiative legislative, dintre care 89 au fost primite de la Guvern. Cu toate acestea, 29 din cele 32 de legi aprobate şi publicate deja în Monitorul Oficial în sesiunea analizată, au Guvernul ca iniţiator. Alte 13 acte normative iniţiate de Executiv au fost trimise la promulgare.

‘Deşi actuala legislatură parlamentară arăta semnele unei activităţi consistente, prin lansarea unor proiecte extrem de importante, precum revizuirea Constituţiei, amendarea legilor electorale, descentralizarea administrativă, proiectul legii codului de conduită pentru parlamentari, rând pe rând toate aceste proiecte au fost abandonate. Dezbaterea publică pe astfel de teme a fost aproape inexistentă‘, precizează Institutul, care dă ca exemplu legea care viza descentralizarea administrativă, care a fost aprobată la sfârşitul anului trecut prin asumarea răspunderii Guvernului Ponta în faţa Parlamentului, nefiind supusă dezbaterii publice.

CITEŞTE ŞI Raport IPP: 41 de parlamentari au MIGRAT în prima sesiune parlamentară din acest an

De asemenea, IPP notează că după ce Curtea Constituţională a declarat, în luna ianuarie, această lege ca fiind neconstituţională, proiectul a rămas practic blocat la comisiile permanente.

Institutul adaugă şi faptul că votul pe proiectele de lege a fost unul strict politic.

IPP mai arată că în percepţia publică Parlamentul este tot mai des asociat cu toate cazurile deputaţilor şi senatorilor anchetaţi de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru diverse situaţii grave, de la cazuri de corupţie, conflict de interese, mită, ajungându-se inclusiv la arestări şi condamnări definitive în rândul aleşilor.

În acest context, se menţionează că majoritatea senatorilor şi deputaţilor au respins aproape toate solicitările DNA cu privire la ridicarea imunităţii şi începerea urmăririi penale împotriva unor colegi – parlamentari.

Astfel, se menţionează că pe 17 februarie Camera Deputaţilor a respins cererea privind arestarea preventivă a deputatului Vlad Cosma (PSD), acuzat de trafic de influenţă. Câteva săptămâni mai târziu, în luna martie, Camera a respins, tot prin vot secret, cererea procurorilor anticorupţie de ridicare a imunităţii deputatului Daniel Chiţoiu (fost PNL) acuzat de abuz în serviciu. La sfârşitul lunii mai, aceeaşi Cameră a respins şi solicitarea privind încuviinţarea arestării preventive a deputatului Florin Popescu, acuzat de trafic de influenţă. Pe 2 iunie, plenul Senatului a respins cu o majoritate covârşitoare cererea Parchetului privind avizarea arestării preventive a senatorului Marius Isăilă (PSD). Săptămâna trecută, DNA a cerut avizul Camerei Deputaţilor privind arestarea preventivă a deputatului Titi Holban, acuzat de trafic de influenţă. Decizia în acest caz va fi luată de către deputaţi în zilele următoare, în cadrul unei sesiuni parlamentare extraordinare.

IPP subliniază că zilele trecute s-a înregistrat o nouă premieră în activitatea Legislativului, respectiv adoptarea, de către plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor, a unei declaraţii prin care Parlamentul României solicită demisia preşedintelui Traian Băsescu, în contextul implicării familiei acestuia în scandaluri de corupţie, respectiv arestării preventive a fratelui său.

Institutul subliniază că Parlamentul trebuie să se întoarcă la rolul său fundamental, respectiv cel de legiferare şi să reia discuţia pe temele importante, respectiv: revizuirea Constituţiei, educaţie, sănătate, reforma administrativ – teritorială, lupta împotriva corupţiei.

Cei mai degrabă interesaţi de activitatea de partid ar trebui să demisioneze şi să presteze activitate de partid direct în cadrul echipei politice din care fac parte, ci nu ‘subvenţionaţi’ pe banii Parlamentului. Multitudinea cazurilor de senatori şi deputaţi anchetaţi de DNA ridică în discuţie responsabilitatea preşedinţilor partidelor care i-au susţinut pe aceştia să candideze, ratând astfel şansa de a trimite în Parlament oameni profesionişti şi cu o conduită morală adecvată ce ar fi putut recupera din pierderea credibilităţii cetăţenilor în această importantă instituţie pentru democraţia din România‘, conchide IPP.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Stațiunea din România pe care turiștii o evită. A nins, peisajele sunt spectaculoase, zăpada e perfectă pentru a schia, dar oamenii fug de ea
Capital.ro
Adevărul despre Cristela Georgescu. Cutremur în direct la TV: Nu sunt...
Playtech.ro
Ce pun moldovencele în compoziția sarmalelor ca să iasă mult mai gustoase. De asta le ies mereu mult mai pufoase
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Iisus Hristos, între mit și realitate. Dezvăluiri științifice și istorice: „Imaginile tradiționale sunt în mare parte inexacte”
wowbiz.ro
Ea este Beatrice, polițista de 23 de ani moartă în accidentul cumplit din Botoșani. Inconștiența unui șofer teribilist a ucis-o
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Veste bună pentru șoferi, la sfârșit de an. Va fi gratis în 2025. Decizia a fost luată
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Cât a ajuns să coste o porție de sarmale cu mămăligă și ardei iute la Târgul de Crăciun din Drumul Taberei
Cancan.ro
Joe Biden, președinte doar pe hârtie: dormea tot timpul și delega totul. Cine trăgea de fapt sforile la Casa Albă?
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunț teribil despre Călin Georgescu. România nu scapă: 60 de zile îi sunt suficiente
StirileBZI
Cu cât vor fi indexate pensiile în ianuarie 2025! Vestea rea dată șeful Casei de Pensii
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
"Adio, iubirile mele!” - Andreea și bebelușul ei au murit! Detalii șocante
substantial.ro
Răzvan Burleanu, sprijinit de FRF pentru un nou mandat în Consiliul FIFA
MediaFlux
VESTE TRISTĂ din REGATUL BRITANIC! E vorba despre REGELE CHARLES.
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Zodiile care vor avea un 2025 atipic. Surprizele încep încă din ianuarie