Prima tabelă electronică din România are o greutate de 12 tone, după cum indicau senzorii macaralei care, miercuri după-amiaza, a coborât la sol partea superioară. Respectiva parte a fost tăiată, urmând ca la fel să se întâmple și cu cele două picioare de susținere, Scrie Turnulsfatului.ro.
”Vor ajunge la fier vechi”, au explicat reprezentanții Con-A, compania sibiană de construcții care derulează lucrările de modernizare a stadionului.
”În România nu existau la acea vreme tabele electronice. Nu aveam voie, fiind perioada comunistă, nici să importăm. Și am făcut o socoteală, costa patru milioane de lei să produci o astfel de tabelă. Ne-am înțeles cu Independența să facă partea metalică a tabelei, iar partea electronică a făcut-o Craiova. Dar pe bani, evident”, își amintește Nicolae Nan, fost deputat, care în perioada aceea era director în cadrul Consiliului Popular al județului Sibiu (stadionul fiind în acea vreme în proprietatea Consiliului Popular al județului).
Conform Calculatorului de inflație, cele patru milioane de lei din 1987 ar fi, în vremurile noastre, echivalentul a peste 15,4 de milioane de lei.
”Și am mers la București, era director un anume Baciu. «Cum, noi vrem să reducem cheltuielile cu investițiile și tu vii acum cu tabele electronice?», a ridicat vocea la mine. Dar cererea de alocare de fonduri era semnată de Nicu (Nicu Ceaușescu – fiul lui Nicolae Ceaușescu), că l-am convins să o semneze el. Și am zis «vezi de cine e semnată cererea și te hotărăști tu ce faci», după care am plecat din birou. N-am ajuns bine pe hol și a venit după mine: «hai să îți dau banii»”.
Tabela respectivă folosea becuri. ”Nu erau pe vremea aceea led-uri, dar, oricum, meseriași cei care au construit-o: n-am avut probleme cu ea. Cu becuri funcționa și, prin urmare, consuma mult curent electric. E adevărat, nu făcea multe: puteai afișa scorul, dar nu și numele formației. Dar ne mai jucam cu ea să afișeze și câte un «Bine ați venit!» și așa mai departe. Și-a făcut treaba”, mai amintește Nicu Nan.
Montată în 1988, tabela a fost inaugurată oficial în 23 martie 1989, când la Sibiu naționala de fotbal a României a jucat împotriva Italiei. Meciul a fost câștigat de România cu 1 la 0.
În cadrul proiectului de modernizare a municipalului din Sibiu este prevăzută amplasarea a două tabele electronice de marcaj, cu o dimensiune de 4,6 x 3,6 m fiecare. ”Tabela de fotbal poate afișa cu leduri de culoare roșie: numele echipelor, numele jucătorilor, antrenorilor, arbitrilor, timpul de joc, scorul, numele jucătorului care a marcat gol și minutul în care a înscris, logo-uri grafice, sigle, mesaje publicitare, ora exactă a zilei, temperatura aerului și orice fel de informații text sau animații”, se arată în documentația potrivit căreia cele mai mici caractere ce vor fi afișate trebuie să fie vizibile de la 90 – 100 de m.
Lucrările din cadrul contractului de 114,74 milioane de lei, fără TVA, semnat cu Con-A au început în septembrie 2020 și aui termen de finalizare 18 luni.