Prima țară care interzice consumul de insecte, după ce UE a aprobat greierele, viermele, lăcusta și larva ca produse alimentare

Uniunea Europeană a aprobat în ultimele luni introducerea în piața alimentară a greierilor și a larvelor de bălegar, decizii controversate, care au provocat numeroase reacții din partea guvernelor și a activiștilor. În 2023, o țară a decis să ia măsuri, în urma „deciziei anumitor state de a aproba utilizarea insectelor în producţia alimentară”.
Filip Stan
03 feb. 2023, 18:54
Prima țară care interzice consumul de insecte, după ce UE a aprobat greierele, viermele, lăcusta și larva ca produse alimentare

Anul trecut, la nivel european a început să discute din ce în ce mai mult despre introducerea unor produse alimentare „neconvenționale” pentru consum, în rândul cetățenilor UE. Astfel, viermele de făină a fost aprobat deja de blocul comunitar, pentru consum. În acest context, în rândul statelor de pe continent au început să apară din ce în ce mai multe îngrijorări, cu privire la viitorul meniu al cetățenilor.

Formatorii de opinie și politicienii au venit cu diverse scenarii: unii au susținut că alimentele obișnuite vor fi scumpite artificial, pentru ca cetățenii de rând să ajungă să consume insecte. Alții chiar au încercat în Parlament să voteze un proiect prin care să se interzică pentru consum insectele, pe teritoriul României.

Ministrul PSD de la Agricultură, Petre Daea, s-a arătat îngrijorat. El a precizat că românii trebuie să consume în continuare porc, vită și pui, iar „greierii trebuie lăsați să cânte”. De asemenea, el s-a exprimat împotriva consumului de larve de gândac de bălegar, proaspăt aprobat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară.

În septembrie 2022, AUR a depus un proiect de lege la Parlament, cu privire la interzicerea utilizării insectelor în producția de hrană pentru populația umană. Inițiativa partidului condus de către George Simion nu a avut succes.

 

Ce țară a dat lege pentru interzicerea consumului de insecte

 

În timp ce pe continentul european continuă dezbaterile, un stat arab se „blindează” legislativ împotriva consumului de insecte. Qatarul a luat această decizie, pentru că produsele pe bază de insecte nu corespund „exigențelor normelor tehnice ale alimentelor halal”, autorizate de musulmani, a precizat într-un comunicat de presă Ministerul Sănătății din Golf.

Regulamentele Consiliului de Cooperare al Golfului şi „recomandările autorităţilor competente interzic consumul de insecte sau de proteine şi suplimentele extrase din insecte”, se mai arată în comunicat.

În acelaşi document se precizează că anunţul vine ca urmare a „deciziei anumitor ţări de a aproba utilizarea insectelor în producţia alimentară”.

Până în prezent, Comisia Europeană a aprobat consumul de:

  • greierul domestic (acheta domesticus);
  • viermele de făină (tenebrio molitor);
  • lăcusta migratoare (locusta migratoria);
  • larva gândacului de bălegar (alphitobius diaperinus).

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Lidl aduce pe rafturi, de luni, 28 aprilie 2025, produsele pe care toți românii le caută în această perioadă. Se vor da precum pâinea caldă
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Apelul telefonic la care dacă ai răspuns îți poate goli contul bancar și provoca alte pagube. Noua înșelătorie care ia amploare
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara în care prețurile sunt mai mici ca în România, iar salariul minim e 2.234 de euro. „Poți să nu lucrezi toată viața, dar primești pensie”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
S-a răzbunat pe Antena 1. Vedeta a bătut palma cu Pro TV
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Doliu în lumea fotbalului! A murit unul dintre cei mai mari jucători din istoria lui Inter Milano și ai Braziliei
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Amendă de 800 de lei pentru românii care stau la casă și au grădină. Valabil și pentru cei care locuiesc la parter
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Destinație exotică cu prețuri mici în luna mai. Poți economisi peste 50% din prețul cazării