Noua Zeelendă ar putea deveni astfel prima ţară care aplică un impozit pe emisiile de metan de la vaci şi oi, spre groaza crescătorilor de animale. Cu o populaţie de peste cinci milioane de persoane, Noua Zeelandă Zeelandă deține efective impresionante de animale – aproximativ 10 milioane de bovine și 26 de milioane de oi. Autorităţile spun că aproape jumătate din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, mai exact metan, provin din agrictultură, transmite BBC.
Emisiile de metan provenite din agricultură nu au fost incluse anterior în schema de comercializare din Noua Zeelandă. Cetăţenii au criticat Guvernul de la Wellington căruia îi cer mai multe măsuri pentru a combate fenomenul încălzirii globale.
„Nu există nicio îndoială că trebuie să reducem cantitatea de metan pe care o punem în atmosferă, iar un sistem eficient de stabilire a prețurilor emisiilor pentru agricultură va juca un rol cheie în modul în care vom realiza acest lucru”, a declarat ministrul neozeelandez al schimbărilor climatice, James Shaw, conform sursei citate.
Citeşte şi: Puneți-vă centurile! Cât de mult vor crește prețurile pe litoralul Mării Negre, din iulie 2022
Proiectul Guvernului din Noua Zeelendă prevede ca din 2025 crescătorii de animale trebuie să plătească pentru emisiile de gaze din fermele lor. De asemenea, planul include şi acordarea de stimulente fermierilor care redus emisiile prin aditivi pentru hrana animalelor, iar plantarea de copaci în ferme ar putea fi folosită pentru a compensa emisiile.
Andrew Hoggard, proprietar al unei ferme de lapte și totodată președintele Federated Farmers of New Zealand, a declarat că a fost de acord în linii mari cu propunerile Guvernului.
„Lucrăm cu guvernul și alte organizații în acest sens de ani de zile pentru a obține o abordare care să nu oprească agricultura în Noua Zeelandă, așa că am încheiat o mulțime de lucruri de care suntem mulțumiți. Dar știi, la fel ca toate aceste tipuri de acorduri cu multe părți implicate, întotdeauna vor fi câțiva șobolani morți pe care trebuie să-i înghiți”, a mărturisit Hoggard.
De asemenea, el a dat de înţeles că detaliile amănunţite ale planului nu au fost convenite deocamdată.
Ministerul Mediului din Noua Zeelandă susţine că banii strânși din schemă vor fi investiți în servicii de cercetare, dezvoltare și consiliere pentru fermieri.
Metanul este al doilea cel mai frecvent gaz cu efect de seră după dioxidul de carbon (CO2), fiind responsabil pentru o treime din încălzirea actuală cauzată de activitățile umane. Moleculele individuale de metan au un efect de încălzire mai puternic asupra atmosferei decât moleculele individuale de CO2.
La conferința de mediu COP26 de anul trecut de la Glasgow, SUA și UE au convenit să reducă emisiile de gaze cu 30% până în 2030. Peste 100 de țări, inclusiv Noua Zeelandă, s-au aderat la inițiativă.
Citeşte şi: Germania refuză planul UE privind interzicerea maşinilor cu motoare pe combustie din 2035