Malta interzice scuterele electrice de închiriat. Decizia a fost luată din cauza „abuzurilor intolerabile”, a declarat ministrul Transporturilor, Aaron Farrugia, citat de Reuters.
„Încălcările normelor sunt atât de numeroase încât nici măcar dublarea numărului de ofițeri de control peste noapte nu ar fi rezolvat problema”, a declarat el.
Scuterele electrice personale vor fi permise în continuare, iar stimulentele introduse vor încuraja oamenii să își cumpere propriile scutere.
Decizia face ca Malta să fie prima țară europeană care interzice închirierea scuterelor, deși capitala Franței, Paris, a luat o decizie similară în luna septembrie, după organizarea unui referendum.
Pietonii, în special cei din orașele de coastă Sliema și St. Julians, s-au plâns frecvent de scuterele parcate care blochează trotuarele și accesul la garaje și case. Automobiliștii spun că scuterele apar din senin, uneori pe contrasens. Au fost raportate mai multe accidente majore.
La începutul acestui an, guvernul a declarat că ia în considerare crearea unor zone de parcare desemnate pentru cele 5.000 de scutere de pe insulă, înainte de a le interzice complet.
John Pillow, primarul din Sliema, susține acestă decizie și spune că introducerea scuterelor a fost lipsită de reglementare, iar abuzurile nu au fost controlate.
Citește și: Trotinetele electrice de închiriat, interzise în Constanța
La polul opus se află grupul de susținere a bicicliștilor Rota, care a criticat această măsură. afirmând că problemele sistemului sunt cauzate de lipsa de viziune politică și de lipsa de voință de a reglementa micromobilitatea partajată.
Farrugia a declarat că închirirea scuterelor electrice nu reduce utilizarea mașinilor.
„Studiile și experiența internațională arată că scuterele înlocuiesc mersul pe jos și transportul public și nu mașinile”.