Prima țară din Europa care renunță la toate restricțiile COVID. Oamenii își recapătă de azi viața de dinaintea pandemiei

Danemarca e prima țară din Europa care ridică toate restricțiile anti-Covid de pe 10 septembrie mulțumită ratei de vaccinare.
Filip Stan
10 sept. 2021, 13:35
Prima țară din Europa care renunță la toate restricțiile COVID. Oamenii își recapătă de azi viața de dinaintea pandemiei

Danezii revin la viața dinainte de pandemie. Nu vor mai fi nevoiți să poarte măști de protecție, nu mai au nevoie de pașaport sanitar, iar angajații revin la birouri. E permisă și organizarea evenimentelor cu zeci de mii de fani.

“Cu siguranţă suntem în avangardă noi, cei din Danemarca, deoarece nu mai avem nicio restricţie, am trecut de cealaltă parte a curbei pandemiei graţie implementării campaniei de vaccinare”, a declarat Ulrik Orum-Petersen, promotor în cadrul Live Nation.

Sâmbătă, această companie organizatoare de spectacole a programat un concert sold-out cu 50.000 de spectatori, o premieră pentru Europa, unde multe ţări sunt în continuare afectate de restricţii. Pe 4 septembrie, Live Nation organizase deja un prim festival la Copenhaga, denumit “Revenirea la viaţă” şi care a reunit 15.000 de persoane.

“Să mă aflu în mulţime, să cânt la fel ca înainte, toate aceste lucruri aproape m-au făcut să uit de COVID-19 şi de tot ce am trăit în ultimele luni”, a declarat Emilie Bendix, o tânără de 26 de ani care a fost prezentă la acel concert.

Danemarca a fost una dintre primele țări care a impus un regim de semi-lockdown încă din martie 2020. S-au luat atunci măsuri precum închiderea școlilor și a magazinelor cu produse neesențiale. După o primă relaxare a măsurilor câteva săptămâni mai târziu, autorităţile au reimpus treptat restricţii începând din august 2020 şi un semi-lockdown de Crăciun. Ulterior, ţara s-a redeschis gradual, odată cu introducerea în aprilie a paşaportului sanitar.

Biroul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) consideră că una dintre particularităţile din Danemarca este relaţia de încredere care există între autorităţi şi populaţie în ceea ce priveşte strategia de combatere a COVID-19.

“La fel ca multe ţări, Danemarca a implementat, pe întreaga durată a pandemiei, măsuri sociale şi de sănătate publică pentru a reduce transmiterea virusului, dar, în acelaşi timp, s-a bazat pe scară largă pe indivizi şi pe comunităţi pentru ca rezidenţii să respecte de bună voie recomandările Guvernului”, a declarat Catherine Smallwood, directoarea biroului de urgenţe din cadrul OMS Europa.

Ministrul danez al Sănătăţii, Magnus Heunicke, a dat asigurări la sfârşitul lunii august, când a spus că guvernul de la Copenhaga “nu va ezita să acţioneze cu rapiditate dacă pandemia va ameninţa din nou funcţiile esenţiale ale societăţii”.

Pentru autorităţile daneze, această revenire la viaţa de dinainte de pandemie trebuie să fie însoţită de respectarea strictă a măsurilor de igienă şi de izolarea bolnavilor de COVID-19.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Interzis și ilegal în România. Guvernul a dat ordin joi, 18 iulie: Instituim noua infracțiune
Playtech.ro
Loredana, apariție de INFARCT! Costumul de baie CRĂPAT i-a arătat toate formele
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Spotify, schimbare radicală. Cum vor primi utilizatorii funcțiile introduse
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de Cornel 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Bani pentru 2,5 milioane de români. Se plătesc 250 LEI în august. Ordin la Guvern
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Franța va instrui 2100 de soldați ucraineni în taberele de antrenament din Champagne
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'