Sri Lanka se confruntă cu cea mai gravă criză economică de la obținerea independenței faţă de Marea Britanie, în 1948, iar de la sfârşitul anului trecut nu a putut finanța nici măcar importurile de produse esențiale.
Pe măsură ce rezervele de combustibil aproape că s-au epuizat, proviziile fiind estimate să ajungă numai o zi, purtătorul de cuvânt al guvernului, Bandula Gunawardana, a declarat că interdicția de vânzare este motivată de ideea de a economisi benzină și motorină pentru situații de urgență. El a cerut sectorului privat să lase angajații să lucreze de acasă, deoarece transportul public este oprit, scrie The Guardian. De asemenea, şcolile din zonele urbane s-au închis.
Citeşte şi Sri Lanka a decretat stare de urgenţă
„De la miezul nopții de astăzi, nu se va vinde combustibil, cu excepția serviciilor esențiale precum sectorul sănătății, pentru că vrem să conservăm puținele rezerve pe care le avem”, a transmis Gunawardana într-un comunicat preînregistrat. El și-a cerut scuze consumatorilor pentru lipsuri: „Regretăm neplăcerile cauzate oamenilor”.
Sri Lanka încearcă acum să obțină petrol mai ieftin de la producătorii mari de energie, precum Rusia sau Qatar. Patru din cinci oameni din Sri Lanka au început să sară peste mese, deoarece nu își permit să mănânce, transmite ONU, avertizând asupra unei „crize umanitare grave”, cu milioane de oameni care au nevoie de ajutor.
Țara se confruntă, de asemenea, cu o inflație record și pene de curent îndelungate, toate acestea contribuind la luni de proteste, uneori violente, în care i s-a cerut demisia președintelui, Gotabaya Rajapaksa.