Prima tranşă de vaccin hexavalent va ajunge în teritoriu până la data de 15 aprilie

Prima tranșă de 125.000 de doze de vaccin hexavalent - administrat împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, Haemophilus, hepatitei B și poliomielitei - din cele 630.000 va ajunge în teritoriu până la data de 15 aprilie, a anunțat sâmbătă dr. Amalia Șerban, director general în Ministerului Sănătății, la conferința RoVaccin 2017.
Alina Costache
25 mart. 2017, 14:08
Prima tranşă de vaccin hexavalent va ajunge în teritoriu până la data de 15 aprilie

Ea a adăugat că vor fi trei tranșe din acest vaccin care vor fi livrate Ministerului Sănătății.

Șerban a precizat că vaccinul tetravalent (diftero — tetano — pertussis — polioinactivat) este în cabinetele medicilor și nu au fost distribuite încă alte doze suplimentare până când nu se consumă cele existente în teritoriu.

„Ministerul are încă 70.000 de doze de vaccin tetravalent în stoc, iar ele vor fi distribuite în momentul în care va fi necesar”, potrivit oficialului Ministerului Sănătății.

Cât privește epidemia de rujeolă, oficialul Ministerul Sănătății a spus că, deși vaccin există, sunt părinți care nu merg cu copiii la administrare, acesta fiind cel mai mare risc pentru contractarea bolii.

„Ultimele date arată că sunt 3.900 de copii care au făcut această boală, o parte dintre ei au făcut complicații foarte severe și 17 dintre aceștia au decedat. Ministerul Sănătății face apel la părinți pentru a-și vaccina copiii”, a transmis Șerban, adăugând că județele din vest sunt cele cu rata cea mai mică de vaccinare antirujeolică.

La rândul său, dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a spus că sunt cauze obiective pentru care de multe ori lipsesc vaccinurile, una fiind aceea că ele se obțin după un proces tehnologic care durează între doi și trei ani, mai ales pentru cele combinate.

„Vaccinurile sunt produse greu, sunt controlate foarte mult timp pentru asigurarea siguranței, iar acest lucru câteodată are impact negativ asupra programului de vaccinare, pentru că, în ciuda faptului că o autoritate contractantă, cum este Ministerul Sănătății, lansează proceduri de achiziție publică, se întâmplă ca nimeni să nu se prezinte. Și atunci singura soluție — și a fost unul dintre motivele principale pentru care Ministerul Sănătății în anul 2015 s-a gândit că un proiect de lege ar fi util — este să încercăm să putem asigura un stoc tampon care să prevină aceste situații”, a precizat el.

Rafila a subliniat că totdeauna trebuie să existe predictibilitate și fonduri necesare achiziționării vaccinului și este „imperios” necesar să existe vaccinul care să poată să fie achiziționat la timp și să fie transmis direcțiilor de sănătate publică și medicilor de familie.

„Aceste două deziderate ar putea fi asigurate de un act normativ care să prevadă în mod explicit aceste lucruri. Și mai este încă ceva — informarea, comunicarea nu se poate face în mod sporadic din când în când, cum se întâmplă în acest moment, trebuie să existe o posibilitate permanentă de comunicare, să existe instituții responsabilizate la nivel național, dar și la nivel local, care să asigure nu numai comunicare pur și simplu, ci și consilierea. Discuția directă cu părintele este de multe ori esențială ca să convingem despre utilitatea vaccinării, iar acest lucru poate fi făcut de către medicul de familie, dar și de o instituție de sănătate publică, care în județe este Direcția de Sănătate Publică, iar la nivel național — Institutul Național de Sănătate Publică”, a explicat specialistul.

El s-a mai referit la un studiu privind vaccinarea realizat de Societatea Națională de Medicină a Familiei, care relevă că numărul celor care nu se prezintă la vaccinare este de cinci ori mai mare decât al celor care refuză. „Acolo trebuie acționat, stimulați să se prezinte (părinții — n.r.), contactați și aceste lucruri se pot face împreună cu autoritățile locale, cu mediatori sanitari, pentru că este o problemă de asumare a comunității privind sănătatea copiilor. Degeaba avem vaccin, dacă părinții nu-și aduc copiii la vaccinare”, a adăugat Rafila.

În 2017, suma alocată prin Programul național de vaccinare este de 290 de milioane lei, potrivit Amaliei Șerban.

Ea a precizat că pentru administrarea unui vaccin medicul va primi 25 de lei de la Ministerul Sănătății.

DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Metoda prin care poți spiona telefonul mobil al unei persoane. Funcționează eficient atât pe sistem de operare Android cât și iOS
Capital.ro
Lovitură cumplită pentru Elena Udrea. E de negăsit! Anunțul a venit în cel mai prost moment
Playtech.ro
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025. Documentul necesar copiilor care nu au împlinit 6 ani. Când are loc repartizarea
DailyBusiness
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
Adevarul
Reacția lui Piedone în timpul unui control la o măcelărie plină de icoane: „Intrăm in biserică”. Patru restaurante din Sectorul 5 au fost închise
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Cu ce se confruntă un celebru actor din Las Fierbinți. Niciodată nu și-a imaginat așa ceva
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
O adolescentă s-a aruncat în fața metroului din București! Incidentul a creat haos pe magistralele 1 și 3
Cancan.ro
A apărut o nouă infracțiune în Codul Rutier. Ți se suspendă permisul de conducere instant, dacă faci asta
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Liviu Dragnea, la Palatul Cotroceni. Cutremur în România: S-a pocăit, merită iertare!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
Presimțirea sumbră a soției căpitanului Bătănoiu, comandatul de la manșa avionului prăbușit la Balotești
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Putin pornește războiul cu Trump! Situația Ucrainei, incertă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Tragedia care a îndoliat Craiova. Tatăl și fiica de 7 ani, morți într-un accident în Serbia. „Daria, vei continua să dansezi printre îngeri“