Prima Zi a Primăverii. TREI EVENIMENTE astronomice FASCINANTE într-o singură zi VIDEO

Prima Zi a Primăverii 2015. În cursul zilei de vineri vor avea loc trei evenimente astronomice extrem de rare şi fascinante, o eclipsă de Soare, o super-Lună şi echinocţiul de primăvară.
Alina Costache
20 mart. 2015, 06:47
Prima Zi a Primăverii. TREI EVENIMENTE astronomice FASCINANTE într-o singură zi VIDEO

Prima Zi a Primăverii. Super-Luna – sau luna la perigeu – este un fenomen ce apare atunci când Luna plină ajunge pe orbita sa la cea mai mică distanţă faţă de Terra şi apare mult mai mare decât în celelalte nopţi. În general, se produc între trei şi şase super-Luni pe an. În 2015, vor fi şase super-Luni, iar două dintre acestea au avut loc deja. Fenomenul va fi vizibil din nou în august, septembrie şi octombrie.

Citeşte şi PRIMA ZI A PRIMAVERII: Ce s-a întâmplat de-a lungul istoriei pe 20 martie

Prima Zi a Primăverii 2015. Echinocţiul marchează acel moment din fiecare an când ziua şi noaptea au durate egale, la jumătatea intervalului dintre ziua cea mai lungă şi noaptea cea mai lungă dintr-un an. Momentul echinocţiului este marcat primăvara şi toamna. Deşi echinocţiul de pe 20 martie – moment care va debuta la ora 22.45 GMT (21 martie, 00.45 ora României) – nu va avea niciun impact direct, ce poate fi resimţit, asupra felului în care va arăta eclipsa de Soare, el va contribui la marcarea unei zile foarte speciale, ce va consta în desfăşurarea a trei evenimente astronomice rare într-un interval de câteva ore.

Prima Zi a Primăverii 2015. Pe 20 martie, axa Pământului va fi perpendiculară pe raza Soarelui – fenomen care se produce doar de două ori pe an, în timpul celor două echinocţii. După aceea, axa Terrei va începe să se încline făcând ca zilele să devină mai lungi în emisfera nordică.

Citeşte şi PRIMA ZI A PRIMAVERII 2015: Cum te afectează această zi

Prima Zi a Primăverii 2015. O eclipsă de Soare se produce atunci când Luna trece între Pământ şi Soare, prin faţa astrului. Văzut de pe Pământ, discul Lunii este de obicei mai mare decât cel al Soarelui.

Cele trei fenomene, echinocţiu, super-Lună şi eclipsă solară, se vor produce din nou în aceeaşi zi, în acest secol, în anii 2053 şi 2072.

Prima Zi a Primăverii 2015. Eclipsa parţială de Soare de vineri va începe în jurul orei 10.40, va avea maxima în jurul orei 11.56 şi se va încheia la 13.05, cu o durată medie pentru România de două ore şi 20 de minute. Acoperirea Soarelui de către Lună va varia în funcţie de locul observaţiei, fiind mai scăzută în sudul ţării şi mai ridicată în nord. Procentul de acoperire a Soarelui va fi situat între 40 şi 55%, potrivit cifrelor furnizate de specialiştii Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti.

Google Doodle sărbătoreşte astăzi echinopţiu cu un doodle special.

 

Google sărbătoreşte, vineri, echinocţiul de primăvară – prima zi de primăvară astronomică – printr-un logo special, cu o animaţie ce prezintă mai multe specii de flori, printre care lalele, garoafe şi narcise.

Animaţia realizată de Google cuprinde şi o albină, imaginea putând fi distribuită pe reţelele de socializare, precum Facebook, Twitter şi Google+, dar şi pe e-mail.

Echinocţiul marchează acel moment din fiecare an când ziua şi noaptea au durate egale, la jumătatea intervalului dintre ziua cea mai lungă şi noaptea cea mai lungă dintr-un an, echinocţiul de pe 20 martie debutând la ora 22.45 GMT (21 martie, 00.45 ora României). 

PRIMA ZI A PRIMAVERII aduce o ECLIPSA DE SOARE

ECLIPSA DE SOARE din 20 martie. Pe 20 martie 2015, toți românii sunt așteptați să-și îndrepte privirile spre cer. Între 10:48 și 13:04 minute va avea loc eclipsa totală de Soare, vizibilă din orice colț al țării.

Ultima eclipă totală de soare a avut loc în 2013, pe 3 noiembrie. Discul solar va fi acoperit de lună spre miezul zilei, însă nu toți locuitorii de pe planetă se vor bucura de acest spectacol celest. Eclipsa va putea fi văzută de pe întregul continent european, din nordul Africii și nordul Asiei.

Discul solar acoperit de lună se va vedea cu ochiul liber din România, cu o vizibilitate clară de la 50% la 99%, anunță astronomii. În anumite zone ale planetei va avea loc un amurg fals, acolo unde eclipsa va avea o intensitate de 80%. Cei care vor avea parte de acest amurg fals sunt irlandezii, finlandezii, norvegienii, suedezii și islandezii.

În România, eclipsa de soare va putea fi vizualizată însă parțial. Românii vor vedea discul Soarelui acoperi de jumătate de lună, iar punctul maxim de intensitate se va înregistra la ora 11 și 56 de minute, cu 4 minute înainte de miezul zilei.

Specialiștii recomandă să nu ne uităm la Soare în timpul eclipsei ci să folosim ochelari speciali de protecție, deoarece ne poate afecta vederea.

La București eclipsa va începe la 10:48, are maximul la 11:55 și se termină la 13:04, cu o acoperire a Soarelui de 43%. Cum se vede în alte oraşe, urmăriţi tabelul de mai jos: 

Eclipsa începe în jurul orei 10:45 (pentru momente mai exacte consultați tabelul), are maximul în jurul orei 11:55 și se termină la 13:05, cu o durată medie pentru țara noastră de două ore și 20 de minute. Acoperirea Soarelui de către Lună va varia în funcție de locul observației, fiind mai scăzută în sudul țării și mai ridicată în nord. Procentul de acoperire a Soarelui va fi situat între 40 și 55%.

Vizibilitatea eclipsei în țara noastră
Vizibilitatea eclipsei în țara noastră

 

Pe glob

Eclipsa se va vedea totală de la Polul Nord și regiunile învecinate. Locuitorii Insulelor Feroe vor avea parte de o totalitate de maxim două minute și 30 de secunde, aproximativ aceleași condiții intâlnindu-se și în arhipeleagul Svalbard.

Vizibilitatea eclipsei pe glob
Vizibilitatea eclipsei pe glob

Maximul eclipsei se poate vede de undeva din nord-estul Insulelor Feroe, la ora 11:45 (ora României), cu o o durată a totalității de 2 minute și 47 de secunde. Locuitorii din jumătatea de nord a Marii Britanii vor avea o acoperire de peste 90% a  Soarelui, condiții similar întâlnindu-se și în nordul Norvegiei.

De la Polul Nord se va putea vedea o eclipsă totală cu Soarele la sub un grad față de orizont.

 

Banda de totalitate
Banda de totalitate

 

Practic din toată Europa se poate vedea eclipsa, ba chiar și din Nordul Africii și din țările Israel, nordul Iranului, nordul Chinei și jumătatea estică a Mongoliei.

Următoarea eclipsă de Soare vizibilă din România se produce pe 21 iunie 2020.

Cum pot observa eclipsa

Eclipsa poate fi observată fără instrumente astronomice. Puteți privi spre Soare, în siguranță, folosind un filtru de sudură verde. Cel mai bun fitrul este Mylar, ce poate fi găsit de la magazinele specializate de astronomie.


Observarea Soarelui prin proiecție

Trebuie să priviți Soarele din 5 în 5 minute și veți vedea cum marginea Lunii va atinge discul acestuia. Acoperirea maximă se va produce în momentul de maxim.

Cei ce au un instrument astronomic trebuie să fie foarte precauți în observarea eclipsei. Se poate folosi o metodă sigură, metoda proiecției. În spatele telescopului sau lunetei, la ocular, se pune un carton alb sau o foaie albă. Discul Soarelui va fi proiectat pe foaie unde poate fi observată eclipsa, de către mai mulți privitori deodată. Când se folosește metoda proiecției nu se va folosi niciun filtru. Se poate proiecție prin lunetă sau prin telescop.


DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
România NU scapă de Călin Georgescu. Crin Antonescu aruncă bomba. Abia asta e periculos
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Cea mai proastă veste a sfârșitului de an. Se umblă la bani
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum de judecătorii Curții de Apel
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Dmitri Peskov neagă zvonurile despre divorțul Asmei al-Assad de Bashar al-Assad
MediaFlux
DEZVĂLUIRI din AVIONUL MORȚII! Detalii CUTREMURĂTOARE din cursa BUCUREȘTI ZURICH
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii