Prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2012 a început, luni, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română. Anul acesta, examenul de maturitate a început cu o întârziere de trei ore, motiv de bucurie pentru proaspeţii absolvenţi de liceu.
„BAC-ul, un fleac. L-am ciuruit!”
Voia bună, atmosfera destinsă şi glumele din curtea şcolii nu au lipsit. Emoţiile au fost puţine pentru startul unui examen ce le poate schimba destinul. În pantaloni pescăreşti, cu ochelari de soare la ochi, o ţigaretă în mână şi căştile în urechi, băieţii de la Liceul Teoretic Mihail Sadoveanu din Capitală au venit să arate că sunt „experimentaţi” la limba română. Nu sunt stresaţi nici de camere, nici de profesori. „Nu am emoţii şi nici nu mă deranjează camerele. Ce să-mi facă? Nu am venit să copiez”, a spus Nicky susţinut în cor de amicii lui: Andrei, Justin şi Ştefan.
Băieţii şi-au făcut deja planuri pentru facultate, deşi la prima vedere se pare că nu iau prea în serios acest examen. Unul vrea să meargă la Politehnică, altul vrea să studieze ASE Marketing, iar Justin spune că se gândeşte la bani şi de aceea o să plece în străinătate, nu să studieze, ci să muncească.
Tinerii sunt mai mult decât încrezători în şansele lor de a promova examenul de maturitate. Rezultatele foarte slabe de anul trecut şi camerele de supraveghere sunt departe de a-i fi speriat. „BAC-ul, un fleac. L-am ciuruit!”, exclamă unul dintre băieţi.
Unghii roşii, picioare goale şi maşini scumpe în faţa liceului
Cu maşinile personale sau cu RATB-ul, cu fuste scurte sau pantaloni mulaţi, cu unghii roşii şi un bronz frumos, proaspeţii absolvenţi ai Colegiului Naţional „Iulia Haşdeu” din Capitală au arătat în prima zi de Bacalaureat că haina face pe om. Pe holul colegiului mai multe eleve stau picior peste picior şi răsfoiesc notiţele luate din timpul orelor. Spun că nu au emoţii pentru proba orală, mai greu fiind la probele scrise. „Acum nu am emoţii. Mi-e teamă la matematică. Am venit cu RATB-ul pentru că nu am vrut să vină mama cu mine. Mă emoţionează”, a spus Cătălina, fosta elevă a clasei a XII-a C.
Undeva retrasă, cu ochii permanent aţintiţi asupra colegilor, Cosmina aşteaptă să intre în sala de examen. A venit singură cu mijlocul de transport în comun. Pantofii cu platformă înaltă cu siguranţă i-au dat ceva dureri de picioare. Stă pe un scaun, sfioasă şi puţin neîncrezătoare la vederea unui reporter. Întrebată dacă are emoţii, fata spune că nu. „Nu am deloc emoţii. Nu mi-e teamă nici de probele scrise. Mai am de învăţat câteva eseuri, dar mai e timp. Nu trebuie să ştiu cuvânt cu cuvânt. Trebuie să ştiu esenţialul. După BAC vreau să dau la două facultăţi. Vreau să studiez Dreptul la Cantemir şi Turismul la Universitate”, a spus fata cu unghii roşii.
Se cred mai deştepţi decât colegii de anul trecut
În 2011, promovabilitatea la prima sesiune a Bacalaureatului a fost de 44,47 la sută, cea mai mică din ultimele două decenii. Şaizeci şi cinci de elevi din întreaga țară au luat examenul de Bacalaureat din 2011 cu 10 pe linie.
Dintre aceştia, doar doi elevi au fost din Bucureşti: Alina Crăciun şi Răzvan Stoica. La Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau“ din sectorul 2 al Capitalei, liceenii au obținut rezultate foarte slabe și doar trei absolvenţi au promovat examenul. Candidaţii de anul acesta promit că istoria nu se va repeta. După prima probă de anul acesta, absolvenţii de liceu spun că nu au nicio teamă că nu vor promova. Au fost declaraţi „experimentaţi” la limba română. „A fost uşor. Trebuia să spun care este influenţa bunicilor asupra copiilor. Mi-e puţin teamă la mate. Anul trecut doar trei elevi au luat BAC-ul, anul acesta nu se pune problema. Îl luăm cu brio”, a spus Alexandra.
Bacalaureatul a început luni cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română (proba A) ce se va desfăşura în intervalul 11-13 iunie. Subiectele au un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute.
VEZI ŞI Cum te pregăteşti ca să ai CELE MAI BUNE REZULTATE LA BAC 2012
BACALAUREAT 2012: Ce urmăresc profesorii la proba de competenţe orale la limba română
GHIDUL candidatului la Bacalaureat 2012. VEZI ce poţi lua cu tine în sala de examen
După proba orală la limba şi literatura română, în intervalul 13-15 iunie va avea loc proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B) – croată, maghiară, germană, sârbă, slovacă, turcă şi ucraineană. Evaluarea competenţelor digitale (proba D) se va desfăşura în perioada 15-18 iunie, iar evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C), între 25 şi 27 iunie.
Probele scrise ale examenului naţional de bacalaureat încep luni, 2 iulie, cu proba de limba şi literatura română.
CITEŞTE ŞI: Liber la BAC pentru piţipoance şi cocalari. Metodologia nu explică ce înseamnă ţinută adecvată
EXCLUSIV Elevă de 10 la Bacalaureat, studentă cu bursă de 2.500 de lire în Marea Britanie
EXCLUSIV Elita Bacalaureatului din România, student în Germania la o universitate de prestigiu FOTO
Un elev din Bucureşti ELIMINAT de la Bacalaureat: avea telefonul mobil la el