PRIMA ZI DE PRIMĂVARĂ. Care sunt cele mai frecvente alergii şi cum se manifestă

PRIMA ZI DE PRIMĂVARĂ. Alergiile de primăvară sunt de cele mai multe ori cauzate de polen. Există şi alergii la mucegaiurile de flori, dar cel mai frecvent incriminat este polenul. Prof. dr. Bradu Iamandesc, medic primar alergolog, a prezentat pentru RTV.NET ce înseamnă aceste alergii la polen, cum ar putea fi prevenite şi cel mai important cum le putem trata.
Marilena Vili
20 mart. 2014, 06:26
PRIMA ZI DE PRIMĂVARĂ. Care sunt cele mai frecvente alergii şi cum se manifestă

PRIMA ZI DE PRIMĂVARĂ. Alergia este o reacţie a unui organism care îşi exercită proprietăţile imunităţii, de protecţie, creând o reacţie de inflamaţie, la nivelul ţesuturilor cu bariere (precum pielea şi mucoasele) contra unor substanţe care sunt tolerate de toată lumea în afară de alergicul propriu-zis. Cu alte cuvinte, alergia este un exces de zel al imunităţii. Deci, imunitatea nu se exercită aşa cum este la omul normal împotriva unor duşmani cum ar fi virusurile, bacteriile, ciupercile şi celulele tumorale se exercită şi asupra unor substanţe inocente, care practic nu deranjează pe nimeni în afară de aceşti bolnavi alergici„, a spus profesorul.

Cea mai mare parte a populaţiei suferă de alergiile la polen care afectează căile respiratorii şi mucoasa oculară.

„Când vorbim de alergiile de primăvară avem în vedere un grup de simptome, cauzate de polenuri, care afectează de regulă mucoasele şi mai ales mucoasa nazală şi oculară, cauzând aşa numitele rinoconjuctivite, dar şi mucoasa bronhiilor, cauzând crize de astm”, a precizat Iamandescu.

O altă manifestare a alergiilor, mai rar întâlnită, este cea care se manifestă pe piele, prezentând forme de urticarie. Acestea apar în momentul în care înfloresc pomii şi iarba.

Alergia aceasta cutanată, mai puţin cunoscută, este evident atunci când bolnavii remarcă faptul că după atingerea cu iarba sau cu florile, pe zona respectivă apar nişte manifestări de urticarie„, spune medicul.

Sunt şi alergii la polen care se manifesta pe tot parcursul anului, numite alergii încrucişate cu substante componente asemănătoare ale unor legume şi fructe.

PRIMA ZI DE PRIMĂVARĂ.Molecula de polen are o grupare, un radical care este comun nu numai polenului (de mesteacăn, de exemplu), ci şi moleculei de legume şi fructe, aşa cum alergia la polen în cazul celui de mesteacăn dă reacţii încrucişate cu ţelina, cu morcovul crud, cu o serie de fructe, dar nu este o problemă foarte frecventă”, a adăugat alergologul.

În ordine cronologică, primele polenuri care apar în aer sunt cele de la arbori de pe lunci (salcia, alunul, arinul). Prin luna aprilie spre mai încep aşa numitele betulacee (stejarul, mesteacănul). Polenul acestora se manifestă pe distanţe foarte mari şi este, practic, aproape imposibil ca cineva să nu intre în contact cu acest fel de polen. Înspre vară, de la sfârşitul lui mai şi începutul lui iunie şi iulie (şi uneori chiar şi până în septembrie) există marele grup al polenului de graminee care este reprezentat de majoritatea ierburilor. Polenul de artemis şi ambrosia poate provoca manifestări alergice şi în lunile august şi septembrie.

PRIMA ZI DE PRIMĂVARĂ. Simptomele alergiilor

Sunt cele de rinoconjunctivită, şi anume secreţii nazale, salve de strănuturi, secreţii lacrimale (lăcrimare abundentă a ochilor) şi mâncărime – în termeni ştiinţifici, prurit-, care afectează atât mucoasa nazală, cât şi mucoasa conjuctivală, dar care de multe ori este un simptom pe care îl recunoaşte un doctor avizat. Pruritul este cel mai frecvent întâlnită, când alergia este mai severa si se manifesta sub forma unui prurit faringian care merge până în urechi (mâncărime în gât şi în urechi)”, declară doctorul.

Aceste manifestări se pot complica, ducând la apariţia crizelor de astm. Sunt cazuri în care astmul nu se mai manifestă sub forma caracteristică de sufocare însoţită de respiraţie şuierătoare, ci de tuse uscată în crize obositoare, adeseori mergând până la vărsături. Această formă este întâlnită mai ales la copii.

„Alergiile la polen apar pe un teren predispus ereditar, înseamnă că atunci când copilul locuieşte într-un mediu cu polenul la care este predispus să fabrice anticorpi, el va face această alergie cât mai curând în funcţie şi de gradul de expunere. Dacă de exemplu, e alergic la polen de mesteacăn şi are în apropierea casei un parc cu mesteceni, sau dacă locuieşte în apropierea pădurii şi are posibilitatea unei expuneri masive la un astfel de polen, sigur că manifestarile alergice la polen vor debuta mai devreme„, a precizat profesorul.

Alergia la polenul de fân, de lucernă este des întâlnită şi are o evoluţie destul de scurtă, de o lună şi jumătate. Această alergie se manifestă foarte violent când cineva se apropie de o căpiţă de fân sau după ce a fost cosit fânul.

„Există polen în mirişte în cantităţi mari şi inhalarea lui, mirosul acela foarte plăcut pentru noi, pentru un alergic la polen poate să producă chiar o criză de astm”, a precizat medicul.

În continuare Prof. dr. Bradu Iamandescu va prezenta pentru RTV.NET cum se pot trata şi preveni aceste alergii de primăvară.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Ce acte îți trebuie pentru a merge în Marea Britanie în 2025. Nu mai poți intra pe teritoriul Angliei fără asta
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Doliu în lumea literară. A murit un nume de referință în România
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Ofițeri ucraineni arestați pentru apărarea nereușită din Harkov
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!