Senatorii au adoptat luni, 31 martie, o propunere legislativă care prevede ca părinţii care au copii înscrişi la grădiniţe şi şcoli să primească liber în prima zi de şcoală. Iniţiatorul proiectului este senatorul UNPR Constantin Popa, care susţine că cei mai mulţi părinţi sunt nevoiţi să îşi ia o zi liberă de la muncă sau să întârzie la serviciu în prima zi de şcoală a celor mici pentru a-i însoţi la festivităţi. Propunerea va ajunge şi în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este Camera decizională.
După cum a motivat senatorul Constantin Popa, „festivităţile de deschidere a noului an şcolar sunt pregătite cu mare grijă de cei care le vor îndruma paşii elevilor. Oriunde în ţară, părinţii merg împreună cu cei mici la grădiniţă ori la şcoală. Din păcate, începutul fiecărui an şcolar coincide cu o zi lucrătoare. Acest fapt face destul de dificilă posibilitatea părinţilor de a-şi însoţi copiii la şcoală. (…) Din acest punct de vedere, toţi părinţii ar trebui să fie liberi în această zi, pentru a fi lângă copiii lor. În ceea ce priveşte îmbunătăţirea nivelului de trai al fiecărui copil, toate măsurile financiare propuse până în prezent pentru mărirea alocaţiei nu şi-au găsit rezolvare”.
Prima zi de scoala NU este zi libera pentru parinti! Propunerea legislativa a fost respinsa definitiv de Camera Deputatilor cu 237 de voturi in martie 2016.
Deputatii precizeaza ca proiectul legislativ a fost respins deoarece ar provoca haos pentru ca si cadrele didactice sunt parinti si nu ar mai participa la festivitatile de deschidere a anului scolar.
Asadar, prima zi a anului scolar 2016 – 2017, ziua de 12 septembrie, ramane zi lucratoare pentru parinti.
Propunerea legislativa pentru declararea primei zile de scoala ca zi libera pentru parinti a avut un parcurs destul de lung, tinand cont ca a fost inaintata in 2014. In martie 2014 propunerea a fost adoptata de Senat, iar in aprilie a primit aviz favorabil de la Comisia pentru egalitatea de sanse pentru femei si barbati.
Propunerea a primit insa raport de respingere in iunie 2015 de la Comisia pentru munca si protectie sociala, dar si de la Comisia pentru invatamant, stiinta, tineret si sport.
In iunie 2015 a fost inscrisa din nou pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor. Acestia au votat pe 9 martie 2016 incetarea procedurii legislative prin respingere definitiva.