Potrivit statisticilor Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), numărul elevilor înscrişi în anul şcolar 2018/2019 este de aproximativ 2,9 milioane.
”Date statistice cu un grad mai mare de acurateţe privind elevii înmatriculaţi în noul an şcolar vor fi disponibile după data de 1 octombrie”, au declarat pentru News.ro reprezentanţii MEN.
În general, festivităţile de deschidere a anului şcolar au fost programate pentru ora 09.00. Sunt, însă, unităţi care au chemat elevii şi părinţii la ora 10.00 sau la ora 11.00.
Preşedintele Klaus Iohannis va participa, la ora 11.00, la festivitatea organizată la Colegiul Naţional ”Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, una dintre instituţiile de tradiţie din oraşul reprezentativ în anul Centenarului.
Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, va fi, la ora ora 9:00, la ceremonia de deschidere a noului an şcolar la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea Ciuc, iar la ora 11.00, la Şcoala Gimnazială „Márton Áron” din Sândominic (comuna Sândominic).
Şcoli fără autorizaţii de securitate la incendiu sau fără autorizaţii sanitare de funcţionare
Din datele statistice existente în acest moment la nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale, la nivel naţional, 20 la sută dintre unităţile şcolare nu au autorizaţie sanitară de funcţionare.
”Din totalul spaţiilor, circa 19.000, în care îşi desfăşoară activitatea unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, circa 80% deţin autorizaţie sanitară de funcţionare, în timp ce 20 % dintre acestea sunt în curs de autorizare sau nu deţin autorizaţie de funcţionare”, au mai spus reprezentanţii MEN pentru News.ro.
Potrivit acestora, o situaţie actualizată va fi disponibilă după începerea anului şcolar.
La rândul lor, reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) au anunţat că aproape 3.900 de clădiri în care funcţionează unităţi de învăţământ nu au autorizaţie de securitate la incendiu.
“Prima cifră confirmată pentru mediul rural este cea a abandonului şcolar, mult mai mare în rural faţă de urban. Această rată este de aproximativ 25% la sută în rural, faţă de 17% în oraşele mici şi 6% în municipii. Acest risc ridicat de abandon şcolar indică nevoia de măsuri speciale pentru programele şcolare din rural. Se pare însă că mediul rural continuă să fie la fel de puţin atractiv pentru cadrele didactice, în ciuda promisiunilor legate de obţinerea unor bonusuri la salariul de bază. Cu toate că au fost promise şi la acest început de an şcolar bunusuri şi sporuri salariale acordate pe bază de proiecte, încă nu sunt măsuri concrete”, a declarat deputatul.
Totodată, acesta afirmă că prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL2) s-au alocat fonduri pentru şcoli şi grădiniţe care urmează să fie închise.
“Prin PNDL2 au fost alese spre finanţare 4.500 de creşe, grădiniţe şi şcoli. Însă, aflăm din intenţiile Ministerului Educaţiei că există o lipsă de comunicare între inspectorate şi autorităţile publice locale şi că în acest moment sunt aproximativ 200 de unităţi de învăţământ care urmează să fie închise, în timp ce sunt propuse pentru lista de investiţii”, a mai precizat deputatul.
Elevii vor merge la cursuri 168 de zile lucrătoare. Structura anului şcolar arată că vor fi 34 de săptămâni de cursuri, organizate în două semestre.
„Structura anului şcolar cuprinde semestrul I (10 septembrie 2018 – 1 februarie 2019) şi semestrul al II-lea (11 februarie 2019 – 14 iunie 2019)”, anunţă Ministerul Educaţiei.
Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 31 mai 2019, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 7 iunie 2019.
Suplimentar, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar vor avea vacanţă şi în săptămâna 27 octombrie – 4 noiembrie 2018.
Programul naţional ”Şcoala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat în perioada 1 octombrie 2018 – 31 mai 2019, pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor.
„Desfăşurarea programului «Şcoala altfel» nu coincide cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale. Acestea vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare, cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului. Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se organizează, în general, în perioada vacanţei de primăvară, potrivit unui calendar specific”, precizează ministerul.
Unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare vor marca prin manifestări specifice ziua de 5 octombrie – Ziua internaţională a educaţiei şi ziua de 5 iunie – Ziua învăţătorului, în măsura în care, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, nu sunt instituite ca zile nelucrătoare.
În situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climatice şi de specificul zonei şi al şcolii, inspectoratele şcolare judeţene pot aproba, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar. Acestea se pot aproba numai în măsura în care se asigură parcurgerea integrală a programelor şcolare. Recuperarea cursurilor suspendate ca urmare a unor situaţii obiective de urgenţă (intemperii, epidemii, calamităţi naturale) nu se poate realiza în perioada vacanţelor şcolare.
Când sunt examenele
BACALAUREAT 2019
O altă modificare în educație anul acesta este că, spre deosebire de examenul de Bacalaureat 2018, probele de competențe de la Bacalaureat 2019 nu se mai dau în iarnă, în timpul anului școlar, ci se revine la sistemul vechi – vor fi primele examinări în cadrul sesiunii din vară.
Prima sesiune a examenului de bacalaureat 2019 va începe la 3 iunie cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A).
Proba va continua în data de 4 iunie şi va fi urmată de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (5 – 6 iunie).
În zilele de 7, 10 şi 11 iunie este programată evaluarea competenţelor digitale (proba D), iar în 12 – 13 iunie se vor evalua competenţele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C). Candidaţii de altă confesiune decât cea ortodoxă, care sărbătoresc Rusaliile în data de 10 iunie, pot fi programaţi pentru susţinerea probei D în zilele de 7 şi 11 iunie.
Prima probă scrisă – Limba şi literatura română – Ea) – va avea loc pe 1 iulie. Proba la Limba şi literatura maternă – Eb)- este programată pe 2 iulie, iar proba Ec) – proba obligatorie a profilului pe 3 iulie. Ultima probă scrisă – cea la alegere a profilului şi specializării – proba Ed) – se va desfăşura pe 4 iulie.
Afişarea primelor rezultate este programată pentru data de 8 iulie (până la ora 12:00) şi va fi urmată de depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00). Între 9 şi 12 iulie vor fi soluţionate contestaţiile, în timp ce afişarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 13 iulie.
Înscrierile pentru susţinerea examenului în prima sesiune se fac în săptămâna 27 – 31 mai 2019.
Cursurile pentru clasele a XII-a şi a XIII-a se încheie vineri, 31 mai.
A doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2019 are următorul calendar:
15 – 19 iulie – înscrierea candidaţilor;
26 iulie – înscrierea candidaţilor care au promovat examenele de corigenţe;
21 august – limba şi literatura română – proba Ea) – proba scrisă;
22 august – limba şi literatura maternă – proba Eb) – proba scrisă;
23 august – proba obligatorie a profilului – proba Ec) – proba scrisă;
26 august – proba la alegere a profilului şi specializării – proba Ed) – proba scrisă.
Pe 27 şi 28 august va avea loc proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A, pe 29 august evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B, 30 august şi 2 septembrie – evaluarea competenţelor digitale – proba D, iar pe 2 – 3 septembrie evaluarea competenţelor lingvistice într-o limba de circulaţie internaţională – proba C.
În data de 3 septembrie va avea loc afişarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12,00 – 16,00).
Rezultatele finale, după rezolvarea contestaţiilor la a doua sesiune de bacalaureat 2019, vor fi afişate pe 7 septembrie.
EVALUAREA NAȚIONALĂ 2019
Prima probă scrisă la Evaluarea Naţională, cea la limba şi literatura română, va avea loc în data de 18 iunie 2019.
Următoarea probă scrisă, la matematică, se va desfăşura în data de 20 iunie, iar ultima (limba şi literatura maternă – pentru elevii care au studiat această disciplină) este programată în data de 21 iunie.
Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 25 iunie (până la ora 12:00), procedură urmată de înregistrarea contestaţiilor. Examenul se va încheia pe 29 iunie, cu afişarea rezultatelor finale de la evaluarea națională 2019.