Grigore Lefter este acuzat de fals intelectual, folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale.
Conform rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, pe 30 noiembrie 2008 a fost încheiat contractul de finanţare nerambursabilă PHARE având ca obiect ‘Modernizare drum interes local 1,815 km, sat Buda, comuna Oşeşti, judeţul Vaslui’, al cărui beneficiar era Consiliul Local al comunei Oşeşti, cu un costul total al proiectului estimat la 214.551 euro. Din această sumă, autoritatea contractantă, respectiv Oficiul de Plăţi şi Contractare Phare, din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor, s-a obligat să acorde o sumă de maximum 192.835,90 euro, echivalentul a 89,88% din costul total eligibil estimat. Perioada de implementare a proiectului a fost prevăzută la 11 luni, termenul limită de implementare a fiind 15 decembrie 2009. Proiectul nu a fost implementat în această perioadă, recepţia la terminarea lucrărilor având loc abia la data de 23 iulie 2010.
„Pentru a se ascunde faptul că, la data prevăzută, constructorul nu a finalizat lucrările, iar beneficiarul nu le-a recepţionat, procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor a fost falsificat, fiindu-i modificată data, conţinutul şi numărul de înregistrare, iar apoi a fost prezentat, în copie, de către inculpatul Lefter Grigore, reprezentanţilor autorităţii de implementare şi celor ai autorităţii contractante, pentru justificarea avansului primit, a tranşei intermediare şi a tranşei finale. (…) Concret, cei trei inculpaţi au decis, la propunerea lui Damian Maria, să modifice procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor datat 23.07.2010, astfel încât, din cuprinsul acestuia, să reiasă că recepţia avusese loc înainte de expirarea perioadei de implementare a proiectului, pentru a se evita pierderea finanţării”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.
Procesul verbal de recepţie şi Raportul final falsificate au fost depuse, în copie, de către Lefter la Secretariatul General al Guvernului României, anexate ultimei cereri de plată, datată 9 august 2010. Proiectul fiind astfel, aparent, implementat în termenul prevăzut de contract, nu s-a hotărât rezilierea contractului şi au fost, astfel, justificate sumele de bani plătite cu titlu de avans si plata intermediară, sume care, în cazul rezilierii contractului din cauza omisiunii beneficiarului de a implementa în termenul stabilit proiectul, ar fi trebuit restituite.
Autoritatea Contractantă a efectuat plăţi către Beneficiar – Consiliul Local Oşeşti în valoare de totală 173.552,31 euro, reprezentând avans şi tranşă intermediară de plată. Tranşa de plată aferentă plăţii finale, în valoare de 19.283,59 euro nu a mai fost plătită beneficiarului de Autoritatea Contractantă. Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă cu suma de 173.552,31 euro reprezentând prejudiciul patrimonial.
„În vederea asigurării plăţii despăgubirilor civile, s-a dispus luarea măsurilor asiguratorii asupra bunurilor aparţinând inculpaţilor Lefter Grigore, Furcoi Vasile şi Damian Maria până la concurenţa sumei de 173.552,31 euro”, susţin procurorii DNA.
Decizia trimiterii în judecată a primarului din Oşeşti în acest dosar vine după ce, în cursul săptămânii, acesta fusese condamnat de magistraţii Judecătoriei Vaslui la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, după ce Lefter şi-a angajat propriul fiu consilier personal.