Primari penali care şi-au recâştigat mandatele: de la primarul din arest, la primarul condamnat definitiv

Alegerile locale din 2016 au marcat o nouă premieră: alegerea în mai mult de zece oraşe importante a unor primari cu probleme penale, dintre care unul aflat în arest. Punctul comun al "primarilor penali", în afară de dosarele sau chiar condamnările definitive, este că edilii au fost realeşi. Practic, ei şi-au recâştigat mandatele de primari, unii cu scoruri zdrobitoare, de peste 60-70%.
Romania TV
06 iun. 2016, 16:21
Primari penali care şi-au recâştigat mandatele: de la primarul din arest, la primarul condamnat definitiv

1. Sfântu Gheorghe

Antal Arpad-Andras (UDMR) – 73%: este la al treilea mandat. În februarie 2016, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva lui Arpad Antal pentru utilizarea de credite garantate din fonduri publice în alte scopuri decât cele pentru care fuseseră contractate. Prejudiciul adus bugetului local a fost estimat la 549.312 euro fără TVA.

2. Baia Mare

Cătălin Cherecheș (fost PSD, UNPR, PNL, candidat Coaliţia pentru Baia Mare) – 70%: este la al doilea mandat. Şi-a făcut campania electorală din arest, prin postări pe Facebook. Cătălin Cherecheș este acuzat de luare de mită după ce a fost prins în flagrant cu 25.000 de lei, iar dosarul său a și fost trimis în judecată, luna trecută. Edilul ar fi pretins și primit de la o persoană din conducerea Asociației Club Sportiv Fotbal Club Municipal Baia Mare 70.000 lei urmând să susțină financiar, în schimb, asociația de la bugetul local.

3. Miercurea Ciuc

Robert Kalman Raduly (UDMR) – 66%: este la al patrulea mandat. Robert Raduly a fost acuzat de abuz în serviciu și conflict de interese şi trimis în judecată în iunie 2015, alături de viceprimarul Szoke Domokos, într-un dosar legat de aprobarea ilegală a unei autorizații de construcție pe baza unor documentații incomplete.

4. Craiova

Lia Olguța Vasilescu (PSD) – 61%: este la al doilea mandat. Procurorii DNA au reţinut-o pe Lia Olguţa vasilescu pentru luare de mită, spălare de bani şi folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

5. Sectorul 3 Bucureşti

Robert Negoiță (PSD) – 60%: este la al doilea mandat. Robert Negoiță este urmărit penal pentru evaziune fiscală în formă continuată, prejudiciul adus bugetului de stat fiind estimat la 77,14 milioane lei, în legătură cu o serie de tranzacţii imobiliare. Robert Negoiţă este cel mai mare datornic persoană privată din ţară la bugetul public, având datorii neachitate de 230 de milioane de lei.

6. Brașov

George Scripcaru (independent, fost PNL) – 52,6%: este la al patrulea mandat. George Scripcaru şi-a depus candidatura după ce a fost trimis în judecată pentru mai multe infracţiuni, inclusiv abuz în serviciu şi instigare la tentativă de abuz în serviciu (ar fi determinat, potrivit procurorilor, funcţionari din instituţia pe care o conduce să-şi exercite defectuos atribuţiile de serviciu cu ocazia încheierii unor contracte cu o anumită firmă).

7. Botoșani

Cătălin Flutur (PNL) – 45,8%: este la al treilea mandat. În 2015, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva lui Cătălin Flutur pentru două infracțiuni de abuz în serviciu, prin concesionarea către o firmă a unei suprafeţe de teren. Numele lui Flutur ar mai fi legat și de un alt dosar instrumentat de DNA, ancheta in rem vizând acuzația de conflict de interese.

8. Târgu Mureș

Dorin Florea (independent, ex-PNL) – 43%: este la al cincilea mandat. În decembrie 2015, primarul a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu într-un dosar privind finanţarea Asociaţiei Sportive Fotbal Club din Târgu Mureş, cu un prejudiciu estimat la circa 7 milioane lei.

În 2016, procurorii DNA au început urmărirea penală într-un nou dosar de corupţie, în care este implicat şi fiul edilului, iar Dorin Florea este acuzat de luare de mită.

9. Râmnicu Vâlcea

Mircia Gutău (ex- PNL, candidat Partidul Ecologist Român) – 42%: este la al treilea mandat, după două condamnări definitive la închisoare cu executare. În 2010, Gutău a fost condamnat la trei ani şi jumătate închisoare cu executare, după ce a fost acuzat că a pretins 50.000 de euro mită de la un om de afaceri în schimbul eliberării unui certificat de urbanism. În 2014, acesta a mai primit trei ani şi jumătate de închisoare pentru abuz în serviciu în formă calificată şi continuată. Pedepsele au fost contopite, iar în martie 2015 i-a expirat şi interdicţia de a fi ales într-o funcţie publică.

10. Deva

Mircia Muntean (fost PNL, UNPR, PDL și PSD, candidat PSRO) – 35,6%: este la al cincilea mandat. Mircia Muntean a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu. În prezent, este judecat în alt dosar, pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice.

11. Tulcea

Constantin Hogea (fostPNL, candidat independent) – 35%: este la al cincilea mandat. În august 2015, Constantin Hogea a fost trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, pentru luare de mită și efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, în legătură cu eliberarea unei autorizații de construcții în apropierea unor obiective cu regim special.

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Insula din Grecia mai ieftină decât Mykonos sau Santorini. Nu mulți români au auzit de ea
Capital.ro
Înregistrare și declarație la ANAF. Fiscul nu mai permite evitarea plății. Ordin până pe 31 decembrie
Playtech.ro
Mișcarea „istorică” făcută de Prințul William la funeraliile Papei Francisc. Viitorul rege a avut o reacție senzațională, abia acum s-a aflat
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Momente de teroare pentru o femeie din Brooklyn, atacată de un grup de evrei ortodocși. „Amenințau cu violul, scandau «moarte arabilor»”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Vești ciudate de la ANM. Cum va fi vremea marți
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei români și-au pierdut viața într-un accident rutier, în Ungaria! Aceștia urmau să ajungă la muncă, în Franța
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permis de conducere 2025. Șoferii amendați pe loc din cauza permisului. NU se ține cont că e valabil
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Ea este Andreea Cristiana, eleva de clasa a XI-a din Iași care s-a speriat de un urs și s-a înecat în Lacul Frumoasa din Harghita
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
MediaFlux
Cel mai nou sondaj pentru alegerile prezidențiale. Scade diferența dintre primii doi candidați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Un nou SUV poate fi comandat în România, începând de azi. Ce preţ are faţă de Dacia Bigster