Primari penali, realeşi la conducerea Asociaţiilor Municipiilor din România

Membrii Asociației Municipiilor din România (AMR) au ales luni Comitetul director al AMR, optând pentru rămânerea în funcție a președintelui Robert Negoiță și a președintelui executiv Ilie Bolojan, precum și a prim-vicepreședinților Lia Olguța Vasilescu și Gheorghe Falcă, aceştia având probleme penale de mai mult timp. 
Ionela Marcu
17 oct. 2016, 12:11
Primari penali, realeşi la conducerea Asociaţiilor Municipiilor din România

De asemenea, ca vicepreședinți au fost aleși Ovidiu Crețu (primarul municipiului Brăila), Daniel Drăgulin (primarul municipiului Călărași), Decebal Făgădău (primarul municipiului Constanța), Ion Lungu (primarul municipiului Suceava), Dan Bobouțanu (primarul municipiului Hunedoara).

Președintele AMR, Robert Negoiță, edil al sectorului 3, a declarat că primarii ar avea nevoie de o instituție care să le ofere consiliere, astfel încât să nu ia decizii care să le aducă ulterior acuzații de corupție.

„Lupta împotriva corupției comportă două aspecte. Nu doar combatere. Se face foarte mult pe combatere și foarte bine. Dar pe prevenție? Avem ca obiectiv acest lucru: haideți să luptăm împotriva corupției și din perspectiva prevenției, nu doar din perspectiva combaterii. Nu de altceva dar ați văzut suntem în situația în care să nu investim în școli și spitale, băgăm bani în pușcării. Haideți să facem mai mult pentru prevenție, pentru că eu nu cred că e un obiectiv al României să avem cât mai mulți oameni în pușcărie. Haideți să ajutăm oamenii să nu greșească — aceia care sunt de bună credință. De exemplu, noi nu vrem să greșim. Cine ne ajută? Nu avem măcar o instituție din această țară atunci când avem dubii, când din cinci directori cu care stăm de vorbă din primărie, ne dau șapte soluții. Care e cea corectă? Ne trebuie un far călăuzitor, care să ne spună: ‘soluția este asta’ și noi să o urmăm în consecință, fără să fim învinuiți după aceea”, a precizat Negoiță, într-o declarație de presă.

El a subliniat că AMR este foarte activă în acest domeniu, deoarece este pentru prima dată după decembrie 1989 când din 109 primari de municipii peste jumătate nu mai sunt în funcție, mulți dintre ei având probleme penale „din cauza conjuncturii legislative precare”.

La rândul său, vicepreședintele AMR Lia Olguța Vasilescu (primarul municipiului Craiova) a punctat și ea că primarii au mare nevoie de o instituție care să îi ajute să se descurce în „hățișul legislativ”.

„Există 30 de instituții în România care fac controale în primării: Curtea de Conturi, OLAF (…), în schimb nu există nici măcar o singură instituție care să facă un control preventiv. De exemplu, am două legi care se bat cap în cap, iar eu ca primar și aparatul meu trebuie să luăm o decizie. Sigur că ne-am dori să putem să trimitem o hârtie undeva la o instituție care să ne descurce și să ne spună care este cea mai bună decizie. Nu vrem să greșim, nu vrem să furăm, dar trebuie cineva să ne descurce în acest hățiș legislativ. Mai mult decât atât, Curtea de Conturi, până acum câțiva ani, avea acest rol de prevenție. Acum, din păcate, nicio instituție nu mai face prevenție, toate fac control și știți foarte bine ce se întâmplă”, a spus ea citată de Agerpres. 

DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Spynews
Antena 1 anunță concurenții sezonului 21 Te cunosc de undeva! Artiștii cunoscuți și cei aflați la început de drum promit un show de neratat
Bzi.ro
Cu ce se ocupă iubita lui Cuza de la Neatza! Alexandra a fost inițiată de Ema Uta!
Fanatik.ro
Construcția uriașă a primit undă verde, iar România dă lovitura într-un domeniu cheie. Se investește 1,4 miliarde de euro pentru realizarea ei
Capital.ro
Se înregistrează obligatoriu în document. Anunț pentru proprietarii de locuințe din România. Lege în 2025
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Truc genial! Cum să fierbi pasărea de țară perfect în timp record!
Adevarul
Canadian prins la furat în România. Urmărire ca în filme într-un centru comercial din Oradea
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
Ramona de la Mireasa, sezonul 10, imagini înduioșătoare alături de fiica ei! Cum s-a afișat fosta concurentă împreună cu Rebeca: „O iubesc” / FOTO
Spynews
Cum încearcă Vlad Pascu să scape de condamnarea de 10 ani de închisoare, după accidentul din 2 Mai. Urmează un nou proces
Evz.ro
Prietenul canibal al lui Nicolae Ceaușescu. Își spunea "președintele Soare”
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ajutoare sociale care rămân neschimbate în 2025: Guvernul României a decis să plafoneze valoarea ISR la 660 de lei
Cancan.ro
Ce au găsit procurorii în casa soților Vladimir Ciorbă și Laura Vicol. Mascații au stat ore bune la inventariat
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Decizia luată de Călin Georgescu. A stabilit data finală, 10 februarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Două surori gemene, dispărute fără urmă de acasă, au fost găsite în apele reci ale unui râu. Ce s-a întâmplat
substantial.ro
Pensionarul român cu cea mai mare pensie bazată pe contributivitate încasează peste 108.000 de lei lunar
MediaFlux
Vin BANI în PLUS pentru PENSIONARI! RECALCULAREA pensiilor după ADEVERINȚELE din dosare
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Coiful de la Coțofenești: replica tricotată devine protest cultural și exponat la Art Safari