Primăria Bucureşti vrea să preia metroul şi şoseaua de centură în subordinea sa. Ministerul Transporturilor: „Nu se poate” UPDATE

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a anunţat că intenţionează să preia metroul şi şoseaua de centură din subordinea Ministerului Transportului, în acest sens fiind puse pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) două proiecte de hotărâre  privind solicitarea către Guvernul României de a emite acte normative. Ministerul Transporturilor anunţă însă că nu poate transfera metroul la Primăria Capitalei cu tot cu buget, aşa cum doreşte municipalitatea. 
Cristina Macuc
24 mart. 2017, 10:07
Primăria Bucureşti vrea să preia metroul şi şoseaua de centură în subordinea sa. Ministerul Transporturilor:

Conform proiectului pus pe ordinea de zi a şedinţei CGMB din 29 martie, Primăria Capitalei vrea să preia acţiunile Metrorex: „solicitarea către Guvernul României de a emite un act normativ pentru transferul pachetului de acţiuni ale S.C. Metrorex S.A. din proprietatea privată a statului în proprietatea privată a Municipiului Bucureşti”.

În ultimii 15 ani, toţi primarii Capitalei au visat transferul Metrorex de la Ministerul Transporturilor. Miza este legată de bugetul de peste 1,4 miliarde lei anual, respectiv contractele de investiţii anuale de peste 700 milioane lei plus 600-700 milioane lei/an subvenţii.

Ministerul Transporturilor a confirmat că Primăria Capitalei îşi exprimă intenţia de prelua Metrorex. „Nu se poate prelua, Primăra Capitalei vrea Metrorex cu tot cu buget. Cel puţin 600-700 milioane lei/an sunt pentru investiţii. Guvernul alocă subvenţie anuală pentru tarnsportul de călători cu metroul în fiecare an. Sunt contracte de investiţii finanţate cu bani europeni”, au explicat oficialii MT conform capital.ro.

Proiectul nu este însă însoţit de documente justificative în acest sens, respectiv expunere de motive şi raport de specialitate care să explice cum ar urma să fie realizat transferul metroului din subordinea Ministerului Transportului, unde se află momentan. 

„Unde-i studiul de impact bugetar? Cum să votez eu aşa ceva oameni buni? Cum să-mi dau seama în cele 5 zile rămase până la şedinţă dacă acestă decizie e bună sau ne va arunca în faliment? Unde-i studiul?”, a comentat pe pagina de Facebook consilierul general Ciprian Ciucu care a reclamat că nu există un studiu de impact pentru o astfel de măsură. 

Ideea transferului Metrorex în subordinea Primăriei Capitalei a mai fost însă vehiculată şi acum mai mulţi ani, în mandatul fostului edil Sorin Oprescu. În 2012, chiar şi premierul de atunci Victor Ponta anunţa că Guvernul „va decide în perioada următoare” trecerea Metrorex de la Ministerul Transporturilor în subordinea municipalităţii.

„S-a vorbit destul de mult de tronsonul spre Drumul Taberei şi ăla trebuie continuat, dar trebuie nu să spunem noi de la minister, pe tot felul de interese obscure, cum săpăm în şapte direcţii metrou şi de fapt nu terminăm nicăieri. Trebuie Primăria Generală, cu sprijin de la Guvern şi cu propriile forţe, pe baza mandatului pe care îl au de la cetăţeni, să continue prioritizarea. Întâi fac linia spre Drumul Taberei şi, după aceea, cea spre Pantelimon. Săpăm în şapte locuri de şapte ani şi o să terminăm în 70 de ani”, spunea Ponta în septembrie 2012.

Specialiştii au atras atenţia în repetate rânduri că Primăria Capitalei nu poate susţine financiar transferul Metrorex de la Guvern la CGMB pentru că acest lucru ar însemna alocarea a 40% din bugetul oraşului pentru subvenţiile RADET, RATB şi Metrorex.

Viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea, susţine în octombrie 2015 că ideea de a transfera Metrorex în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, care apare într-un proiect de act normativ elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale, nu poate fi susţinută de Primăria Municipiului Bucureşti.

„Primăria Capitalei nu poate susţine financiar în acest moment un posibil transfer al Metrorex în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Ideea apare într-un proiect de lege iniţiat de Ministerul Dezvoltării Regionale privind serviciul de transport public de călători. Deşi unificarea serviciilor de transport public este benefică pentru bucureşteni, Primăria Capitalei nu îşi permite finanţarea menţinerii actualelor condiţii de calitate ale transportului cu metroul”, a spus viceprimarul pe pagina sa de Facebook.

Pieptea a amintit că PMB deja acordă subvenţii pentru RADET şi RATB, de 250 de milioane de euro anual, iar preluarea Metrorex ar însemna încă 80 de milioane de euro anual.

„Din punct de vedere bugetar, în acest moment, primăria acordă subvenţie pentru RATB şi RADET în valoare de aproape 250 milioane euro anual dintr-un total mediu al veniturilor locale de circa 840 milioane euro. Dacă s- ar adăuga şi subvenţia pe care o primeşte acum Metrorex de la Guvern, de circa 80 milioane euro anual, aproape 40 la sută din bugetul oraşului ar merge doar pe subvenţii. Primăria ar deveni o instituţie cu pronunţat caracter social şi nu un promotor al dezvoltării durabile, cum ar trebui”, susţinea Cornel Pieptea.

Sindicaliştii de la Metrorex au declarat în rânduri repetate că se opun transferului de la Guvern la CGMB, iar una dintre revendicările lor la ultimele proteste organizate a vizat tocmai renunţarea la acest proiect de act normativ.

Sindicaliştii au mai solicitat ca în cazul în care nu se poate renunţa la această decizie, transferul să se facă în baza unei legi organice şi în baza unui acord social semnat cu sindicatul din metrou privind preluarea tuturor salariaţilor actuali, iar metroul să fie în subordinea directă a primarului general al Capitalei.

Primăria Capitalei vrea să ia în administrare şi Şoseaua de Centură

Tot pe odinea de zi a şedinţei CGMB din 29 martie mai apare un proiect de hotărâre care prevedenâ preluarea în administrare a şoselei de centură a Capitalei de către Primăria Bucureşti prin transfer de la Ministerul Transportului, respectiv Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). 

„O problemă majoră cu care se confrunta municipiul Bucureşti o reprezintă aglomeraţia din trafic generată şi de lipsa unei alternative ocolitoare, Bucureştiul fiind unul dintre puţinele oraşe care nu are o Şosea de Centură la parametri de cel puţin drum expres”, se specifică în expunerea de motive care însoţeşte documentul. 

Deocamdată nu a fost făcută o evaluare bugetară în acest sens şi dacă municipalitatea poate susţine financiar un astfel de proiect.

Pentru finalizarea lucrărilor la şoseaua de centură ar fi nevoie de cel puţin 250 milioane euro, la care se adaugă costurile necesare pentru întreţinere şi deszăpezire. Primăria ar putea să aloce fondurile necesare, însă rămâne problema finanţării, pentru că la Ministerul Transporturilor centura va fi făcută pe fonduri europene nerambursabile, pe când în administrarea municipalităţii finanţarea ar fi doar din bugetul local.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
A așteptat șase ani ca să facă fotografia perfectă, iar rezultatul a fost unul complet neașteptat. Ce a reușit să surprindă un fotograf într-o singură imagine
Capital.ro
Toată țara e în doliu. Iubita vedetă TV ne-a părăsit mult prea devreme: Nu meritai această soartă crudă
Playtech.ro
Rețeta originală de salată de boeuf. Se pune sau nu mazăre?
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Elon Musk îl atacă pe cancelarul german: Trebuia să „demisioneze imediat” după atacul de la târgul de Crăciun. „Nebun incompetent”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Două zodii care scapă de ghinion odată încheiat anul 2024
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Pensiile și salariile cresc din 2025! Parlamentul a anunțat cu ce procent vor fi majorate acestea, după ce a stabilit bugetul pentru anul viitor
Cancan.ro
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Sfârșitul lui Călin Georgescu. Oamenii lui au aflat adevărul abia acum: A ajuns să...
StirileBZI
Ce fructe se pun pe masa de Revelion 2024: Strugurii nu sunt de ajuns pentru a avea noroc!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania
substantial.ro
Întâlnire între Volodimir Zelenski și directorul CIA, William Burns, în Ucraina
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! S-AU AFLAT CANDIDAȚII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine erau dacii și cum marcau începutul unui nou ciclu de viață? De unde a apărut ”dacopatia” ?