Autorităţile au intrat, luni noapte, cu buldozerele în zidurile clădirii, în ciuda protestelor celor care au vrut să protejeze monumentul istoric, informează România TV.
„Un an de zile nu s-a găsit maniera de a consolida Hala, dar ca să o demoleze este foarte rapid şi foarte simplu„, a spus o protestatară.
„Eu am de gând să stau aici şi am de gând să strig şi sş fac scandal să nu treacă neobservat„, a strigat alta.
Primăria Capitalei a obţinut atât avizul pentru conceptul de strămutare eliberat de Ministerul Culturii, precum şi avizul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Bucureşti.
„Operatiunea are loc in prezenta unui expert restaurator, atestat de Ministerul Culturii si Patrimoniului National, in domeniul restaurarii structurilor metalice, conform prevederilor exprese ale legii. De asemenea, precizam si pe aceasta cale ca vor fi executate mulaje ale basoreliefului ornamental de pe fatada principala in vederea reconstruirii acestuia. Este important de subliniat ca elementele arhitecturale cu valoare de patrimoniu se vor preleva, conserva, depozita si restaura, in vederea reconstructiei cladirii.”, se arată într-un comunicat al PMB.
Preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul acuză Primăria şi Ministerul Dezvoltării că nu şi-au respectat înţelegerea pentru salvarea monumentului.
„Conform acestei înţelegeri scrise, Primăria urma să îşi facă şoseaua pe lângă monument. În orice caz voi face o plângere penală împotriva primarului şi a Ministrului Culturii care au emis actele pentru aceasta demolare a unui monument istoric„, a declarat la România TV Dan Nicuşor, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.
Primăria Capitalei a început, luni noapte, lucrările de demolare a Halei Matache. Motivul invocat de autorităţi pentru demolarea monumentului istoric este construirea unui bulevard ce va face legătura între Piaţa Victoriei şi Piaţa de Flori, denumit Diametrala Buzeşti-Berzei-Uranus.
Diametrala Nord-Sud reprezintă un nou bulevard, alternativa la Calea Victoriei şi b-dul Lascar Catargiu-Magheru.
„Aceasta artera este vitala pentru circulatia din Centrul orasului, facand redistributia circulatiei pe trei artere, in loc de una, plus reteaua de strazi adiacente paralele si perpendiculare. Darea in functiune a acestei artere va permite imbunatatirea spatiului public de pe Calea Victoriei, marind zona pietonala si redand orasului ceea ce Calea Victoriei reprezenta zona de promenada.”, precizează reprezentanţii Primăriei Generale.
Hala Matache este clădire clasată ca monument istoric şi cultural. Din 2010 clădirea este disputată de către reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentele care susţin reabilitarea ei şi Primăria Capitalei care susţine că monumentul ar trebui mutat din calea Bulevardului Uranus care va uni nordul Bucureştiului cu sudul.
Momentan nu se ştie exact unde va fi mutată Hala Matache. Arhitectul şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, a declarat în urmă cu câteva săptămâni că se va face un concurs de arhitectură pentru stabilirea poziţiei halei.