Primăria Capitalei cheltuieşte 4 milioane de lei pentru turnarea unor basoreliefuri în Pasajul Latin

Primaria Capitalei, prin Administratia Monumentelor, va plati in acest an circa 1,6 milioane de lei pentru turnarea in bronz a basoreliefurilor din Pasajul pietonal Latin care lega terminalul de tramvai de la Sf. Gheorghe cu str. Lipscani, un pasaj intunecos si insalubru.
Iulian Tudor
06 oct. 2015, 10:16
Primăria Capitalei cheltuieşte 4 milioane de lei pentru turnarea unor basoreliefuri în Pasajul Latin

Basoreliefurile ilustreaza scene de pe columna lui Traian, harta Imperiului Roman in timpul imparatului Traian, harta Daciei in timpul imparatului Traian, harta Bucurestiului in timpul domnitorului Constantin Brancoveanu, iar machete ale acestora, turnate in ipsos, au fost amplasate in pasaj inca din 2012. Acum, mulajele au fost luate, iar in locul lor vor fi aduse pana la sfarsitul anului basoreliefurile turnate in bronz. Pentru realizarea machetelor, municipalitatea a mai platit 1,86 milioane lei, iar pentru realizarea in bronz a efigiilor reprezentand portretele „Imparatul Traian” si a „Regele Decebal” inca 700.000 lei.

Artistul care a primit aceste lucrari in valoare de peste 4 milioane lei este Valentina Adriana Ivan, contractele fiind atribuite prin negociere., scrie hotnews.ro.

„Autorul lucrarilor de arta basorelief Pasaj Latin, d-na Valentina Adriana Ivan, a demontat aceste basoreliefuri, in vederea transpunerii in material definitiv – bronz si remontarii acestora. Costul acestor servicii artistice este de 1.250.000 lei fara TVA, cu termen de finalizare data de 15.12.2015”, spune Primaria Capitalei.

Pentru realizarea machetelor acestor basoreliefuri, municipalitatea a platit inca 1,86 milioane lei aceleiasi artiste, potrivit site-ului de licitatii publice. Contractul a fost atribuit pe 24 noiembrie 2010 prin negociere, fiind primita o singura oferta.

„Realizare machete la scara 1/1 din material intermediar pentru amenajarea Pasajului Latin . Machetele sunt: 1. Relief decorativ reprezentand harta Imperiului Roman in timpul imparatului Traian 2. Relief decorativ reprezentand harta Daciei in timpul imparatului Traian 3.Relief decorativ reprezentand harta Bucurestiului in timpul domnitorului Constantin Brancoveanu 4. Relief decorativ reprezentand harta Tarilor Romane in timpul domnitorului Constantin Brancoveanu 5.Relief decorativ reprezentand Km O 6. Relief decorativ reprezentand Sf. Gheorghe Nou 7. Relief decorativ reprezentand portretul Imparatului Traian 8. Relief decorativ reprezentand portretul Regelui Degebal. 9. doua frize decorative cu cate 10 reproduceri ale basoreliefurilor sculptate pe Columna lui Traian, una pentru fiecare latura(perete) a pasajului”, se arata pe site-ul de licitatii publice.

Seprat, pentru turnarea in bronz a efigiilor reprezentand portretele „Imparatul Traian” si „Regele Decebal”, amplasate deja in pasaj, municipalitatea a platit circa 700.000 lei artistei, contractul fiind incheiat pe 12 decembrie 2011, prin negociere.

Adriana Ivan a absolvit in 2002 Universitatea de Arta Bucuresti, Facultatea de Arte Decorative si Design, sectia Scenografie.In 2009, Valentina Adriana Ivan a primit un contract de circa 340.000 lei pentru lucrarea de arta plastica „Obiect simbol” dedicat inventatorilor din domeniul aviatiei romanesti.

Primaria Capitalei, prin Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic, va cheltui in 2015 circa 10 milioane de lei pentru realizarea si amplasarea mai multor sculpturi in Capitala. Pentru finalizarea monumentului „Aripi”, ce ar urma sa fie amplasat la Casa Presei, municipalitatea a alocat 3 milioane lei. Initial, primarul Sorin Oprescu a cerut 5,5 milioane lei, insa consilierii locali au mai taiat din suma. Pentru realizarea statuii din bronz dedicata printului Rainier al III-lea de Monaco si realizata de Ionel Stoicescu au fost alocati 3,9 milioane lei, dintre care 1,2 milioane lei pentru soclul statuii.

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a mai bugetat in 2015 urmatoarele lucrari:

– soclu din piatra si lucrari de amplasare monument de for public Nicolae Cajal – 250.000 lei;
– soclu din piatra si lucrari de amplasare monument de for public Emil Cioran – 220.000 lei;
– soclu din piatra si lucrari de amplasare monument de for public Mircea Eliade – 200.000 lei;
– Realizare monument de bronz „Lacatele Dragostei” (Romeo si Julieta pe banca) – 535.000 lei;
– Altorelief bronz Corneliu Coposu – 220.000 lei;
– 1,6 milioane lei pentru lucrarile din Pasajul Latin.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Interzis și ilegal în România. Guvernul a dat ordin joi, 18 iulie: Instituim noua infracțiune
Playtech.ro
Loredana, apariție de INFARCT! Costumul de baie CRĂPAT i-a arătat toate formele
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Spotify, schimbare radicală. Cum vor primi utilizatorii funcțiile introduse
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de Cornel 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Bani pentru 2,5 milioane de români. Se plătesc 250 LEI în august. Ordin la Guvern
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Franța va instrui 2100 de soldați ucraineni în taberele de antrenament din Champagne
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'