„Finanţarea din surse împrumutate permite autorităţilor locale să implementeze mai multe proiecte de investiţii într-o perioadă mai scurtă de timp, având în vedere că necesităţile de finanţare a cheltuielilor de capital depăşesc resursele proprii care sunt limitate. Ca urmare, a apărut necesitatea accesării de surse de finanţare suplimentare din împrumuturi contractate de la instituţii specializate”, se arată în proiectul de hotărâre adpugat suplimentar pe ordinea de zi a şedinţei.
Astfel, Capitala s-a împrumutat, în 2005, cu 500 de milioane de euro pe o perioadă de 10 ani, printr-o emisiune de euroobligaţiuni pe piaţa internaţională de capital, pentru realizarea unor proiecte de investiţii.
Consilierii PNL critică acest proiect şi spun că împrumutul nu are rost din moment ce foarte mulţi bani s-au întors de la instituţiile din subordinea Primăriei Capitalei la buget, nefiinf investiţi.
„Sunt bani care au fost alocaţi, însă investiţiile nu s-au făcut. Banii au rămas şi sunt direcţionaţi către un fond de rezervă care va fi undeva la 300 de milioane lei. (…) Din punctul nostru de vedere nu are nicio logică să ne împrumutăm, din moment ce noi nu am reuşit să facem nici măcar acele investiţii pe care ar fi trebuit să le facem până acum. Avem bani în fondul de rezervă, nu are nicio logică. Anul acesta poate intra în istorie cu incompetenţa şi ineficienţa adminsitrativă, pentru că nicio investiţie nu a putut fi dusă la bun sfârşit”, a declarat consilierul general PNL, Ciprian Ciucu.