Primăria Capitalei înfiinţează 10 noi firme. Gabriela Firea: Regiile şi administraţiile au fost căpuşate ani de zile

Proiectele de hotărâre privind înfiinţarea a zece societăţi comerciale pe acţiuni au fost aprobate, miercuri, în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a spus, la începutul şedinţei de consiliu, că regiile şi administraţiile din cadrul primăriei au fost "căpuşate” mulţi ani de cei care, în prezent, se opun înfiinţării societăţilor comerciale pe acţiuni ce vor fi în subordinea Consiliului General al Capitalei.
Cristina Macuc
29 mart. 2017, 16:10
Primăria Capitalei înfiinţează 10 noi firme. Gabriela Firea: Regiile şi administraţiile au fost căpuşate ani de zile

Consilierii generali au aprobat, miercuri, înfiinţarea următoarelor firme: Compania Municipală Dezvoltare Durabilă Bucureşti SA, Compania Municipală Energetică Bucureşti SA, Compania Municipală Consolidări SA, Compania Municipală Străzi, Poduri şi Pasaje Bucureşti SA, Compania Municipală Parking Bucureşti SA, Compania Municipală Managementul Traficului Bucureşti SA, Compania Municipală Medicală Bucureşti SA, Compania Municipală Turistică Bucureşti SA, Compania Municipală Parcuri şi Grădini Bucureşti SA şi Compania Municipală Agrement Bucureşti SA.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat la începutul şedinţei, că respinge acuzaţiile care i s-au adus cu privire la înfiinţarea societăţilor, spunând că acestea sunt doar declaraţii politice „din partea celor care au avut atâţia ani de zile la dispoziţie să dovedească onestitate şi profesionalism în Bucureşti”.

„Regiile şi administraţiile au fost căpuşate ani de zile de reprezentanţii celor care se opun înfiinţării acestor societăţi pe acţiuni. Au dus aceste regii şi administraţii în faliment, iar aceşti domni doresc în continuare ca bucureştenii să beneficieze în ghilimele de servicii de proastă calitate la preţuri foarte mari”, a spus Gabriela Firea, conform news.ro. 

Benzi unice RATB pe mai multe artere, aprobate de CGMB miercuri. VEZI proiectele de 220 milioane euro din PMUD

Ea a mai spus că nu este de acord să meargă pe un model „ipocrit” de administraţie şi că, atât timp cât este primar general, iar majoritatea este asigurată de PSD şi ALDE, acesta nu va fi perpetuat.

Consilierii USR nu au votat proiectele de hotărâre privind înfiinţarea celor zece societăţi comerciale pe acţiuni, spunând că nu a fost prezentată o strategie integratoare, nu au fost prezentate nişte studii de oportunitate, analize de piaţă, nici un impact financiar.

De asemenea, grupul PNL a votat împotriva proiectelor de hotărâre. Cristian Olteanu, consilier PNL, a spus că proiectele privind înfiinţarea societăţilor trebuie dezbătute pe rând, pentru fiecare caz în parte.

„Proiectele de hotărâre reprezintă o schimbare majoră a modului în care se face administraţie, este o chestiune importantă, care ar trebui dezbătută şi nu doar la nivel de principii, ci proiect cu proiect, în funcţie de cazul fiecărei societăţi. Noi am cerut ca aceste discuţii să se poarte subiect cu subiect şi nu atât de rapid. Noi nu am apucat să avem dezbateri pe fiecare subiect. Ne vom putea spune punctul de vedere abia după ce vom consulta părerea cetăţenilor şi a tuturor actorilor sociali li privaţi care sunt implicaţi”, a declarat Olteanu.

Scandal la şedinţa CGMB. O consilieră USR acuză că a fost făcută „prostituată”. Nicuşor Dan ameninţă cu plângeri penale VIDEO

La rândul său, Ciprian Ciucu, din partea PNL, a spus că în România experienţa managementului public este defectuoasă, iar schimbarea modelului administrativ este făcută într-un „mod ciudat”.

„Aţi argumentat că există o slabă capacitate administrativă a primăriei şi de aceea aveţi nevoie să atrageţi oameni care să aibă o gândire strategică în aceste companii. Funcţia strategică şi de management principal trebuie să fie în primărie şi nu în companii. (…) Asigură aceste companii economii de scară şi exploatează nişte oportunităţi de piaţă şi avem nişte analize în acest sens? Cum veţi asigura o transparenţă bună? În practica internaţională, municipalităţile înfiinţează companii cu precădere în zonele de eşec al pieţei. Avem un eşec al pieţei în aceste multe domenii în care vrem să înfiinţăm companii?”, a susţinut Ciucu.

Consilierii generali ai municipiului Bucureşti şi-au dat, în 28 februarie, acordul de principiu pentru înfiinţarea a 19 societăţi comerciale proprii care să se ocupe de furnizarea energiei electrice şi termice, iluminatul public, administrarea spitalelor, construirea de baze sportive şi terenuri de sport, promovarea oraşului, administrarea parcurilor, pază, consolidarea clădirilor cu risc seismic, administrarea spaţiilor publicitare, dar şi a unui dispecerat de taxi.

Teatrul de Vară „Nicolae Bălcescu” trece la CGMB

Proiectul de hotărâre privind solicitarea către Guvernul României de a emite o hotărâre pentru transmiterea Teatrului de Vară „Nicolae Bălcescu” din domeniul public al statului şi din administrarea Institutului Naţional al Patrimoniului în domeniul public al Capitalei şi administrarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a fost aprobat, miercuri, de consilierii generali.

În expunerea de motive se arată că în prezent, în Bucureşti există o problemă cu lipsa spaţiilor pentru desfăşurarea activităţii instituţiilor publice de cultură aflate în subordinea Direcţiei Cultură, Sport, Turism.

Potrivit proiectului de hotărâre, în 2015, Direcţia a solicitat sprijin în vederea realizării demersurilor necesare pentru preluarea Teatrului de Vară „Nicolae Bălcescu” din Parcul Bazilescu, însă abia în luna ianuarie 2016, printr-o hotărâre de consiliu, a fost aprobată cererea emiterii către Guvern a unei hotărâri pentru transmiterea Teatrului de Vară „Nicolae Bălcescu” din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Culturii şi Patrimoniul Naţional în domeniul public al Capitalei şi administrarea CGMB.

În luna ianuarie 2017, Ministerul Culturii s-a declarat de acord cu transmiterea Teatrului de Vară în domeniul public al Bucureştiului, însă a solicitat actualizarea hotărârii de consiliu, pentru că aceasta a fost adoptată înaintea alegerilor locale din 2016 şi „există posibilitatea ca aceasta să nu mai reflecte voinţa actuală a autorităţilor deliberative locale”.

„Pentru a putea demara acţiunea de modernizare a acestui amfiteatru, este necesară promovarea unui proiect de hotărâre de Guvern care să aibă ca obiect transmiterea din domeniul public al statului şi adminisrarea Institutului Naţional al Patrimoniului în domeniul public al Municipiului Bucureşti şi administrarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti a Teatrului de Vară Nicolae Bălcescu”, se arată în proiectul de hotărâre.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Zodiile binecuvântate săptămâna viitoare. Cinci nativi sunt pe cai mari până pe 28 iulie
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Trebuie să plătească până pe 30 septembrie. S-a dat ordin în România
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
ITP-ul va fi marele test pentru șoferi. Totul se schimbă, autoritățile sunt în alertă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Bărbat prins cărând cadavrul unei femei pe o stradă din Sectorul 5 al Capitalei
MediaFlux
⁠Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce trebuie să respecte orice creștin
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'