Primăria Capitalei le-a pus gând rău trotinetelor electrice. După ce a întocmit un regulament drastic de folosire a trotinetelor electrice, viceprimarul Capitalei vrea să urmeze exemplul autorităților din Paris şi să le interzică prin referendum.
Autoritățile spun că iau în calcul această variantă din cauza numărului mare de accidente.
Decât să facă piste speciale pentru trotinete, viceprimarul a venit cu ideea strălucită de a le interzice.
Această variantă le dă mari bătăi de cap firmelor de ridesharing ce închiriază astfel de vehicule.
Numărul accidentelor în care au fost implicate trotinetele electrice au crescut îngrijorător anul trecut. 13 persoane și-au pierdut viața și alte 200 au fost rănite grav, în Capitală.
Acest fenomen a fost influențat de lipsa infrastructurii rutiere din Capitală. Autoritățile locale spun că cele mai mari probleme au fost și sunt întâlnite în rândul persoanelor care ajung în trafic fără să respecte regulile de circulaţie.
Această propunere vine la scurt timp după ce în Senat a fost depusă o propunere legislativă potrivit căreia, românii care folosesc trotinetele electrice vor putea fi amendaţi şi de Poliția Locală, dacă încalcă regulile.
“Având în vedere pericolul la care sunt expuşi în special pietonii dar şi ceilalţi participanţi la trafic precum şi numărul mare al accidentelor rutiere produse din cauza utilizării acestor vehicule prin nerespectarea normelor legale este necesară modificarea şi completarea legii nr. 155/2010 prin acordarea poliţiei locale a atribuţiilor de constatare şi aplicare a sancţiunilor contravenţionale în domeniul trotinetelor”, se arată în expunerea de motive.
Trotineta electrică este încadrată ca fiind un vehicul cu 2 sau 3 roţi, utilizat pentru transportul unei singure persoane care nu este prevăzut cu loc şezând sau care este echipat cu loc şezând pentru conducător, al cărui punct de şedere de referinţă se află la o înălţime mai mica sau egală cu 540 mm în cazul celor cu 2 roţi, respective la o înălţime mai mică sau egală cu 400 mm în cazul celor cu 3 roţi, a cărei viteză prin construcţie este mai mare de 6 km/h dar nu depăşeşte 25 km/h şi care este echipat cu motor electric.
În fapt, proiectul prevede modificarea Legii Poliţiei Locale, la articolul 7, litera j) . Acesta se modifică şi va avea următorul cuprins: „j) constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru incălcarea normelor rutiere de către pietoni, biciclişti, conducători de mopede, trotinete electrice şi vehicule cu tracţiune animală”, se arată în proiectul de lege.