Federaţia Sindicatelor din Chimie şi Petrochimie informează printr-un comunicat de presă că Primăria Municipiului Bucureşti a refuzat autorizarea acţiunilor de protest anunţate pentru zilele de marţi şi miercuri.
În acest context, Federaţia a solicitat, din nou, organizarea acţiunilor de protest în săptămânile următoare, în zilele de 18, 19, 25 şi 26 iunie, potrivit Mediafax.
Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie a început săptămâna trecută o serie de proteste, pentru a atrage atenţia că dacă nu va fi suspendat timp de un an ordinul privind liberalizarea tarifelor la gazele naturale, industria chimică va fi distrusă, iar cei 8.000 de salariaţi vor fi disponibilizaţi.
Vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa”, Liviu Apostoiu, a declarat, într-o conferinţă de presă, că liberalizarea preţului la gaze şi energie electrică, aşa cum a fost impusă Guvernului de către Fondul Monetar Internaţional, este în măsură să aducă prejudicii imense economiei naţionale şi să determine cumulat pierderea în cascadă a locurilor de muncă şi o avalanşă de scumpiri.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie, Achille Duţu, a spus că Fondul Monetar Internaţional a primit o scrisoare privind consecinţele liberalizării preţului la gaze, iar din răspunsul transmis „se vede clar că nu cunosc realitatea din România”.
Duţu a precizat că FMI s-a referit la „subvenţii costisitoare”, deşi la nivel de gaze naţionale nu este vorba de nicio subvenţie.
În scrisoarea adresată FMI de către Confederaţia Patronală din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din România (CONPIROM) se arăta că, prin aplicarea Hotărârii 22 din 22 ianuarie 2013, preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă a crescut în primele trei luni ale acestui an cu aproximativ 21 la sută pentru consumatorii industriali şi ritmul de creştere se va menţine la peste 12 la sută trimestrial.
„Consumatorii industriali vor ajunge să plătească în luna octombrie 2014 un preţ la gazele naturale din producţia internă cu 160 la sută mai mare faţă de luna ianuarie 2013. Este un ritm de creştere de neconceput într-o perioadă atât de scurtă pentru orice producător industrial, din orice ţară„, se arăta în scrisoarea trimisă FMI.
Achille Duţu a precizat că dacă Guvernul va aplica cerinţele FMI, va lovi „în mii de familii”, dar şi în capitalul autohton. El a mai spus că trei sferturi dintre salariaţii din industria chimică din Bacău au fost deja anunţaţi că vor fi concediaţi, preavize de concediere fiind trimise şi celor din Făgăraş.
Liderul sindical a declarat că la nivel naţional mai sunt aproximativ 8.000 de angajaţi în acest domeniu şi, dacă Guvernul nu va găsi o soluţie, toţi vor pleca acasă.
Aproximativ 50 de sindicalişti de la societăţile din chimie şi petrochimie din Făgăraş şi Victoria au protestat, joia trecută, în faţa Prefecturii Braşov, unde au adus o cruce şi un sicriu cu inscripţia „Munca părinţilor noştri” şi au jucat table pe roluri: un muncitor fiind FMI, iar altul Guvernul.