Primăria Capitalei va înfiinţa o societate comercială care să se ocupe de consolidarea clădirilor cu risc seismic

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, precizează că municipalitatea a decis înfiintarea unei societăti comerciale pe actiuni cu obiectul principal de activitate consolidarea clădirilor cu risc seismic, în condiţiile în care în peste 20 de ani au fost consolidate doar 79 de imobile, dintre care doar 20 cu surse de la bugetul local.
Iulian Tudor
05 mart. 2017, 09:40
Primăria Capitalei va înfiinţa o societate comercială care să se ocupe de consolidarea clădirilor cu risc seismic

„Având în vedere că în peste 20 de ani s-au consolidat doar 79 de imobile, dintre care 20 cu surse de la bugetul local, restul din surse proprii ale proprietarilor, Municipalitatea a decis înființarea unei entități noi, formată din specialiști în domeniu, care să ofere soluții reale la această problemă. S-a decis astfel înființarea unei societăți comerciale pe acțiuni având ca obiect principal de activitate consolidarea clădirilor cu risc seismic. Activitatea acestei societăți se va concentra exclusiv pe soluționarea situației clădirilor cu risc seismic ridicat la nivelul Municipiului București, în acest sens, în ședință CGMB din data de 28 februarie 2017, obținându-se deja acordul de principiu pentru înființarea acestei structuri”, se arată într-un comunicat emis de Primăria Municipiului Bucureşti.

Potrivit sursei citate, la preluarea mandatului actualei administrații a PMB, de situația clădirilor cu risc seismic se ocupau mai multe instituții din cadrul Municipalității, neexistând un organism care să se dedice exclusiv rezolvării acestei probleme.

”În plus, de-a lungul anilor, personalul implicat în activitatea de consolidare a clădirilor cu risc seismic s-a confruntat cu numeroase dificultăți: timpul lung de la identificarea și expertizarea clădirii până la finalizarea consolidării și predarea efectivă a clădirii către proprietar (în unele cazuri durata depășind 8 ani), complexitatea activităților care trebuie desfășurate pentru realizarea acestor lucrări (discuții cu proprietarii pentru a accepta relocarea temporară, lipsa documentațiilor cadastrale, proprietari aflați în străinătate), precum și imposibilitatea demarării lucrărilor în absența acordului majorității locatarilor etc. Considerăm că această activitate este deosebit de complexă și necesită abordare multidisciplinară. De aceea, este necesară atragerea de specialiști cu înaltă calificare din domenii diverse, ce nu poate fi realizată la nivelul de salarizare actual”, precizează PMB.

În prezent, lista imobilelor expertizate tehnic existente în București cuprinde 174 de clădiri care sunt încadrate în clasa I de risc seismic și care prezintă pericol public și 173 de clădiri care sunt încadrate în clasa I de risc seismic, fără pericol public. Până în acest moment, au fost consolidate 79 de clădiri, dintre care 20 cu surse de la bugetul local. Pentru 62 de clădiri din cele 174 au fost depuse documentele legale de către asociațiile de proprietari, însă doar pentru 8 imobile sunt încheiate contracte de execuție a lucrărilor, în condițiile legii, și numai la 2 dintre acestea sunt deschise șantiere (imobilele din locațiile Câmpineanu 9A sector 1 și Pictor Ștefan Luchian nr. 12C, sect. 2). Pentru alte 21 de clădiri sunt elaborate proiectele de consolidare, iar pentru 19 dosarele proprietarilor sunt incomplete. Alte clădiri expertizate: 330 clădiri Rs II, 95 clădiri Rs III, 6 clădiri Rs IV, potrivit reprezentanților PMB.

Municipalitatea pune la dispoziția bucureștenilor care doresc să-și reconsolideze locuințele două blocuri cu 128 de apartamente, în centrul Capitalei, în Piața Națiunilor Unite. Acestea sunt locuințe de necesitate, din care sunt ocupate doar 41 de apartamente.

În ceea ce privește consolidarea clădirilor aflate în administrarea Municipalității, până în acest moment s-au consolidat/reabilitat monumente istorice de interes public precum Hanul Gabroveni, Casa Cesianu, Muzeul „Nicolae Minovici”, Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu”, sediul vechi al Primăriei Capitalei, Centrul unic de informare de pe bulevardul Elisabeta, Arcul de Triumf.

De asemenea, PMB a mai consolidat teatrele Constantin Tănase și Evreiesc.

Primăria Generală a reabilitat și consolidat, în cadrul programului „Reabilitarea Infrastructurii Educaționale din București”, co-finanțat de BEI, 100 de școli.

Potrivit PMB, au fost inițiate demersuri în vederea consolidării la următoarele clădiri:

  • Regina Elisabeta nr.27-29 (sediu Primăria sector 5), încadrată în clasa I risc seismic — urmează semnarea contractului de proiectare, asistența tehnică și execuție lucrări;
  • Centrul Militar Zonal — str. Icoanei nr. 27, sector 2 — lucrări de consolidare și amenajare sediu administrativ — se va demara procedura de achiziție publică a lucrărilor de proiectare și execuție;
  • Imobil Strada Academiei, nr. 3-5  sector 3, cls. I risc seismic, Calea Victoriei nr. 22-24 sector 3, cls. I risc seismic — obiectivul este prevăzut în buget, urmează să fie demarată achiziția pentru elaborarea DALI (docum. Avizare lucrări intervenție);
  • Imobil str. Gutenberg nr. 1 sector 5 — expertizare în vederea consolidării.

”În Centrul Istoric, instituția noastră are în program contractarea execuției lucrărilor de consolidare a 3 clădiri, în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană (Recondiționarea și crearea structurii de sprijinire a afacerilor ‘Curtea Meșteșugarilor’ — consolidare imobil strada Covaci nr. 13 sector 3; Proiect restaurare Catacombe Hanul Stavropoleos cu amenajare spațiu adiacent — consolidare vestigii arheologice; Palatul Voievodal ‘Curtea Veche’)”, menționează PMB.

Pentru alte 10 clădiri din Centrul Istoric, care necesită consolidare și care se află în proprietatea statului, s-au elaborat studii și expertize, urmând a se decide în Consiliu dacă finanțarea se va face din bugetul local sau în parteneriat public privat, informează Primăria Generală.

S-au prevăzut fonduri în vederea expertizării pentru:

  • Teatrul Foarte Mic — imobilul din Bd. Carol I nr. 21 / Str. Jean Louis Calderon nr. 2; 
  • Teatrul Mic — Str. Constantin Mille nr. 16, sector 1; 
  • Teatrul Municipal L.S. Bulandra, imobilul din Str. Schitu Măgureanu nr. 1, sector 5, București 
  • Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București ARCUB — Str. Batiștei nr. 14, sector 2; 
  • Universitatea Populară Ioan Dalles — Bd. Nicolae Bălcescu nr. 18, sector 1; 
  • Teatrul Tineretului Metropolis — Str. Mihai Eminescu nr. 89, sector 2; 
  • Teatrul de Animație Țăndărică — Calea Victoriei nr. 48-50, sector 3; 
  • Circ & Variete Globus București — Aleea Circului nr. 15, sector 2; 
  • Muzeul Municipiului București: mai multe imobile pe care le administrează se regăsesc în Lista clădirilor încadrate în categoria de urgență de intervenție, dar neîncadrate în clasele de risc corespunzătoare; 
  • Palatul Suțu — Bd. I.C.Brătianu nr. 2 
  • Casa Memorială Macovei — Str. 11 Iunie nr. 38 
  • Muzeul Tattarescu — Str. Domniță Anastasia nr. 7

”Din punct de vedere tehnic și juridic, în aceeași situație se află și alte teatre și spații publice, însă, fără acordul tuturor proprietarilor, în condițiile legale actuale, nu se pot întreprinde acțiuni de consolidare a teatrelor. Decizia de intervenție ce revine fiecărui proprietar conduce la dificultăți în luarea măsurilor de punere în siguranță”, se mai arată în comunicatul emis de Primăria Bucureşti.

Citeşte şi: DE CE are România doar 10% gradul de absorbţie a fondurilor naţionale pentru reabilitarea clădiriloor cu BULINĂ ROŞIE

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Este ordin de la UE pentru toți șoferii din Europa! Intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Român condamnat la închisoare în Marea Britanie pentru trafic de imigranți ilegali. A fost prins cu patru vietnamezi în mașină
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Vestea care le strică sfârșitul de an românilor. Totul se schimbă de la 1 ianuarie
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Cât costă o noapte de cazare la hotelul de 5 stele în care Andra și Cătălin Măruță au petrecut Crăciunul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dispar banii cash? Limită pentru cei care retrag numerar de la ghișeu sau de la bancomate
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Zelenski solicită Statelor Unite mărirea ajutorului militar pentru Ucraina
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă