Potrivit amendamentului, elevii orfani, elevii cu cerinţe speciale şi cei pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială sau tutela, precum şi studenţii orfani sau proveniţi din case de copii vor beneficia de gratuitate pe tot parcursul anului şcolar.
Totodată, prin adoptarea proiectului, în ansamblul său, a fost avizată documentaţia de atribuire a contractului de delegare a gestiunii serviciului public local cu autobuze, troleibuze şi tramvaie către Societatea de Transport Public STB SA, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov pentru unităţile administrativ-teritoriale care sunt membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov (ADTBPI).
Valoarea totală a contractului este 2,1 miliarde de lei, la care se adaugă TVA, iar valoarea medie anuală a contractului este de un miliard de lei, la care se adaugă TVA. În schimbul dreptului şi obligaţiei de exploatare a bunurilor concesionate, operatorul se obligă să plătească redevenţa autorităţii contractante (ADTBPI), calculată anual prin aplicarea a 0,03% asupra totalului valorii bunurilor concesionate. Astfel, la data semnării contractului, redevenţa datorată Municipiului Bucureşti este de 387.956 lei. Pe de altă parte, autoritatea contractantă va plăti operatorului compensaţia pentru efectuarea obligaţiilor de serviciu public.
Directoarea ADTBPI, Aura Răducu, a apreciat că votul CGMB reprezintă o etapă extrem de importantă în reforma transportului public de călători.
„Procesul de transformare a regiei în societate comercială este extrem de important, după care putem să începem modernizarea, prin achiziţionarea de echipamente şi dezvoltarea transportului, atât în Bucureşti, cât şi în judeţul Ilfov. Acest aviz va fi pentru toate cele 42 de unităţi administrative din Bucureşti şi Ilfov. Contractul s-a realizat exact pe situaţia existentă – traseele, gratuităţile şi toate facilităţile date au fost prevăzute doar pentru situaţia existentă, urmând ca în etapele viitoare să se realizeze integrarea tarifară, extinderea de trasee şi în Ilfov”, a declarat ea.
Răducu a mai precizat că delegarea de gestiune se încheie pentru a putea răspunde legislaţiei în vigoare, conform căreia regiile trebuie să se transforme în societăţi comerciale.
„Pentru obţinerea fondurilor europene, avem condiţionalitate: toate proiectele europene solicită să existe contract de delegare de gestiune, contract de servicii publice cu operatorul de transport şi de asemenea sunt prevederi ale Curţii de Conturi prin care se spune ca în luna septembrie să încheiem contractul şi regia autonomă să se transforme în societate şi să încheie un contract de servicii publice”, a spus ea.