Potrivit unui informări a Primăriei Cluj-Napoca, cei mai mulţi bani, peste 72 de milioane de lei din creditul luat de la CEC Bank, au fost cheltuiţi în 2011.
„Primăria a cheltuit până acum 179,3 milioane de lei din creditul accesat de la CEC Bank în 2011. Banii au folosiţi pentru finaţarea achiziţiei de mijloace de transport în comun în anul 2012 (25,6 milioane de lei), lucrări la Sala Polivalentă şi pentru sediul Filarmonicii (45 de milioane de lei), modernizare iluminat public (14,1 milioane de lei), modernizare străzi (94,5 milioane de lei). Cea mai mare sumă, 72,7 milioane de lei, a fost cheltuită în anul 2011. În anul 2012 s-au cheltuit 69,7 milioane de lei, iar în 2013 aproape 37 de milioane de lei„, se arată în documentul citat de Mediafax.
În ceea ce priveşte un alt credit, accesat în 2006 de la BCR, de 150 de milioane de lei, reprezentanţii Primăriei clujene au subliniat că acesta a fost cheltuit în totalitate până în anul 2010, fiind rambursată deja suma de 34 de milioane de lei.
„Banii din creditul de la BCR au fost folosiţi pentru parking-ul de pe strada Moţilor şi alte parking-uri şi dotări pentru regia de transport în comun, pentru modernizarea unor unităţi de învăţământ, construirea de locuinţe, modernizare străzi sau iluminat public. Cea mai mare sumă din credit, 52,7 milioane de lei, a fost cheltuită în anul 2009„, se mai arată în informarea Primăriei Cluj-Napoca.
Contractul pentru creditul de la BCR a fost semnat de primarul Emil Boc în 2006, iar cel pentru creditul de la CEC Bank de fostul primar Sorin Apostu, în 2011, acesta din urmă fiind scadent în 30 mai 2041.
Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca spuneau în 9 decembrie, ca reacţie la afirmaţiile preşedintelui Comisiei de Buget Finanţe a Senatului, Cosmin Nicula, privind accesarea creditului de la CEC Bank, că procedura de creditare s-a realizat cu respectarea obligaţiilor privind gradul de îndatorare al instituţiei, acesta nefiind atins prin contractarea sumei de la această bancă.
„Creditul a fost contractat în 27 ianuarie 2011, în urma unei proceduri de achiziţie publică, negociere cu publicarea unui anunţ de participare, la care s-au înregistrat oferte de la BCR şi CEC Bank. Valoarea creditului s-a ridicat la 300 de milioane de lei, pe o perioadă de 360 de luni. Procedura de creditare s-a realizat cu respectarea obligaţiilor privind gradul de îndatorare al instituţiei, acesta nefiind atins prin contractarea sumei mai sus menţionate, după acordarea creditului nivelul de îndatorare al instituţiei fiind de 13,5 la sută, faţă de 30 la sută. Aceste demersuri se întreprind periodic, cu acordul Consiliului Local Cluj-Napoca, în vederea asigurării nivelului de finanţare necesar implementării investiţiilor publice ale municipiului„, se arăta în documentul citat.