Primăria Cluj-Napoca a publicat un anunţ pe portalul electronic de licitaţii (SEAP) în care îşi manifestă intenţia de a cumpăra trei sisteme de reducere a poluării „City Trees”, valoarea estimată a investiţiei fiind de 1 milion de lei (208.000 de euro). Termenul limită pentru depunerea ofertelor este data de 19 octombrie 2020. „City Tree” este un panou vertical acoperit de muşchi care ar echivala cu 275 de copaci în ceea ce înseamnă purificarea aerului.
Astfel de amenajări au fost realizate în oraşe precum Bruxelles, Londra, Berlin, Oslo, Hong Kong, Paris. Proiect de bugetare participativă „Copacii urbani” sunt o parte din proiectul „Aer curat la Cluj”, cel mai votat de către clujeni în procesul de bugetare participativă în 2019.
Practic, clujenii propun mai multe proiecte, iar cele mai votate ar urma să fie finanţate de municipalitate. În 2019, cel mai votat proiect – care a obţinut 428 de voturi – a fost intitulat „Aer curat la Cluj”.
Primăria din Cluj a explicat utilitatea proiectului: „Având în vedere schimbările climatice şi poluarea tot mai ridicata din oraş, se propune o abordare multilaterala pentru un aer mai curat, temperaturi mai scăzute şi o calitate mai buna a vieţii.
* plantarea de copaci cât mai mari în tot oraşul (se pot alege anumite tipuri de copaci care să elimine poluanţii prezenţi în aer)
* copaci inteligenţi pentru purificarea aerului acolo unde spaţiul nu permite altfel: https://greencitysolutions.de/en
* faţade verzi/pereţi verticali pentru clădiri”
Sistemele „City Tree” au fost inventat în Germania, în 2014. Acestea se bazează pe „Capacitatea anumitor culturi de muşchi de a filtra poluanţii, cum ar fi particulele de praf şi oxizii de azot din aer, îi face să fie purificatori de aer naturali ideali”, se arată pe site-ul producătorului. Inventatorii germani au conceput un panou vertical cu licheni, care vor fi aprovizionaţi automat cu apă şi nutrienţi pe baza unor senzori.
„Copacii” urbani sunt dotaţi cu un ventilator de mari dimensiuni care trage aerul poluat şi-l forţează să treacă prin zona de licheni, care-l filtrează.
„CityTree este primul filtru de biotehnologie din lume care îmbunătăţeşte cuantificabil calitatea aerului”, se arată pe site-ul companiei germane producătoare. Practic, aceşti licheni preiau din aer praful şi-l transformă în oxigen. Nu peste tot „copacii urbani” au fost un succes, de exemplu, în oraşul Tetovo din Macedonia, aceştia s-au uscat.