Acest zid „antiintruziune” înalt de 4 m, a cărui construire este finanțată de Marea Britanie cu 2,7 milioane de euro, are scopul de a împiedica migranții să se urce la bordul camioanelor care pleacă spre Anglia.
Lucrările au fost lansate în 20 septembrie, dar primarul Natasha Bouchart estimează că acest zid nu-și mai are sensul după anunțarea de către guvern a apropiatei desființări a marii tabere a migranților de la Calais, așa-numita „Junglă”. Această operațiune de anvergură, care vizează între 7.000 și 10.000 de migranți, urmează să aibă loc înainte de începerea iernii, potrivit Agerpres.
Bouchart a somat societatea angajată pentru lucrări să le „întrerupă”, invocând respectarea regulilor urbanismului și a protecției mediului, potrivit Agerpres.
„Locuitorii orașului Calais s-au săturat să vadă bariere și garduri de sârmă ghimpată peste tot, să se simtă complet închiși”, a explicat dna Bouchart.
Dar reprezentantul statului în regiune a anunțat imediat că lucrările vor continua.
În aceste ultime luni, mai multe țări europene — ca Austria, Ungaria, Slovenia și Macedonia — au ridicat ziduri sau garduri pentru a filtra trecerile migranților pe lungul drum așa-numit al Balcanilor, care leagă geografic Orientul Apropiat și cel Mijlociu de Europa.