Primăria Timişoara va introduce taxa pe paragină pentru clădirile istorice nerestaurate

Primăria Timişoara a anunţat că, din anul 2018, va fi aplicată taxa pe paragină, adică un impozit mărit cu 500%, dacă proprietarii nu restaurează imobilele, în oraş existând 14.000 de clădiri istorice.
Filip Stan
06 feb. 2017, 20:02
Primăria Timişoara va introduce taxa pe paragină pentru clădirile istorice nerestaurate

În Timişoara sunt aproximativ 14.000 de clădiri istorice, cele mai multe fiind amplasate în zonele Cetate, Iosefin şi Fabric, majoritatea aflându-se într-o stare avansată de degradare, astfel că bucăţi din faţadă cad, iar prea puţini sunt proprietarii interesaţi să le restaureze.

Banca de Dezvoltare a Germaniei KfW a numărat 14.000 de clădiri făcute înainte de 1940 în Timişoara. Evident, nu toate sunt sub protecţie, dar sunt clădiri istorice prin vechimea lor. Încă nu este foarte clar numărul clădirilor istorice aflate sub protecţie şi tocmai de aceea şi facem această parte de georeferenţiere de clădiri, pentru a avea un inventar precis şi un număr clar de clădiri care sunt conform legii în situri şi ansambluri de monumente istorice. Cele mai multe clădiri istorice din Timişoara se află în cele trei mari cartiere istorice, respectiv zona Cetate, adică centrul Timişoarei şi Piaţa Unirii, Fabric, mai ales în zona Pieţei Traian, şi cartierul Iosefin, care porneşte de la podul de la Piaţa Maria şi se întinde mult în oraş. Clădiri istorice sunt şi în porţiuni din cartierul Elisabetin, în zona Bălcescu. Practic, o treime din oraş este sub protecţia Legii 422 a monumentelor istorice„, a explicat, pentru MEDIAFAX, Sorin Predescu, şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Timiş.

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, spune că municipalitatea are fonduri pentru a reabilita doar o mică parte din clădirile istorice din oraş şi, deseori, a făcut un apel la proprietari să le modernizeze cu bani din propriul buzunar, urmând ca banii de care dispune municipalitatea să fie redirecţionaţi pentru renovarea clărilor care sunt „de mare interes pentru oraş”, adică cele aflate în Piaţa Victoriei şi centrul istoric, mai ales că în anul 2021 Timişoara va fi Capitală Culturală Europeană, iar în oraş sunt aşteptaţi numeroşi turişti.

Direcţia de Urbanism a pregătit notificările pe care urmează să le primească proprietarii pentru realizarea lucrărilor de intervenţie în vederea reabilitării imobilelor. Noi nu putem să folosim bani mulţi de la bugetul local, bani care sunt ai tuturor timişorenilor, pentru a reabilita clădirile proprietate a câtorva. Noi intervenim alături de proprietari la câteva clădiri care sunt de mare interes pentru oraş: Piaţa Victoriei şi centrul istoric sunt în prim planul preocupărilor noastre şi sigur că putem lua câte o clădire care are o valoare excepţională şi din celelalte zone istorice: Fabric, Iosefin. Dar ar fi un nonsens ca proprietarii să stea cu mâinile în sân şi să aştepte să vină Primăria să le reabiliteze clădirile. Noi greu facem faţă să ne amenajăm şcolile şi spitalele aşa cum trebuie şi atunci nu are nicio logică să consumăm banii pentru a face ceea ce trebuie să facă, de fapt, proprietarii. Proprietarii trebuie să înţeleagă că este obligaţia lor să-şi întreţină proprietăţile şi îi rog să facă demersurile în acest sens al pregătirii intervenţiei de reabilitare, pentru că altfel vor ajunge să primească amenzi mari şi să fie încadraţi la taxa pe paragină. Noi nu ne dorim asta, ne dorim să vedem că în oraş avem clădiri bine întreţinute şi să nu dăm nicio amendă. Dar cine stă în pasivitate, va plăti„, explică Nicolae Robu.

Potrivit unei Hotărâri de Consiliu Local adoptată la sfârşitul anului 2016, impozitul pe clădiri şi impozitul pe teren va fi majorat cu până la 500% pentru clădirile şi terenurile neîngrijite din Timişoara. Taxa pe paragină va trebui achitată începând cu data de 1 ianuarie 2018, iar până atunci, proprietarii vor fi notificaţi să înceapă lucrările de reabilitare a imobilelor.

Până în luna octombrie a anului trecut, Poliţia Locală Timişoara a amendat peste 70 de proprietari de clădiri istorice aflate în stare de degradare, după ce au fost notificaţi şi nu au făcut niciun demers pentru obţinerea autorizaţiilor de construcţie pentru renovarea faţadelor. Potrivit Legii 422/2001, sancţiunile sunt cuprinse între 4.000 şi 8.000 de lei.

Citeşte şi S-au scumpit locuinţele! Cât costă acum apartamentele, în principalele oraşe din România

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Lucrurile pe care un administrator de bloc nu are voie să le facă. Mulți români nu știu asta și riscă să fie țepuiți
Capital.ro
Decizie pentru românii cărora le expiră buletinele. NU mai au mult timp. Se aplică de sâmbătă, 3 mai
Playtech.ro
Când va fi eliberată Elena Udrea. Adrian Alexandrov rupe tăcerea și aruncă bomba după ce i-a fost redusă pedeapsa
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Stânga și dreapta în România, o glumă? Cum au apărut și cine a amestecat haotic doctrinele politice în România
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Oraș din România cu apă infestată. Avertisment pentru populație
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
O mamă a murit în urma unei operații de micșorare a stomacului. Rudele femeii cer tragerea la răspundere a celor vinovați
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în lumea muzicii. A murit unul dintre cei mai mari cântăreți. Românii i-au fredonat melodiile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Donald Trump vrea să fie următorul Papă: „Asta ar fi alegerea mea numărul 1!”
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri