Administratia Nationala de Meteorologie anunţă precipitatii mixte, intensificari ale vantului si scaderea temperaturilor in Capitala. Primarul general, Gabriela Firea, i-a convocat luni, la sediul municipalităţii, pe toţi responsabilii implicaţi în programul de deszăpezire şi combatere a poleiului în Bucureşti şi a cerut ca acţiunile de deszăpezire să fie exemplare.
Directorul executiv al Direcției Utilități Publice a PMB, Magdalena Iuga, a precizat că în Capitală prognoza meteo indică o răcire a temperaturii și precipitații.
„Cerul va fi noros, mai ales în a doua parte a nopții de luni spre marți. În dimineața zilei de marți, 13 decembrie, temporar vor cădea precipitații, în jur de șase litri pe metru pătrat, iar vântul se va intensifica atingând temporar la rafală viteze de 50-55 km/oră. La început, vor fi precipitații sub formă de ploaie și lapoviță, apoi, cel mai probabil între orele 2,00 și 8,00, va ninge frecvent și viscolit. Estimăm că este posibil să se depună un strat de zăpadă de până la 3,5 centimetri. Vremea se va răci accentuat în cursul nopții de luni spre marți, temperatura minimă se va situa în jurul valorii de zero grade, iar pe parcursul zilei de marți maxima termică va fi de 0 – 2 grade. În noaptea de marți spre miercuri, temperatura va coborî până la minus 7, minus 5 grade – mai scăzut la periferia orașului”, a declarat ea.
Potrivit Agerpres, primarul sectorului 3, Liviu Negoiță, i-a îndemnat pe bucureșteni să nu mai parcheze mașinile neglijent, pentru ca utilajele să poată realiza deszăpezirea inclusiv pe străzile înguste. De asemenea, el le-a recomandat șoferilor să evite deplasările cu mașina atunci când ninge, deoarece acest lucru poate duce la blocarea utilajelor pentru deszăpezire. Ca alternativă, acesta a sugerat folosirea mijloacelor de transport în comun, în special a metroului.
Prefectul Paul Nicolae Petrovan a remarcat că avertizarea meteo nu anunță cantități mari de zăpadă, ci mai degrabă intensificări ale vântului și temperaturi scăzute, ceea ce ar putea genera probleme cu arborii. În acest sens, el le-a cerut celor de la ISU și ADP să fie pregătiți să intervină în cazul blocării drumurilor, iar celor de la Electrica – să acționeze în cazul întreruperii curentului electric. Petrovan a atras, de asemenea, atenția Poliției Locale, direcțiilor generale de asistență socială, SMURD și Serviciului de Ambulanță asupra persoanelor fără adăpost, care trebuie transportate în căminele special amenajate.
Prefectul a cerut Brigăzii Rutiere să semnaleze autorităților locale zonele unde pot apărea probleme din cauza poleiului.
Reprezentanții operatorilor de salubritate din sectorul 1 au anunțat că sunt pregătiți să acționeze cu 68 de utilaje, 2.594 tone de sare, dar și cu 300 de muncitori pe parcursul a 24 de ore, număr care poate fi suplimentat până la 500 de persoane. Sectorul 2 are pregătite 120 de utilaje, peste 6.000 de tone de material antiderapant, iar pe fiecare schimb sunt gata să acționeze 120 de salariați. În sectorul 3 există 52 de utilaje, 2.800 de tone de material antiderapant care urmează să fie suplimentat până la finele lunii, iar forța de muncă este estimată la 200 — 250 de angajați. În sectorul 4, operatorul de salubritate are 118 utilaje, 330 de operatori, 2.500 de tone de sare. Sectorul 5 s-a pregătit pentru perioada de iarnă cu 45 de utilaje și peste 2.050 de tone de material antiderapant, asigurând 130 de muncitori pe schimb. Operatorul de salubritate din sectorul 6 anunță că are 125 de utilaje, 3.300 tone de material antiderapant, activitatea fiind asigurată de 266 de angajați.