* Brăila: Anchetă la Poliția Locală, după ce un polițist a fost fotografiat în timp ce spăla mașina directorului adjunct
Hahui a refuzat, însă, să își prezinte demisia, a precizat edilul.
Primarul a mai precizat că nu are dreptul legal de a-l demite pe Dumitru Hahui, deoarece acesta nu are contract de muncă încheiat cu Primăria, plus că este protejat de Legea funcționarului public, singurul care poate face acest lucru fiind directorul executiv al Poliției Locale Brăila, Traian Jipa.
‘Sunt supărat pe situația creată și am considerat că cea mai elegantă ieșire ar fi fost retragerea domnului Hahui, printr-un act unilateral al dânsului. I-am solicitat demisia adjunctului Poliției Locale, dar acesta a refuzat să și-o dea. Eu, ca primar, nu pot să îl demit, doar conducerea Poliție Locale poate. Sunt reglementări speciale pentru funcționarii publici, ei au un statut aparte, sunt protejați de lege. Am discutat cu directorul executiv al Poliției Locale, Traian Jipa, care va demara o cercetare în acest caz’, a declarat Dragomir.
Primarul Brăilei și-a exprimat speranța ca polițistul care a fost fotografiat în timp ce spăla mașina adjunctului Poliției Locale ‘să recunoască faptul că a fost pus să facă acest lucru și nu că a făcut-o din proprie inițiativă’, așa cum a lăsat de înțeles Dumitru Hahui.
‘Din discuția cu domnul Hahui Dumitru, vă informez că la întrebarea mea — dacă nu consideră că este necesar să-și dea demisia — a răspuns că recunoaște că folosește mașina respectivă și că agentul i-a spălat mașina fără să-i fi dat această dispoziție. Urmează ca din cercetarea internă să se verifice acest aspect. A spus că regretă că i s-a făcut această fotografie și a declarat că este urmare a declanșării unor măsuri față de angajați ai Poliției Locale. A mai menționat că au mai fost cazuri când, urmare a faptului că și-a parcat mașina în curtea instituției, unii angajați și-au făcut fotografii în mașină’, a declarat primarul Marian Dragomir.
Președintele Consiliului Județean Brăila, Iulian Chiriac, consideră că este ‘inadmisibil’ ca polițiștii locali să se ocupe în timpul serviciului cu spălarea mașinii private cu care circulă adjunctul Poliției Locale și că, în acest caz, ar trebui solicitată o comisie imparțială de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici.
‘Angajatul respectiv ori a făcut-o de dragul șefului, că îl iubește foarte mult, ori a făcut-o sub auspiciul unei presiuni. Eu spun că ar trebui să vină o comisie imparțială, de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici, pentru a analiza acest caz. (…) Aici ne confruntăm și cu faptul că legile statului nu sunt foarte bune și ar trebui revizuite, deoarece nu pot fi luate măsuri atunci când un funcționar public greșește, așa cum se întâmplă în acest caz’, a declarat Chiriac.
Președintele CJ Brăila a precizat că este convins de faptul că situația de la Poliția Locală Brăila, care a ajuns în atenția publicului după apariția fotografiei intitulate ‘spălătoria auto’, nu este singura de acest gen. ‘Sunt anumiți oameni care sunt pe funcții și și-au rezervat acea funcție ca mare ‘dumnezeu’ al acelei instituții și toată lumea stă drepți în fața lor’, a încheiat Chiriac.
Amintim că miercuri, pe o rețea de socializare, pe contul ‘Polițiștii au umor’, au fost postate două fotografii în care se vede cum un polițist local îmbrăcat în uniformă și cu pantalonii suflecați ține în mâini un furtun și spală un BMW.
Pe aceeași rețea de socializare a apărut joi o altă fotografie în care sunt surprinși doi polițiști locali, unul cu pantalonii suflecați până la genunchi și care spală mașina cu un furtun cu apă, iar celălalt care șterge parbrizul cu o racletă. Fotografia este însoțită de următorul comentariu: ‘O altă zi obișnuită în curtea Poliției Locale Brăila. La spălătoria personală a directorului adjunct Hahui Dumitru toate-s bune, băieții sunt pregătiți. Curând și alte poze și informații(…)’.