Primarul din Baia Mare rămâne fără averea pe care mama sa i-ar fi donat-o. Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au descis confiscarea unei sume în valoare de 2,7 milioane de lei. Decizia nu este una definitică, această putând fi atacată în termen de 15 zile.
”Admite sesizarea formulată de CCA (Comisia de cercetare a averilor – n.r.) de pe lângă Curtea de Apel Cluj prin Ordonanţa nr. 2/2019, privind pe petenta ANI (Agenția Națională de Integritate – n.r.) în contradictoriu cu intimaţii CC (Cătălin Cherecheș – n.r.) şi SR (Statul Român – n.r.) prin MFP (Ministerul Finanțelor Publice – n.r.). Constată că dobândirea sumei de 2.685.708,318 lei nu are caracter justificat şi dispune obligarea intimatului CC la plata acestei sume în favoarea SR, prin MFP, în termen de 60 de zile de la rămânerea definitivă a sentinţei. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, calea de atac urmând a fi depusă la Curtea de Apel Cluj, Secţia a III-a de contencios administrativ şi fiscal. Pronunţată în data de 09.04.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”, este decizia instanței.
Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat, în iulie 2019, existența unei diferenţe nejustificate în valoare de peste 2,7 milioane de lei între averea dobândită şi veniturile realizate de către Cătălin Cherecheş, primarul din Baia Mare, judeţul Maramureş, în perioada 26 iunie 2012 – 31 decembrie 2017.
Ulterior, ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Cluj pentru a verifica averea primarului.
Cătălin Cherecheş a răspuns acuzaţiilor ANI, precizând că mama lui i-a făcut o donaţie de un milion şi jumătate de euro. Viorica Cherecheș medic de profesie, a fost senator PNL de Maramureş în perioada 2016-2020.
„Pe parcursul a un an, un an şi ceva, mama mea mi-a acordat împrumuturi până la incidenţa sumei de 1,5 milioane de euro. În 2009, în baza unui contract notarial, respectiv a unui act notarial de donaţie, aceşti bani, 1,5 milioane de euro proveniţi dintr-o vânzare a unui imobil, au fost certificaţi ca fiind donaţie”, a mărturisit Cătălin Cherecheș, potrivit alephnews.
Cătălin Cherecheș este judecat în alte două dosare de corupţie, în care este acuzat că a primit mită, care sunt pe rolul instanţelor din 2016 respectiv 2018.