Primarul din Constanţa, Vergil Chițac, a declarat că, din punctul lui de vedere, regulile trebuie respectate de toată lumea.
„Aici e dreptatea lui Solomon. Eu am avut o discuție pe tema asta cu Înalt Prea Sfinția Sa și mi-a argumentat că așa cum omul are nevoie de hrană fizică, așa are nevoie și de hrană spirituală. Și că e o parte a drepturilor fundamentale, dreptul la credință. Pe mine, pe de altă parte, toată viața m-a guvernat știința. Eu cred că regulile trebuie respectate în cazul ăsta. Voi avea o discuție foarte serioasă cu IPS Teodosie, fiindcă nu putem să expunem lumea”, a spus primarul la B1, potrivit infosudest.ro.
Vergil Chiţac spune că nu înțelege această situație, mai ales că foarte multe fețe bisericești au fost infectate cu noul coronavirus, ba chiar unii preoți chiar au murit.
„Eu cred că și Arhiepiscopia trebuie să respecte regulile. Cu atât mai mult cu cât au fost mai multe fețe bisericești care s-au infectat, nu pot să înțeleg. Au avut atâtea exemple în rândul lor, ba chiar unii și-au pierdut și viața”, a spus Chițac.
Reamintim că Tribunalul Constanța a respins, miercuri, cererea Arhiepiscopului Teodosie al Tomisului de anulare a deciziei prin care Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța a interzis organizarea unui pelerinaj religios cu ocazia sărbătoririi Sfântului Andrei (30 noiembrie), potrivit minutei de ședință. Decizia nu e definitivă și poate fi atacată cu apel.
CJSU Constanța a interzis evenimentul odată cu instaurarea carantinei în municipiu, după ce rată de infectare cu coronavirus a urcat la peste 6 cazuri la mia de locuitori.
ÎPS Teodosie i-a transmis premierului Ludovic Orban o scrisoare deschisă după ce miercuri polițiștii au amendat mai multe persoane care participau la o slujbă în interiorul unei biserici din Constanța, fără să poarte măști de protecție și să respecte distanțarea socială.
Arhiepiscopia Tomisului a catalogat intervenția polițiștilor drept un ”mare abuz” și i-a transmis premierului că autoritățile încalcă articolul 29 din Constituție care protejează ”drepturile credincioșilor ortodocși și ale clericilor de a se ruga”.