Primarul din Curtea de Argeş, Nicolae Diaconu, a declarat, marţi, că cinci dintre persoanele decedate în accidentul din Muntenegru erau din Curtea de Argeş, fiind vorba despre un fost consilier local, Nicolae Dervis, soţia acestuia, o profesoară pensionară, soţul acesteia şi tatăl unui fost consilier judeţean. De asemenea, alte trei persoane din Curtea de Argeş au fost rănite în accident.
„La ora 20.00, în seara tragediei, am fost sunat de un consilier local, Ghiţă Ioan, care a văzut la televizor accidentul. Ulterior, m-a sunat fostul consilier judeţean Mădălin Marinescu, care a recunoscut autocarul în care cu o zi înainte îşi urcase părinţii. Rudele răniţilor au tot sunat pe telefoanele mobile, dar nu le-a răspuns nimeni, asftel că la ora 23.00 Mădălin Marinescu, ginerele şi fata domnului Derviş au plecat spre Podgorica, însoţiţi de un prieten. Ei au fost singurele rude care au plecat spre răniţi. Eu am sunat la MAE, la Celula de criză, noaptea, în momentul în care s-au afişat numerele la care se poate suna. Aveam lista îmbarcaţilor, i-am recunoscut pe toţi opt de la noi din oraşul Curtea de Argeş – oameni de afaceri, profesori şi foşti dascăli şi un fost consilier local. Am întrebat la MAE, mi s-a spus că sunt trei internaţi, iar cinci sunt la terapie intensivă sau morţi şi că sunt mari probleme cu identificarea lor. De fiecare dată când am sunat la MAE mi s-a răspuns imediat, la fiecare apel. Am înţeles rezervele lor pentru că anumite probleme nu erau certe şi au mai aşteptat decât să dea o informaţie greşită. Cei care au fost acolo mi-au confirmat că erau obiecte de îmbrăcăminte, erau mâini şi picioare rupte cu diferite numere, mă refer la persoane decedate şi de aceea identificarea a fost foarte greoaie. Din cei opt de la noi din oraş, cinci au decedat. Este vorba despre domnul fostul consilier locale de la PNL Nicolae Derviş şi de soţia sa, de ghidul excursiei, profesoara pensionară Mariana Mateescu, de soţul ei şi de tatăl fostului consilier judeţean PNL Mădălin Marinescu. Au scăpat cu viaţă, fiind internate la ORL, Ortopedie şi Neurochirurgie, trei doamne – profesoara Speranţa Nicolăescu, doamna Elisabeta Ciolacu şi doamna Marinescu, mama fostului consilier judeţean Mădălin Marinescu”, a declarat primarul municipiului Curtea de Argeş.
Sora Marianei Mateescu, fostă profesoară de matematică la Şcoala „Mircea cel Bătrân” din Curtea de Argeş, care şi-a pierdut viaţa în urma accidentului, declara că aceasta era ghidul circuitului turistic în Muntenegru şi Croaţia.
În ceea ce îl priveşte pe fostul consilier local liberal Nicolae Derviş, decedat şi el în accident, acesta ar fi trebuit să plece în această vară într-o excursie în Spania, dar a primit în ultimul moment o ofertă cu circuitul din Muntenegru şi Croaţia, cedând călătoria în Peninsula Iberică unui fîn, angajat al brutăriei pe care o deţine, spuneau rudele bărbatului.
„Sunt bulversat de ceea ce s-a întâmplat. Nu a sunat nimeni de la minister (n.r. – MAE). Familia este plecată acolo, fiica şi cu ginerele au plecat noaptea trecută. Este un om bun şi dânsul şi soţia, sperăm să nu fie aşa”, declara, luni, Costel Stâncă, fînul lui Nicolae Derviş.
Derviş a construit în satul Valea Brazilor, comuna Băiculeşti, localitatea unde s-a născut, o biserică unde este pictat şi chipul lui.
„Biserica este ctitorită de domnul Derviş, cel despre care s-a auzit că ar fi decedat în Muntenegru. Este pământul lui şi el a construit biserica pentru sătenii de aici. Este un om foarte bun. Domnul Derviş este pictat deasupra uşii de la intrare, este ctitorul bisericii, era un om deosebit”, a spus preotul din satul Valea Brazilor.
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, aflat la Podgorica, a declarat, luni seară, că autorităţile române „s-au mişcat foarte repede” în cazul accidentului din Muntenegru şi au comunicat „atunci când au avut informaţia certificată de autorităţile din Muntenegru”.
Corlăţean a fost întrebat, într-o intervenţie la Digi Tv, ce răspunde acuzaţiilor la adresa vitezei de reacţie a autorităţilor române în cazul accidentului din Muntenegru.
„În România întotdeauna vor exista voci care vor spune şi aşa ceva”, a răspuns Titus Corlăţean.
Ministrul a menţionat că au trecut doar 24 de ore de la accident, iar Celula de criză convocată la MAE a lucrat tot timpul, el a ţinut legătura cu aceasta, au fost luate decizii, s-au deplasat echipe şi oficiali la Podgorica.
„Autorităţile române s-au mişcat foarte repede şi au comunicat atunci când au avut informaţia certificată de autorităţile din Muntenegru”, a mai spus Titus Corlăţean.
Anterior, într-o intervenţie la Realitatea Tv, Titus Corlăţean a afirmat că „MAE şi-a făcut datoria”.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni seară, pentru MEDIAFAX, că a aflat despre accidentul din Muntenegru duminică la ora 22.55, când a fost sunat de către secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat, moment din care a luat legătura cu miniştrii cu atribuţii.
„Aş vrea ca opinia publică să fie corect informată, pentru că am văzut nişte neînţelegeri în presă şi simt nevoia să fac această precizare: conform listingului telefonului meu – şi îl pun la dispoziţia presei – eu am aflat despre tragedia din Muntenegru la 22.55, când am fost prima dată sunat de domnul Arafat, deci înainte de ora aceea nu am ştiut, după care, sigur, am luat legătura cu ministrul de Externe, cu ministrul Apărării şi toţi ceilalţi”, a spus Ponta.
În urma accidentului produs duminică seară în Muntenegru, 18 cetăţeni români şi-au pierdut viaţa, iar 29 au fost răniţi, din care 7 sunt la terapie intensivă.