„În opinie majoritară, respinge recursul declarat de inculpatul Matei Nicolae. Definitivă. Cu opinia separată a doamnei judecător Cârstoiu Veronica, în sensul admiterii recursului”, se arată în minuta Curţii, dată publicităţii.
Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă, primarul rămânând 29 de zile în arest preventiv.
Tribunalul Bucureşti a decis, în seara de 15 noimebrie, arestarea preventivă pentru 29 de zile a primarului din Năvodari, Nicolae Matei, în dosarul în care este acuzat de dare de mită.
Instanţa a admis cererea procurorilor anticorupţie şi a dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele lui Nicolae Matei.
Decizia a fost contestată de primarul din Năvodari la un complet de trei judecători ai Curţi de Apel Bucureşti.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) îl acuză pe primarul din Năvodari că, în perioada iunie-octombrie 2012, i-a solicitat unui ofiţer de poliţie judiciară cu funcţie de conducere (denunţător în cauză) să-i ofere protecţie în anchetele penale care-l vizau şi să intervină în acestea, considerând că sunt „abuzive, nejustificate şi motivate politic”.
Nicolae Matei i-ar fi promis ofiţerului de poliţie o recompensă, „materializată prin acordarea, în data de 25 octombrie 2012, a două loturi de teren situate în Năvodari”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.
„Darea acestor terenuri s-a făcut indirect, prin intermediari, prin simularea unor vânzări consemnate în două contracte semnate de aceşti intermediari. Conform contractelor, preţul acestor terenuri este de 59.000 de lei”, a precizat DNA.
Avocatul lui Nicolae Matei, Petre Buneci, a declarat că toate acuzaţiile sunt probate prin nişte interceptări şi „câteva post-it-uri” care nu au mare relevanţă în dosar.
Acesta a subliniat că nu era posibil ca Nicolae Matei să încerce să îi ofere mită comisarului şef, atâta vreme cât între cei doi exista o duşmănie cunoscută la nivel public.
Avocatul a mai spus că persoana care s-a ocupat de intermedierea vânzării terenurilor ce ar fi fost oferite drept mită, în suprafaţă de aproximativ 500 de metri pătraţi, era de fapt un ofiţer infiltrat de către anchetatori.
Buneci a arătat că între probele procurorilor se numără şi o serie de interceptări, care însă, în opinia sa, nu ar avea nicio relevanţă. Avocatul a precizat că, în transcrierea înregistrărilor ambientale, doar poliţistul este cel care vorbeşte şi, practic, îl instigă pe Nicolae Matei, iar în dreptul clientului său apar doar puncte de suspensie.
Avocatul a mai arătat că primarul din Năvodari nu a dat nicio declaraţie în faţa anchetatorilor.
Nicolae Matei este membru PSD şi primar al oraşului Năvodari din 2008.
Presa locală a relatat că în ultimi patru ani primarul Nicolae Matei, asociat în SC Dormarbib Grup, ar fi fost implicat în mai multe tranzacţii imobiliare şi licitaţii „cu dedicaţie”.
Potrivit presei, câştigarea dreptului de proprietate asupra Taberei de copii de la Năvodari a fost una dintre cele mai profitabile afaceri realizată de primarul Nicolae Matei. Astfel, la iniţiativa acestuia 60 de hectare de teren, sute de cabane, spaţii de cazare, administrative şi comerciale, anexe, amfiteatrul şi cantine au intrat, în 28 iulie 2011, în patrimoniul SC Tabăra Năvodari SA.
Acţionarii acestei societăţi sunt SC Dormarbib Group SRL, cu 60% din acţiuni şi Consiliul Local Năvodari, cu 40% din acţiuni.
Potrivit hotărârii Consiliului Local nr. 152 din iulie 2011, Primaria Năvodari a venit cu aportul în natură, 60 de hectare teren, iar firma lui Gurgu Isidor, cumnatul primarului Matei, s-a obligat ca în decurs de un an să contribuie la această asociere cu aportul de capital prin care să acopere echivalentul celor 60 de procente, aproximativ nouă milioane de lei.