Primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente, a susţinut, vineri, o conferinţă de presă, în care a anunţat că municipalitatea a eliberat autorizaţia de reînhumare a scriitorului Nyiro Jozsef în localitate.
„Astăzi, la 11.00, s-au prezentat din partea Parlamentului Ungariei cu o solicitare privind eliberarea unei autorizaţii pentru reînmormântarea lui Nyiro Josef. Documentaţia a fost studiată la noi, în Primărie, a fost conformă cu legile de la noi şi ca atare, într-o jumătate de oră – o oră, s-a eliberat adeverinţa pe baza căreia poate fi înmormântat Nyiro Jozsef”, a declarat Bunta Levente, citat de Mediafax.
Bunta a adăugat că, din informaţiile sale, „cenuşa se află în casa mortuară de lângă biserica catolică” din Odorheiu Secuiesc.
Administratorul capelei mortuare, însă, nu a confirmat existenţa urnei cu cenuşa lui Nyiro Jozsef în clădire.
Pe de altă parte, preşedintele PCM, Szasz Jeno, a declarat că situaţia juridică a fost clarificată pe căi diplomatice şi că nu există niciun impediment în vederea reînhumării lui Nyiro.
„Este vorba despre cenuşa cremată (incinerată – n.r.) a marelui scriitor Nyiro Jozsef. S-a luat decizia de a fi incinerat în urmă cu trei zile, la Budapesta. Urna cu cenuşa se află la Budapesta şi va veni în timp util la Odorheiu Secuiesc, până duminică, înainte de ceremonie, în conformitate cu prevederile de pe site-ul MAE al României. Ca să fie clar, acestea spun că pentru transportul urnelor cu cenuşă cremată nu este necesar paşaportul defunctului. Dacă au fost diferende politice între cele două părţi, ele au fost aplanate şi acum, în preajma Rusaliilor, este bine că s-au liniştit lucrurile şi va avea loc în condiţii paşnice această reînhumare”, a afirmat el.
Premierul Victor Ponta a declarat vineri că Executivul s-a opus reînmormântării poetului maghiar Nyirő Jozsef la Odorheiu Secuiesc, deoarece opinia autorităţilor române este că acesta nu poate primi onoruri pentru o activitate care nu este cazul să fie onorată.
„Înţeleg că fostul Guvern a fost de acord cu înhumarea la Odorheiu Secuiesc, actualul Guvern şi-a manifestat în mod clar opoziţia la aşa ceva din considerente pe care ministrul de Externe le va prezenta în detaliu. Este o personalitate care, din punctul de vedere al autorităţilor române, având o activitate care poate fi aflată uşor, nu poate să primească onoruri pentru ceva ce, din punctul nostru de vedere, nu este cazul să fie onorat„, a spus Ponta.
Reînmormântarea poetului maghiar Nyirő Jozsef la Odorheiu Secuiesc va avea loc duminică, într-un cadru privat, în conformitate cu legislaţia românească, organizatorii modificând programul şi renunţând la mai multe evenimente în urma dezacordului exprimat de MAE român, precizează Ambasada Ungariei la Bucureşti.
MAE şi-a exprimat dezacordul faţă de intenţia oficialităţilor ungare de a aduce în România rămăşiţele lui Nyiro, spre a fi reînhumate în cadrul unui ceremonial desfăşurat pe parcursul mai multor zile în Gheorgheni, Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc.
Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a afirmat însă că „ţelurile politice” ale lui Nyiro Jozsef trebuie separate de activitatea scriitoricească a acestuia, subliniind că el nu a aruncat volumele lui Eliade „pentru simplul motiv că acesta a făcut parte din Garda de Fier”.
Directorul Diviziei de Arhive Internaţionale a Muzeului Holocaustului din Washington DC, Radu Ioanid, a declarat, pentru MEDIAFAX, că „înhumarea ceremonială” a lui Jozsef Nyirő în România face parte dintr-o serie mai largă de tentative de „reabilitare” din Ungaria a unor persoane controversate.
Cenuşa poetului maghiar decedat la Madrid în 1953 a fost adusă în Ungaria la iniţiativa Parlamentului de la Budapesta.
Pe 17 mai, Parlamentul Ungariei ceruse clarificări în legătură cu poziţia României faţă de reînhumarea poetului maghiar Jozsef Nyiro în Odorheiu Secuiesc. „Ungaria doreşte să ştie dacă poziţia României sugerează că va tolera evenimentul sau va interzice reînhumarea lui Nyiro în Odorheiu Secuiesc”, declara Laszlo Veress, şeful de cabinet al preşedintelui Parlamentului de la Budapesta, precizând că răspunsul Bucureştiului era aşteptat până luni.
Potrivit MAE român, Nyirő József s-a născut în 1889, la Jimbor, judeţul Braşov şi a decedat în 1953, la Madrid, în Spania, unde a fost înhumat până de curând. În perioada interbelică a lucrat ca jurnalist la mai multe publicaţii de limba maghiară din Transilvania şi a publicat mai multe nuvele.
În 1941, după anexarea Transilvaniei de Nord de către Ungaria, a fost invitat în calitate de deputat ardelean în Parlamentul de la Budapesta şi s-a mutat în capitala ungară. A fost redactor-şef la două ziare de extremă dreapta („Magyar Erő” şi „Magyar Ünnep”).
După lovitura de stat din 15 octombrie 1944 şi-a continuat activitatea în Parlamentul Ungariei (Parlamentul de la Sopron), care a adoptat legislaţie antisemită. În această calitate, Nyirő József a susţinut activitatea guvernului fascist al lui Szálasi Ferenc. În 1940 i-a fost acordată distincţia „Coroana Corvin”, înfiinţată de către Miklos Horthy.