Primarul din Oradea îi dă lecţii lui Nicuşor Dan, pe problema termoficării: E un decalaj de 5-10 ani de acţiune între Oradea şi Bucureşti. Decizia care a schimbat tot!

Ilie Bolojan vine cu declaraţii explozive despre modul în care a reuşit să facă oraşul pe care îl conduce un adevărat loc urban european. Primarul din Oradea a vorbit despre modul în care a scăpat de problema termoficării, lucru care încă îi dă mari probleme de cap primarului Capitalei, Nicuşor Dan.
Mirabela Vasile
25 feb. 2021, 11:28
Primarul din Oradea îi dă lecţii lui Nicuşor Dan, pe problema termoficării: E un decalaj de 5-10 ani de acţiune între Oradea şi Bucureşti. Decizia care a schimbat tot!

Primarul din Oradea îi dă lecţii lui Nicuşor Dan, pe problema termoficării. Bolojan a explicat, prin intermediul unui interviu, acordat lui Mihai Morar, că au reuşit să schimbe centrala de pe cărbune pe gaz, iar asta a reuşit să îmbunătăţească randamentul de producţie.

Primarul din Oradea îi dă lecţii lui Nicuşor Dan, pe problema termoficării: E un decalaj de 5-10 ani de acţiune între Oradea şi Bucureşti

„Deci am reuşit să atăcam această problemă a termoficării, pe de o parte prin restructurarea companiei care administra, pentru că acumula nişte pierderi puternice, asta se întâmplă şi în Bucureşti, pe de altă parte prin înlocuirea grupului energetic principal care era energofag, inginerii comunişti proiectaseră o structură bună la vremea respectivă, dar căzând practic industria pe orizontală care folosea o parte din energia termică produsă de CET, eram în situaţia în care transportam un sac cu un camion.

Era total energofag sistemul şi peste tot trebuie intrat în centrală şi reconfigurată centrala ceea ce înseamnă zeci sau sute de milioane de euro. Noi am reuşit să trecem de pe cărbune pe gaz, am reuşit să montăm practic un motor de avion la sol, o turbină aeroderivată, care nu foloseşte un ax metalic, ci e modelul de avion şi în felul acesta ne-am îmbunătăţim randamentele de producţie şi am scăpat şi de poluare astfel.

E un decalaj de 5-10 ani de acţiune între Oradea şi Bucureşti din punctul ăsta de vedere, pentru că mai presus de toate trebuie să ataci magistralele de termoficare. Oradea are 80 de kilometri, Bucureşti are câteva sute de kilometri, unde pierderile de volum sunt foarte mari, ceea ce face ca acea cantitatea de apă şi căldură să se piardă”, adeclarat Ilie Bolojan.

Oprirea vechii centrale i-a bucurat pe orădeni, care au scăpat astfel de o importantă sursă de poluare. În fiecare an pe coșul principal al Electrocentrale erau aruncate peste oraș 100 mii de tone de cenușă și substanțe poluante.

„A fost o schimbare de tehnologie cu randamente mult mai mari, ceea ce va permite, pe de-o parte, o constantă în aprovizionarea cu apă caldă și căldură și o siguranță în producție mult mai mare ca până acum. Ca şi până acum, și în anii următori una din direcțiile importante va fi să reabilităm magistralele de termoficare”, a precizat Ilie Bolojan, primarul Oradei.

De altfel, Nicuşor Dan a anunţat că au fost demarate procedurile pentru reabilitarea sistemului de termoficare din Capitală. Comisia Europeană a aprobat un ajutor în valoare de 254 milioane de euro.
Comisia Europeană a aprobat un ajutor în valoare de 254 milioane de euro pentru sprijinirea reabilitării sistemului de termoficare din București. Sprijinul va fi acordat sub forma unui grant direct finanțat din fondurile structurale ale UE gestionate de România, se mai arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a instituţiei.

Citeşte şi: Nicuşor Dan începe reabilitarea sistemului de termoficare din Bucureşti. Comisia Europeană a aprobat un ajutor în valoare de 254 milioane de euro
 

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
S-au majorat ajutoarele sociale. Câți bani de la stat poate lua o familie cu doi copii
Capital.ro
Dezvăluirea care îl demolează pe Băsescu. România n-a știut nimic: I-am cerut, dar...
Playtech.ro
Dani Oțil pregătește marea mutare! Face sacrificiul pentru familie, Gabriela a spus tot: „Suntem în negocieri”
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
„Oamenii țipă șocați”. Povestea femeii cu cea mai lungă limbă din lume
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Vica Blochina are un nou iubit. Mister total în privința bărbatului
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cutremur în România, astăzi! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Președintele care va împărți România în două. Ce spune cel mai nou sondaj
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns