Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în intervalul ianuarie 2011 – aprilie 2014, Aurel Olărean, împreună cu Daniela Prandea şi Bogdan Bărbuţă, judecători la Judecătoria Rădăuţi, Dumitru Dîmbu, procuror şef Secţia de urmărire penală din Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, l-a sprijinit pe omul de afaceri Constantin Babiuc să exercite presiuni pentru a determina o persoană să renunţe la dreptul de proprietate asupra unei părţi dintr-un imobil situat în municipiul Rădăuţi, unde erau un magazin alimentar şi o bibliotecă, în favoarea unei alte persoane aflate în anturajul omului de afaceri.
Procurorii susţin că, prin decizia ÎCCJ pronunţată la 17 iunie 2008, s-a admis acţiunea de revendicare a imobilului menţionat, prin care Primăria Rădăuţi a fost obligată să predea persoanei apreciate de instanţă ca fiind proprietarul real.
‘Întrucât o parte din acest imobil fusese anterior, în mod fraudulos, atribuită omului de afaceri, prin intermediari, printr-o sentinţă civilă din 20 iunie 2006, pronunţată de Bogdan Bărbuţă, punerea în executare a hotărârii ÎCCJ ar fi devoalat maniera frauduloasă prin care o parte din imobil, în suprafaţă de 221 m.p., a fost atribuită unei alte persoane decât celei îndreptăţite şi, ulterior, prin vânzări succesive a ajuns în patrimoniul unei societăţi controlate de Babiuc’, au reţinut anchetatorii.
DNA precizează că, în 2011, pentru a preîntâmpina acest fapt şi pentru a ascunde urmele infracţiunii, primarul, la solicitarea lui Babiuc, a introdus o acţiune în rectificare, direcţionată la judecătorul Prandea, prin care s-a solicitat instanţei să dispună rectificarea Cărţii funciare, în sensul radierii dreptului de proprietate al proprietarului real.
‘Corelativ cu acest demers, judecătoarea Prandea a acordat 32 de termene, ultimul fiind la 24 iunie 2014, pentru a tergiversa soluţionarea cererii vădit nefondată a primăriei. Prin tergiversare s-a urmărit exercitarea de presiuni asupra proprietarului imobilului, pentru ca acesta să renunţe la dreptul de proprietate şi să semneze în acest sens o convenţie, redactată chiar de judecătorul Bărbuţă. Mai mult, Constantin Babiuc a apelat şi la procurorul şef Dumitru Dîmbu, care în intervalul martie – aprilie 2014 i-a solicitat unui executor judecătoresc să exercite presiuni asupra proprietarului, invocând autoritatea şi voinţa expresă a lui Dîmbu’, se spune în comunicat.
DNA menţionează că, în august 2010, Aurel Olărean, în mod nelegal, a dat dispoziţie secretarului primăriei să semneze un contract de asistenţă juridică, în baza căruia un avocat trebuie să primească 65.000 euro (15.000 euro onorariu de succes şi 50.000 euro onorariu fix), fără ca, pentru atribuirea contractului, să se fi organizat procedura de licitaţie.
Sursa citată mai arată că, în 28, 29 şi 31 august 2014, Aurel Olărean a ameninţat un consilier local că, în situaţia în care, în şedinţa Consiliului Local, nu va vota favorabil proiectul de hotărâre prin care era modificat în sensul dorit de inculpat onorariul avocatului respectiv şi nu se va înscrie în baza prevederilor OUG 55/2014 în partidul din care edilul face parte, va dispune ca soţia acestuia să fie revocată din funcţia de conducere pe care o deţinea la o instituţie aflată în subordinea primăriei, ceea ce însemna diminuarea drepturilor salariale.
‘Prin demersurile făcute în sensul aprobării, de către Consiliul local, a majorării onorariului avocatului, Aurel Olărean urmărea să scape de urmărirea penală în prezentul dosar penal’, mai susţin procurorii.