Primarul din Sighişoara, Dorin Dăneşan, a fost condamnat, marţi, de Judecătoria Sighişoara, la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, în legătură cu concesionarea unui teren către SC Brain Plus SRL Târgu Mureş, în 2006, sentinţa nefiind însă definitivă.
Potrivit sentinţei Judecătoriei Sighişoara, primarul Dorin Dăneşan a fost acuzat, în 2008, de DNA – Serviciul Teritorial Târgu Mureş de infracţiuni de corupţie prevăzute de Legea 78/2000, fiind condamnat pentru abuz în serviciu, fals şi uz de fals, săvârşite în scopul de a ascunde comiterea unei infracţiuni.
Instanţa a contopit pedepsele şi a decis că Dăneşan urmează să execute pedeapsa cea mai grea, de un an şi şase luni de închisoare, dispunând suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de trei ani şi şase luni.
Totodată, Judecătoria Sighişoara i-a atras atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor din Codul Penal privind revocarea suspendării condiţionate, a luat act că partea vătămată, adică municipiul Sighişoara, nu s-a constituit ca parte civilă, l-a obligat pe Dăneşan la plata a 5.600 de lei cheltuieli de judecată şi a dispus desfiinţarea totală a contractului de concesiune din 28 martie 2006 încheiat între Consiliul Local Sighişoara, în calitate de concedent, şi SC Brain Plus SRL Târgu Mureş, în calitate de concesionar, şi a Dispoziţiei primarului municipiului Sighişoara din aceeaşi dată.
Sentinţa a fost atacată pe loc cu recurs de apărătorii primarului, recursul urmând să fie judecat de Curtea de Apel Târgu Mureş.
Primarul din Sighişoara, Dorin Dăneşan, a declarat că este nevinovat, iar bugetul local nu a suferit nicio pagubă în ceea ce priveşte concesiunea respectivă, fapt confirmat şi de verificările făcute de Corpul de Control al Prefecturii Mureş şi Curtea de Conturi, în anii anteriori.
„Bineînţeles că am declarat recurs, se va judeca la Curtea de Apel Târgu Mureş. Nu am nicio vină. Este vorba de o concesiune, vizavi de care au fost verificări de la Corpul de Control al Prefecturii acum doi ani, de la Curtea de Conturi, care n-au găsit nimic”, a spus Dăneşan.
Potrivit sursei citate, concesiunea în cauză – a unui teren pe care urma să se ridice o clădire – a avut girul secretarului, juristului şi şefului Direcţiei de patrimoniu din Primăria Sighişoara, iar el a semnat, fiind singurul acuzat în acest dosar.
„E vorba de o concesiune făcută către Banca Agricolă, care după câţiva ani a vândut concesiunea la Poştă, care a încercat să facă proiect pentru construirea unui sediu. N-au reuşit ceva timp, eu i-am rugat să urgenteze proiectul, că terenul era părăsit, era un loc viran, în centru. Au făcut un proiect, dar a venit altă conducere şi au constatat că n-au bani să facă construcţia singuri. Au spus că pot să se asocieze cu Brain, s-a făcut asocierea, urma ca în spaţiul care s-ar fi construit să funcţioneze Poşta în 50 metri pătraţi şi să se construiască patru săli de protocol, plus sală conferinţe, pe care să le folosească împreună. În campania din 2008 m-au acuzat contracandidaţii că îmi fac hotel cu fratele meu, a venit Corpul de Control de la Prefectură, nu a găsit nimic, apoi m-am trezit cu DNA, dar nu există nicio păgubire a bugetului local, niciun prejudiciu”, a spus Dăneşan.
El a afirmat că a respectat legea.
„Concesiunea s-a plătit în avans, nu am înstrăinat terenul, am respectat legea întrutotul”, a spus Dăneşan, adăugând că administraţia locală nu a dorit să se constituie ca pate civilă în acest dosar.
Potrivit unei hotărâri din 28 mai 2009, Consiliul Local al municipiului Sighişoara a analizat adresa remisă de Direcţia Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş, în dosarul 31/P/2008 din 21 mai 2009, privind contractul de concesiune din 28 martie 2006, având ca obiect terenul situat în Sighişoara, strada 1 Decembrie 1918, numărul 19 şi a votat neconstituirea sa ca parte civilă în acest dosar.
„Constatând că, în condiţiile în care redevenţa s-a achitat anticipat de către concesionar pe o perioadă de 25 de ani de la data adjudecării licitaţiei, respectiv până în anul 2018, municipiul Sighişoara nu a suferit nicio pagubă în baza Legii 215/2001, a administraţiei publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Local al municipiului Sighişoara nu se constituie parte civilă în procesul penal în Dosar 31/P/2008 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş”, se arăta în hotărâre.