Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a declarat vineri presei că „nu este sigur” că Festivalul „Peninsula” („Felsziget”) va fi mutat din municipiu – unde s-au desfăşurat toate cele zece ediţii de până acum – la Cluj-Napoca.
Florea a susţinut că, după anunţul că municipiul Cluj-Napoca va deveni Capitala Culturală a Tineretului în 2015, probabil edilii din acel oraş „s-au gândit să mai ia ceva din jur”, însă el nu este de acord cu această idee.
„Probabil că s-au gândit să mai ia ceva din jur. Deci asta ştiu că practică fiecare primar, indiferent că se numeşte chiar Boc. Nu sunt de acord, pentru că Târgu Mureşul, de zece ani, este partener al Felsziget-ului„, a spus primarul.
Florea a adăugat că le-a propus organizatorilor Festivalului „Peninsula” mutarea manifestării din zona Complexului de Agrement şi Sport „Mureşul” (Weekend”) – pe care îl consideră „prea mic” şi unde un inconvenient îl reprezintă faptul că doar o parte din terenuri aparţin domeniului public, restul fiind private – în Parcul Municipal, pe un teren de 14 hectare, care ar putea fi cedat oraşului prin Hotărâre de Guvern (în prezent acesta fiind în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor) şi pus la dispoziţie gratuit pentru „Peninsula”, de către municipalitate.
Primarul a recunoscut că nu a reuşit să vorbească cu organizatorii festivalului după declaraţiile lui Emil Boc, însă crede că „primarul Clujului a făcut această propunere aşa, ca un dar de sărbători”, iar „după Bobotează lucrurile se vor mai reaşeza”.
„Vom discuta. Sigur, e o declaraţie a domnului Boc. Nu mă îngrijorează atât de tare. Probabil că (organizatorii) îşi fac calculele respective. Dar dacă-şi fac calculele mai bine, o să vedeţi că, de fapt, Târgu Mureşul a fost o locaţie de durată şi ce facem noi la Târgu Mureş facem pe perioadă lungă. Totdeauna am un as în mânecă, pe care îl propun. (…)
Am avut o discuţie serioasă cu şeful acestui festival legată de susţinerea pe care am avut-o în 2012, dar şi în perspectivă. Locaţia pe care am prevăzut-o pentru anul acesta e Parcul Municipal, să sperăm că ni se va ceda acel teren de 14 hectare, va fi o locaţie care va da, pentru foarte mult timp de acum încolo, seriozitatea şi grandoarea acestui festival”, a spus Florea.
Întrebat cât ar pierde Târgu Mureşul dacă Festivalul „Peninsula” se va muta, Florea a spus că municipalitatea a susţinut întotdeauna financiar manifestarea, care şi-a propus să fie „o reuniune a tinerilor din Transilvania şi nu numai, unul dintre cel mai mare festivaluri, o copie mai mică bineînţeles a festivalului care se desfăşoară pe Insula Margareta din Budapesta” – Festivalul „Sziget”.
„Modul în care acest festival vine să apropie tinerii într-un oraş multicultural, unde românii şi maghiarii pot demonstra armonia şi buna-dispoziţie şi înclinarea spre frumos, acest lucru ne onora. Deci cei care vor avea de pierdut sunt tinerii. Sper că tinerii din Târgu Mureş ştiu să-şi apere festivalul”, a spus Florea.
După declaraţiile privind posibila mutare a Festivalului „Peninsula”, a fost iniţiată o petiţie online intitulată „Vrem Peninsula la Târgu Mureş”, care a strâns până în prezent 1.338 de semnături. Petiţia urmează să fie prezentată, alături de semnăturile strânse, organizatorilor Festivalului „Peninsula” şi primăriilor din Târgu Mureş şi Sângeorgiu de Mureş, care au oferit până în prezent terenul din zona Complexului de Agrement şi Sport „Mureşul” („Weekend”).
Totodată, pe site-ul de socializare Facebook, peste 1.000 de persoane au postat un apel ca Primăria Târgu Mureş „să facă tot ce îi stă în putinţă să oprească mutarea festivalului la Cluj şi să sprijine organizatorii”. „Locaţia din Târgu Mureş face parte din spiritul Peninsula, haideţi să le arătam organizatorilor şi Primăriei Târgu Mureş că suntem mulţi peninsulari care vor ca locaţia festivalului să rămână pe malul Mureşului!!!”, se arată în postarea respectivă.
Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, declara, sâmbătă, că a avut discuţii cu organizatorii Festivalului Peninsula privind mutarea acestuia de la Târgu Mureş, el precizând că „există toate şansele ca în iulie 2013 evenimentul să fie organizat la Cluj”.
Emil Boc afirma că există un acord de principiu încheiat între organizatorii Peninsula şi conducerea Primăriei Cluj-Napoca vizând mutarea festivalului de la Târgu Mureş, discuţiile începând încă din vara acestui an.
„Sunt toate şansele ca în iulie 2013 Festivalul Peninsula să se desfăşoare la Cluj-Napoca, într-o locaţie care să nu fie în centrul oraşului. Am discutat cu organizatorii Peninsula încă în vara acestui an, după preluarea mandatului de primar şi există un acord de principiu privind organizarea festivalului la Cluj-Napoca. Un anunţ oficial îl vom face după data de 15 ianuarie 2013. Mutarea Festivalului Peninsula la Cluj-Napoca se face în perspectiva desemnării municipiului drept Capitală Europeană a Tineretului în 2015 şi a candidaturii la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2020. Peninsula va fi un eveniment de marcă în 2015 în Cluj-Napoca”, spunea Boc.
El estima că la ediţia de anul viitor festivalul ar putea aduce la Cluj-Napoca peste 100.000 de participanţi.
Balazsi Pal Elod, directorul de comunicare al Festivalului „Peninsula”, declara, sâmbătă seară, că organizatorii evenimentului au avut câteva discuţii cu municipalitatea din Cluj-Napoca, în vederea mutării evenimentului de la Târgu Mureş.
Potrivit acestuia, au fost analizate „cinci-şase” posibile locuri de desfăşurare a festivalului, începând cu anul viitor, însă nu a fost luată încă o decizie.
„Oficial, vă pot declara că sunt mai multe variante pentru desfăşurarea evenimentului, anul viitor, printre care şi o posibilă mutare la Cluj. Am avut întrevederi cu conducerea oraşului (Cluj-Napoca – n.r.), dar nu e nimic sigur, nu am finalizat discuţiile. Există posibilitatea să mutăm festivalul. (…) Clujul are destul de multe avantaje. Nu este nimic sigur. La Cluj ar fi cinci-şase locaţii posibile, se pare că cea de pe Valea Gârbăului ar fi ideală. O altă variantă ar fi rămânerea la Târgu Mureş, în aceeaşi locaţie de lângă Complexul de Agrement şi Sport Mureşul”, spunea Balazsi Pal Elod.
Acesta preciza că motivul este legat de dorinţa organizatorilor de a „creşte” evenimentul.
„Motivele sunt multiple: vrem ca festivalul să crească, să devină şi mai mare. Nu toate condiţiile sunt optime ca să se întâmple acest lucru la Târgu Mureş. În acest an, când am avut a zecea ediţie, am simţit că s-a ajuns într-un punct mort„, afirma Balazsi, precizând că la ediţia din acest an au fost aproape 80.000 de participanţi.
Festivalul „Peninsula” (Felsziget) a debutat în 2003 la Târgu Mureş, având ca organizatori şi finanţatori o parte dintre organizatorii şi finanţatorii Festivalului „Sziget” din Ungaria.
Festivalul „Peninsula” este finanţat de compania SC Sziget Management SRL, bugetul manifestării ridicându-se în mod obişnuit la peste un milion de euro anual.
Festivalul a găzduit în fiecare an câteva zeci de trupe muzicale, abordând stiluri diferite – de la rock, pop, electro, hip-hop, blues şi jazz. La cea mai recentă ediţie a Festivalului „Peninsula”, desfăşurată în perioada 23-26 august 2012, printre artiştii care au urcat pe scenă s-au numărat The Straits, Tinie Tempah, finlandezii de la Children of Bodom, Akos, Sister Bliss, Netsky, Dirtyphonics, New Model Army, Babylon Circus, TIMO MAAS, Rotfront şi N.O.H.A.