Primarul din Ungheni susţine că DNA i-a încălcat dreptul la apărare în dosarul său de abuz în serviciu

Primarul orașului Ungheni, Victor Prodan, trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție pentru abuz în serviciu, susține că i-a fost încălcat dreptul la apărare, instanța urmând să discute, miercuri, această excepție invocată, care a făcut obiectul camerei preliminare.
Iulian Tudor
20 ian. 2016, 10:33
Primarul din Ungheni susţine că DNA i-a încălcat dreptul la apărare în dosarul său de abuz în serviciu

În acest sens, apărătorul lui Prodan a cerut în cameră preliminară excluderea probelor administrate de DNA și sancționarea actelor de urmărire penală efectuate, pe considerentul că primarul nu s-ar fi putut apăra și astfel s-ar fi încălcat legea, scrie Agerpres.

Citeşte şi: Telefoane, băuturi alcoolice şi pastile de potenţă pentru deţinuţii din Târgu Jiu. Un agent, arestat preventiv

În documentul depus la dosar de apărătorul primarului se arată că în intervalul 20 aprilie 2015, data începerii urmăririi penale in rem, respectiv data de 10 octombrie 2015, când i s-a adus la cunoștință calitatea de suspect și apoi de inculpat, Victor Prodan nu ar fi cunoscut nimic din supravegherea tehnică dispusă, timp în care au fost administrate probe în acuzare, și că astfel ar fi fost privat de timpul necesar pentru a-și pregăti apărarea.

Victor Prodan a fost trimis în judecată în Dosarul 3046/102/2015, alături de omul de afaceri Virgil Mailat, pentru „complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și spălare de bani”, precum și două societăți comerciale, S.C. Solar Energy Park M&S S.R.L., administrată de Virgil Mailat, pentru complicitate la abuz în serviciu și spălare de bani, și S.C. TERRAFLOR S.R.L., administrată de soția primarului Victor Prodan, pentru complicitate la conflict de interese.

Din actul de sesizare al instanței întocmit de DNA reiese că, în perioada noiembrie-decembrie 2012, Victor Prodan, în calitate de primar al orașului Ungheni, în baza unei înțelegeri anterioare și cu sprijinul lui Virgil Mailat și a S.C. Solar Energy Park M&S S.R.L, ar fi dispus deposedarea Primăriei Ungheni de o suprafață de 5,94 ha în valoare de 1.077.119 lei (242.316 euro), situat în apropierea zonei industriale a orașului, pe care omul de afaceri a construit un parc fotovoltaic.

„Inițial, după primirea unui avans de 15.000 euro de la omul de afaceri, inculpatul Victor Prodan, pentru a pune în aplicare planul infracțional și întrezărind profitul pe care îl putea realiza în nume personal și nu în numele orașului pe care-l reprezenta, a identificat, printr-un intermediar, persoanele care aveau vocație legală la constituirea dreptului de proprietate, conform Legii 18/1991. Ulterior, inculpatul Victor Prodan, profitând de faptul că majoritatea celor îndreptățiți să primească 0,50 ha de teren sunt cetățeni români de etnie romă, cu insuficientă pregătire școlară, a reușit să achiziționeze suprafața respectivă la un preț subevaluat (3.000 lei/ha), tot edilul fiind acela care s-a ocupat de intabularea „în regim de urgență” a parcelelor respective. „Ajutorul dezinteresat” oferit de inculpatul Victor Prodan nu a funcționat în cazul persoanelor care au refuzat să vândă, aceștia nemaiprimindu-și titlurile de proprietate”, a susținut DNA.

Potrivit rechizitoriului, la data de 16 ianuarie 2013, Victor Prodan a vândut terenul lui Virgil Mailat, „disimulând astfel proveniența infracțională a bunului respectiv, ambii inculpați cunoscând faptul că acesta provine din săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu”.

De asemenea, rechizitoriul prevede că în perioada 11.12.2012 — 18.12.2014, Victor Prodan, în calitate de primar al orașului Ungheni, ar fi aprobat mai multe referate prin care se încredințau SC Terraflor SRL, administrată de soția sa, diverse servicii (mese festive, festivități) și a participat la luarea deciziilor privind efectuarea plăților, producând astfel un folos material în beneficiul firmei respective în valoare de 41.773,44 lei.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Te ia obligatoriu la război. Legea din România spune clar: Se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Nicu Ceaușescu. De ce nu-l accepta nomenclatura. Marea problemă
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Parcarea este interzisă. Locul în care șoferii nu au voie să parcheze. Accesul este interzis
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...